Menu

Visgraat vloer onderhoud

Het onderhouden van een visgraat vloer vereist zorg en aandacht. Hier zijn de stappen die je kunt volgen voor een grondig visgraat vloer onderhoud:

1. Kleine krassen en bijwerken met olie: Voor kleine krassen kun je een houten vloerolie gebruiken om de beschadigde plekken bij te werken. Breng een kleine hoeveelheid olie aan op een doek en wrijf het voorzichtig in de kras, volg hierbij de richting van de houtnerf.

2. Vlekken in de vloer: Vlekken op een visgraat vloer kunnen worden behandeld met een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor houten vloeren. Maak een sopje met het reinigingsmiddel en gebruik een zachte, vochtige doek om de vlekken voorzichtig weg te vegen. Zorg ervoor dat je de vloer direct droogt om waterschade te voorkomen.

3. Zwarte vegen van schoeisel verwijderen: Om zwarte vegen van schoeisel te verwijderen, kun je een gum of een speciale vlekverwijderaar voor houten vloeren gebruiken. Wrijf de vlek voorzichtig weg met de gum of volg de instructies op de vlekverwijderaar. Ook kunnen we hier een was benzine voor gebruiken. De dit echter nooit met terpetine of thinner.

 

visgraat vloer onderhoud

 

4. Plank vervangen in een verlijmde visgraat vloer: Het vervangen van een plank in een verlijmde visgraat vloer kan een uitdagende taak zijn. Het is raadzaam om hiervoor een professionele vloerinstallateur in te schakelen om schade aan de omliggende planken te voorkomen.Wat zij meestal doen is de plank of 2 plaatsen inzagen tot net op de ondervloer. Nu kan het midden deel met een hamer en beitel worden losgemaakt. Als het midden deel is verwijderd wordt met pricisie de delen aan de mes en voeg zijden losgemaakt en verwijderd. Vervolgens wordt mer schuurpapier de mes en voegen schoongemaakt en de lijmrest op de ondervloer geminimaliseerd. Van het nieuwe plankje word de onderzijde van de voeg verwijderd(langzijde en kopse kant) zodat de plank in het gat met de nieuwe lijm gelegd kan worden en daarmee is de vloer hersteld en de visgraat vloer onderhoud afgerond.

5. Plint opnieuw vastzetten: Als een plint los is gekomen, kun je deze opnieuw vastzetten door gebruik te maken van een houtlijm of een speciale plintkit. Breng de lijm of kit aan op de achterkant van de plint en druk deze stevig tegen de muur aan. Zorg ervoor dat je overtollige lijm direct verwijdert.

6. Opstaand plankje: Als een plankje in de visgraat vloer iets is gaan opstaan, kan dit duiden op vochtproblemen. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en indien nodig een professional in te schakelen om het op te lossen. Meestal zal het plankje vervangen worden. In punt 4 is aangegeven hoe dit kan worden uitgevoerd.

7. Schoonhouden van viltjes onder stoelen: Om viltjes onder stoelen schoon te houden, kun je regelmatig stofzuigen of afnemen met een vochtige doek. Controleer ook regelmatig of de viltjes nog intact zijn en vervang ze indien nodig. Het zou zonde zijn dat als de vloer weer mooi is we vergeten de viltjes te reinigen of, indien nodig, te vervangen. Een essentieel punt in het visgraat vloer onderhoud.

8. Schoonmaken van een inloopmat: Om een inloopmat schoon te maken, kun je deze regelmatig stofzuigen om vuil en stof te verwijderen. Indien mogelijk, kun je de mat ook buiten uitschudden. Voor hardnekkige vlekken kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken dat geschikt is voor de betreffende mat en de instructies op de verpakking volgen.Een schone mat is weer klaar om te voorkomen dat straat vuil zo weer op de mooi onderhouden vloer kan komen.

 

visgraat vloer na onderhoud

 

Om te voorkomen dat straatvuil je houten vloer slijt, zijn er een paar stappen die je kunt nemen en blijven checken:

1. Plaats een mat bij de ingang: Leg een stevige mat, bijvoorbeeld een droog loop mat, bij de ingang van je huis om het meeste vuil en stof van buitenaf op te vangen. Dit helpt voorkomen dat dit vuil de vloer bereikt.

2. Regelmatig vegen: Maak er een gewoonte van om regelmatig te vegen om vuil en stof van de vloer te verwijderen. Gebruik een zachte bezem of een stofzuiger met een geschikte borstelmondstuk om krassen te voorkomen.

3. Gebruik viltjes onder meubels: Plaats viltjes of vloerbeschermers onder de poten van meubels die op de houten vloer staan. Dit helpt om krassen en slijtage te voorkomen wanneer de meubels worden verplaatst.

4. Vermijd vocht: Hout kan beschadigd raken door vocht. Veeg gemorste vloeistoffen direct op en vermijd het gebruik van natte dweilen op de vloer. Gebruik in plaats daarvan een licht vochtige doek om vlekken te verwijderen.

5. Gebruik beschermende transparante vloermatten: Plaats beschermende vloermatten onder stoelen, tafels en andere meubels waar veel beweging plaatsvindt. Dit helpt om de impact van het schuiven van meubels op de vloer te verminderen.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je houten vloer om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft. Raadpleeg altijd de aanbevelingen van de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies.

Met visgraat vloer onderhoud protocol zal uw lang met uw vloer kunnen doen.