Menu

Houten vloer kopen

Er zijn verschillende redenen waarom het kopen van een houten vloer een verstandige keuze is. Ten eerste geeft een houten vloer een warme en natuurlijke uitstraling aan een ruimte, waardoor het een gezellige sfeer creëert. Daarnaast zijn houten vloeren duurzaam en gaan ze jarenlang mee, waardoor ze een goede investering zijn op de lange termijn. Ze zijn ook relatief eenvoudig te onderhouden en kunnen worden opgeschuurd en opnieuw afgewerkt om hun oorspronkelijke glans en schoonheid te behouden. Bovendien is hout een duurzaam materiaal dat kan worden gerecycled en is het een milieuvriendelijke keuze. Kortom, bij het kopen van een houten vloer geniet u niet alleen van een prachtige esthetiek, maar ook van de vele praktische voordelen die het biedt.

Kijk eens in onze houten vloeren showroom:

SHOWROOM HOUTEN VLOEREN

bax vloeren voorzijde-2-klein

Alle vloeren onder 1 dak altijd direct af fabriek zonder tussenhandel.

Hieronder vindt u hoofdgroepen binnen onze product lijnen die gebaseerd zijn op het gebruik van echt hout. Zetten wij de kosten op een rijtje van een budget lamelparket dan heeft u veel keuze tot een budget van 32,50/m2. Zet u dit af tegen een PVC vloer dan ontloopt dit elkaar nauwelijks. Kijkt u dan naar een stukje laminaat van hogere kwaliteit dan is het prijsverschil niet zo veel meer en gaat het zeker meer om de product voordelen.

Houten vloer Aanbieding € 32,95/m2

eiken aanbieding
eiken aanbieding

Als producent van houten vloeren hebben wij een voorkeur voor natuurlijke materialen. Geen herhaling van dezelfde planken zoals we zien bij laminaat en pvc. Kijk maar eens naar deze aanbieding en klik op de button voor nog meer aanbiedings producten. Een houten vloer kopen hoeft niet heel duur te zijn.

AANBIEDINGEN HOUTEN VLOEREN

In onderstaande wordt binnen het kader: HOUTEN VLOEREN de verschillende mogelijkheden uitgelegd:

Eiken houten vloer os mix

Eiken houten vloer

Een eiken vloer is een uitstekende keuze vanwege de vele voordelen die het biedt. Eikenhout is een duurzaam materiaal dat lang meegaat en zijn schoonheid behoudt. Het heeft een warme uitstraling en past goed bij verschillende interieurstijlen. Daarnaast is eikenhout zeer sterk en slijtvast, waardoor het bestand is tegen dagelijks gebruik en intensief verkeer. Het is ook een milieuvriendelijke optie, omdat eikenhout vaak afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Al met al is een eiken vloer een investering die zorgt voor een tijdloze en elegante uitstraling.

EIKEN HOUTEN VLOEREN

Visgraat houten vloeren

Eiken houten visgraat vloeren zijn een tijdloze keuze voor elk interieur. Dit type vloer straalt elegantie en klasse uit,. De visgraatpatronen geven de vloer een unieke uitstraling die zowel traditioneel als eigentijds is. Daarnaast heeft eikenhout een warme en natuurlijke uitstraling, waardoor het een gevoel van gezelligheid en comfort creëert in elke ruimte. Het gebruik van hoogwaardig eikenhout zorgt ervoor dat de vloer lang meegaat en gemakkelijk te onderhouden is. Kortom, eiken houten visgraat vloeren zijn de ideale keuze voor wie op zoek is naar een stijlvolle en duurzame vloer met een tijdloze uitstraling.

VISGRAAT HOUTEN VLOEREN

eiken visgraat vloer in A selectie
Breed eiken houten vloer

Hele brede eiken planken

Waarom heel breed hout als mooi wordt beschouwd?. Ten eerste geeft het een gevoel van solide en robuust karakter aan het meubelstuk of de constructie waarin het wordt gebruikt. Het brede houten oppervlak straalt stabiliteit en duurzaamheid uit, wat bijdraagt aan de esthetische aantrekkingskracht ervan. Daarnaast heeft breed hout de neiging om natuurlijke patronen en houtnerf te tonen op een manier die het visuele uiterlijk verrijkt. Door zijn breedte krijgt het hout de kans om deze unieke kenmerken over een groter oppervlak te presenteren, waardoor het een visueel indrukwekkende en aantrekkelijke keuze wordt. Breed hout draagt bij aan het gevoel van stevigheid en natuurlijke schoonheid.

HEEL BREED EIKEN

De Hongaarse punt vloer

Wat is er nu precies bijzonder aan een Hongaarse punt houten vloer? Allereerst zijn deze vloeren gemaakt van brede houten planken die zorgen voor een authentieke en rustieke uitstraling. Daarnaast wordt de Hongaarse punt legmethode toegepast, waarbij de planken onder een hoek van 45 graden worden gelegd. Deze techniek zorgt voor een uniek patroon en geeft de vloer een luxe uitstraling. Een Hongaarse punt vloer is dus niet alleen praktisch en duurzaam, maar ook een echte eye catcher in elk interieur. De houten vloer die eens heel wat anders is.

HONGAARSE PUNT VLOER

eiken chevron vloer
jatoba lamelparket

Lamelparket, de houten vloer van nu!

Het voordeel van een lamelparket vloer is dat het een duurzame en stijlvolle keuze is voor elk interieur. De meerlaagse constructie zorgt voor stabiliteit en maakt de vloer minder gevoelig voor krimp en uitzetting. Daarnaast is een lamelparket vloer eenvoudig te plaatsen en te onderhouden, waardoor het een praktische keuze is voor zowel particuliere als commerciële ruimtes. Het natuurlijke houtpatroon en de warme uitstraling creëren een gezellige sfeer in elke kamer. Al met al is een lamelparket vloer een investering die jarenlang meegaat en een meerwaarde biedt aan elke woning of kantoorruimte. Kijk maar eens naar de mogelijkheden:

LAMELPARKET

Houten vloeren en de invloed op de uitstraling

Houten vloeren en de hout selectie.

Bij hout selectie gaat het on de knoesten of kwasten in het hout. Er wordt nooit op kleur geselecteerd louter on de groote en de hoeveelheid knoesten. Zo kan men een vloer hebben met bijna geen knoesten of een rustig knoesten patroon of juist lekker wild en leefbaar. zie:

HOUTEN VLOEREN GRADING

 

Gerookte houten vloeren

Het roken van houten vloeren is een veranderen van de kleur van het hout op een natuurlijke wijze. De kleur kan van goud bruin, naar medium bruin tot donker bruit. De tonen zijn gefarieerd en geeft een hele natuurlijke uitstraling. Pigmenten en andere kleur opties krijgen dit niet voor elkaar. lees meer:

GEROOKTE HOUTEN VLOEREN

 

Geborstelde eiken houten vloeren

Borstelen brengt het gevoel van hout tot leven. Met borstelen wordt de vloer ook meer leefbaar en krijgt het bij kleur afwerking een heel mooi effect. Naast eiken zijn er enkele andere houtsoorten die kunnen worden geborsteld, denk aan Essen en Tauari, lees meer:

GEBORSTELDE EIKEN HOUTEN VLOEREN

 

Oude houten vloeren

In het tijdperk waarin vintage en industriële ontwerpen populair zijn kan er op deze wijze ook invulling worden gegeven aan het design van een houten vloer. Wij beheren enkele verouder technieken en afwerkingen die een industrial look vertegenwoordigen. Zie hier:

OUDE HOUTEN VLOEREN

 

Het licht afwerken van houten vloeren

Het mooie van vele houtsoorten is dat we de kleur kunnen aanpassen. We behouden wel de tekstuur van het hout maar geven het een andere kleur. Wit of witachtige vloeren zijn veel gevraagd, kijk hier voor opties:

HOUTEN VLOEREN LICHT AFGEWERKT

 

Het donker afwerken van een houten vloer

Naast een lichte afwerking kunnen we hele verhaal ook omdraaien en kunnen we de vloeren donkereder, donker of heel donker maken. Onder de noemer, voor ieder wat wils:

DONKERE HOUTEN VLOEREN

 

Houten vloeren en houten trappen, de traprenovatie

We hebben een houten vloer en we hebben…en trap. Wij kunnen de trap met hetzelfde hout en afwerking bekleden als de houten vloer. De trap en de vloer worden dan 1 geheel. Een heel bijzonder plaatje!

TRAPRENOVATIE

Houten vloeren en technische zaken

Technische aandachtspunten bij een houten vloer kopen.

Op deze pagina wordt u bij de hand gonomen en langs de belangrijkste technishe zaken van een houten vloer kopen geleid. Deze pagina geeft is een oogopslag weer welke zaken relevant zijn om even op te focussen.

TECNISCHE INFO MANUAL

 

Het onderhouden van  een houten vloer

Een houten vloer laten leggen is mooi echter daarna is het de kunst deze mooi te houden. Een klein stukje onderhoud van een houten vloer is daarbij wel nodig. Doen we dit goed dan gaat de vloer heel veel langer mee. zie hier:

ONDERHOUD HOUTEN VLOEREN

 

Luchtvochtigheid en houten vloeren.

Hout in zijn algemeenheid en dus ook een houten vloer heeft een constante luchtvochtigheid nodig, normale leefconditie 40-65%. Indien we buiten deze getallen gaan dan gaat hout reageren op een nieuw aangeboden klimaat. lees hier verder hoe dat werkt:

LUCHTVOCHTIGHEID & HOUTEN VLOEREN 

 

Vloerverwarming en houten vloeren, in massief en lamelparket, hoe zit dat?

Vloerverwarming en massief hout. Dit zijn niet de beste vrienden van elkaar. Echter, lamelparket kan wel op vloer verwarming, Het hoe en waarom is beschreven in de twee artikelen hieronder.

VLOERWERWARMING EN MASSIEF HOUTEN VLOEREN 

 

LUCHTVOCHTIGHEID EN LAMELPARKET 

 

Een houten vloer dient op een goede ondervloer te worden geplaatst.

De ondervloer is echt een heel belangrijk punt om een goed gelegde houten vloer te verkrijgen. In het verleden hebben we mensen gezien die bij het zelf leggen de ondervloer  echt niet onder controle hadden met als resultaat een waareloze houten vloer, echt zonde. Lees hier war er nodig is:

ONDERVLOER HOUTEN VLOEREN 

 

Houten vloeren en de plint afwerking

Houten vloeren kunnen niet tegen de wand aangelegd worden. Een ruimte van 10 tot 15mm is echt noodzakelijk en hangt af van de breedte van de kamer en of er lamelparket of massief hout wordt gelegd. Kijk naar de mogelijkheden:

PLINTEN VOOR HOUTEN VLOEREN 

 

Houten vloer leggen

Dan zijn alle keuze wel gemaakt en gaat het er nog om hoe en wie gaat de vloer leggen. Vakwerk heeft garantie en daarbij zullen worden afgewogen welke technieken een goede optie zijn om te leggen. Helaas is het zo dat er bij een keuze altijd een voordeel en een nadeel aanwezig is en welke zijn uiteindelijk doorslaggevend, dat bepaald U!

HOUTEN VLOER LEGGEN 

 

Houten vloeren en het acclimatiseren

Voor dat de installatie plaats vindt is het erg belangrijk dat hout acclimatiseerd in de ruimte waar de installatie plaats vindt. Uitzondering is wanneer de opslag conditie en de ruimte waar wordt gelegd een vergelijkbaar klimaat heeft, dit is meestal wanneer het rond 20 graden is. Kijk hier:

HOUTEN VLOEREN ACCLIMATISEREN

Jouw houten vloeren kompas, jouw beste keuze

Lees het door en alle puzzel stukjes rondom de keuze van een houten vloer en de bijzaken komen aan bod

Welke onderdelen zijn in dit kompas van belang.

Als je een nieuwe houten vloer wilt laten leggen, zijn er veel keuzes om te maken. Het is belangrijk om de juiste houtsoort, ondervloer, coating en patroon te kiezen. Elk onderdeel heeft zijn eigen voordelen en nadelen, en het is belangrijk om deze te begrijpen voordat je een beslissing neemt. In dit kompas nemen we je graag mee en beschrijven we in detail de verschillende aspecten die van belang zijn bij het kiezen van een houten vloer.

1. Houtsoorten
Bij het kiezen van een houten vloer is de keuze van de houtsoort een van de belangrijkste aspecten. Er zijn veel verschillende houtsoorten om uit te kiezen, elk met hun eigen kenmerken en uitstraling. Een populaire keuze is eiken, dat bekend staat om zijn duurzaamheid en warme uitstraling. Andere houtsoorten die het overwegen waard zijn, zijn tauari, maple, essen, beuken, jatoba, curupixa, sucupira en goncalo alvez. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en het is belangrijk om te bepalen welke het beste bij jouw persoonlijke smaak en levensstijl past.

2. Knoesten in hout
Knoesten kunnen een interessant en natuurlijk kenmerk zijn van hout. Ze kunnen de vloer een rustieke uitstraling geven, zonder de structuur van het hout te verzwakken. Het is belangrijk om de invloed van knoesten te begrijpen en te bepalen of je ze wel of niet wilt in jouw vloer.

3. Patroon vloer
Een patroon vloer kan de uitstraling van een houten vloer aanzienlijk verbeteren. De twee meest populaire opties zijn visgraat en hongaarse punt. Visgraat is een klassiek en tijdloos patroon dat een elegante uitstraling geeft aan elke ruimte. Hongaarse punt is iets minder traditioneel, maar nog steeds erg stijlvol en kan vooral goed passen bij moderne interieurs. Het is belangrijk om te overwegen welk patroon het beste past bij de stijl van jouw huis en persoonlijke voorkeuren.

4. Breedte van de planken
De breedte van de planken kan ook een grote invloed hebben op de uitstraling van een houten vloer. Smalle planken kunnen een traditionele en klassieke uitstraling geven, terwijl brede planken een meer moderne en eigentijdse uitstraling hebben. Het is belangrijk om te bedenken welke uitstraling je wilt bereiken en welke breedte het beste bij jouw interieur past.

5. Coating opties
Naast de houtsoort en de ondervloer is ook de keuze van de coating belangrijk. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals lak, olie en top coat. Lak biedt een sterke bescherming tegen slijtage en krassen, terwijl olie de natuurlijke uitstraling van het hout benadrukt en het beschermt tegen vuil en vocht. Een top coat kan worden aangebracht op zowel lak als olie om extra bescherming te bieden en de levensduur van de vloer te verlengen. Het is belangrijk om de verschillen tussen deze opties te begrijpen en te bepalen welke het beste bij jouw wensen past.

6. Massief hout versus lamel
Ten slotte is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen massief hout en lamel. Massief hout bestaat uit planken die volledig uit één stuk hout bestaan, terwijl lamel bestaat uit gelaagde planken waarbij de toplaag bestaat uit massief hout en de onderlaag uit multiplex. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, zoals de stabiliteit en de prijs. Het is belangrijk om te bepalen welke optie het beste bij jouw behoeften past.

7. Ondervloer opties
Naast de houtsoort is ook de keuze van de ondervloer belangrijk. Dit is vooral relevant als je vloerverwarming hebt, in een appartement met een 10dB isolatienorm woont of in een normaal huis. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals een ondervloer met vloerverwarming, een ondervloer die voldoet aan de 10dB isolatienorm of een ondervloer die geschikt is voor gebruik in een normaal huis. Het is belangrijk om de juiste ondervloer te kiezen die past bij jouw specifieke situatie.

8. Plinten opties
Een houten lamelparket vloer dient minimaal 10 tot 15mm tot van de wanden te worden gelegd. Om deze ruimte te maskeren word er gebruik gemaakt van plinten. Plinten van dezelfde houtsoort in een massieve uitvoering kunnen worden gekozen of in een witte MDF uitvoering.

 

 

 

1. Houtsoorten

1. Eiken met kleine knoesten:

russisch eiken super white

Eiken hout met kleine knoesten is een veelgebruikte houtsoort in de traditionele architectuur. De kleinere knoesten geven het hout een rustieke uitstraling en passen goed bij landelijke en klassieke ontwerpen. In een bredere variant, denk aan 19-23cm wordt het ontwerp juist meer modern en krijgen we een rijke en luxe uitstraling. Russiche eiken is ook rustig en een goede optie.

 

2. Eiken rustiek:

SR

Rustiek eikenhout heeft grotere knoesten en meer natuurlijke onvolkomenheden. Dit geeft het hout een nog meer authentieke en robuuste uitstraling, waardoor het perfect is voor landelijke en rustieke architectuurstijlen. Denk aan boerderijen en chalets. De foto is een voorbeeld van gerookt eiken.

 

3. Eiken extra rustiek:

project ER

Rustiek eikenhout heeft nog grotere knoesten en meer natuurlijke onvolkomenheden en zijn er opgevulde cracks in het hout. Dit zijn vloeren die men veelal niet echt onderhoud geven. De doelstelling is een leefbare vloer die verouderd mag worden. Denk aan kledingzaken, cafetaria, bars of gewoon thuis met kinderen en huisdieren.

 

4. Amerikaans eiken :

project os++

Amerikaans eiken is harder dan Europees eiken en beide zijn significant sterker dan Chinees eiken.

Amerikaans eiken heeft een nerf struktuur die meer sprekend is en is beroemd om zijn telescoop nerfen, mooie uitgerekte nerf strukturen die het hout tot leven brengen. Deze eiken soort heeft een grading met weinig en meer knoesten. Met deze houtsoort wordt er karakter aan het ontwerp toegevoegd.

Lees meer details over eiken houten vloeren

 

5. Essen :

Essen: white wash

Essenhout is een lichte houtsoort met een fijne nerf en een levendige uitstraling. Het wordt vaak gebruikt in moderne architectuur en interieurontwerpen vanwege zijn frisse en eigentijdse uiterlijk. Essen is sterk en duurzaam. Deze houtsoort heeft lichte delen en ook zacht bruine en caramel achtige tonen. De vloer heeft knoesten en kan worden gekocht in een selectie met minder en meer knoesten

 

6. White Maple

white maple parketvloer

White Maple, ook wel bekend als esdoornhout, heeft een lichte kleur en een fijne nerf. Het wordt veel gebruikt in Scandinavische architectuurstijlen, die bekend staan om hun minimalistische en strakke ontwerpen. Esdoornhout voegt een natuurlijk element toe aan het interieur en is tegelijkertijd tijdloos en modern. Een houtsoort met weining tot geen knoesten.

 

7. Beuken

beuken lamelparket

Beukenhout is een lichte houtsoort met een fijne nerf. Het wordt vaak gebruikt in Scandinavische en moderne architectuurstijlen vanwege zijn heldere en minimalistische uitstraling. Beuken kan in een white wash of noten of kersen kleur. In twee selecties verkrijgbaar, zonder of bijna geen koesten en met meerdere knoesten.

 

8. Ivoor Beuken

ivoorbeuken parket

Ivoor beuken wordt ook wel haag beuken genoemd, een beuken soort die van zich zelf wit is, heeft wel meer knoesten, verder is het identiek aan beuken.

 

9. Tauari

Tauari is een tropische hardhoutsoort afkomstig uit Zuid-Amerika. Het heeft een rijke, goudblonde kleur en een fijne nerf. Tauari wordt vaak gebruikt in modernistische architectuur vanwege zijn warme en exotische uitstraling.Tauari kan heel mooi worden gekleurd in vele tonen, van een white wash to kersen, walnoten en ebony.

 

10. Jatoba

jatoba parketvloer

Jatoba, ook wel bekend als Braziliaans kersenhout, heeft een rijke rode kleur en een opvallende nerfstructuur. Deze kenmerken maken het hout zeer geschikt voor traditionele architectuurstijlen, zoals Engelse en Victoriaanse ontwerpen. Jatoba wordt vaak gebruikt voor vloeren en meubels, en kan een gevoel van warmte en elegantie toevoegen aan een ruimte. Jatoba is leverbaar uitsluitend zonder knoesten.

 

10. Curupixa

robijn lamelparket

Curupixa is een Zuid-Amerikaanse hardhoutsoort met een gevarieerde nerfstructuur en een warme, bruine kleur. Het wordt vaak gebruikt in moderne architectuur vanwege de unieke uitstraling en duurzaamheid. Een houtsoort door ons geleverd zonder knoesten.

 

11. Goncalo Alves

tijger hout parket Goncalo Alves

Gonçalo Alvez, ook wel bekend als Tigerwood, is een hardhoutsoort afkomstig uit Zuid-Amerika. Het heeft een unieke zwarte strepenstructuur en een warme, rode kleur. Het hout wordt veel gebruikt in moderne architectuur vanwege zijn opvallende uiterlijk. Geleverd zonder knoesten.

 

11. Sucupira

Sucupira vloer

Sucupira is een tropische hardhoutsoort uit Zuid-Amerika met een donkere, rijke kleur en een opvallende nerf. Het hout wordt vaak gebruikt in luxe interieurontwerpen om warmte en elegantie toe te voegen. Geleverd in selectie zonder knoesten.

 

12. Walnoten

walnoten vloer

Walnoten, een klassieke rijke houtsoort, traditioneel, tijdloos en in een white wash zelfs een buiging naar een moderne stijl. Kostbaar en duidelijk niet een doorsnee vloer. De vloer is dominant en is elegant. Walnoten is, bij ons, eigelijk atijd met knoesten, licht rustiek en rustiek.

 

13. Teak hout

Teak hout, een zachte houtsoort met wit spint en knoesten, hogere gradings zijn enorm duur en heel moeilijk aan te komen. Teak heeft in Azie een status aparte als het gaat om de beleving van hout. Het is hout voor een liefhebber.

 

 

2. Knoesten in hout, het effect op het interieur.

Knoesten zijn natuurlijke kenmerken van hout en hebben een aanzienlijk effect op de uitstraling en kwaliteit van houten vloeren. In dit artikel zullen we het effect van knoesten in drie onderdelen beschrijven: geen tot weinig knoesten (maximaal 2 cm), licht rustiek (maximaal 6 cm knoesten) en extra rustiek (inclusief opgevulde houten barsten).

1. Geen tot weinig knoesten (maximaal 2 cm)
Houten vloeren zonder of met zeer weinig knoesten staan bekend om hun gladde en strakke uitstraling. Deze vloeren hebben een moderne en minimalistische look die perfect past in hedendaagse interieurs. De afwezigheid van grote knoesten zorgt voor een egale, rustige en uniforme uitstraling van de vloer, waardoor deze optisch groter lijkt.

2. Licht rustiek (maximaal 6 cm knoesten)
Houten vloeren met lichte rustieke knoesten hebben een warme en karaktervolle uitstraling. Deze knoesten kunnen variëren in grootte tot maximaal 6 cm en voegen textuur en interesse toe aan de vloer. Het patroon van de knoesten kan zorgen voor een speels en levendig effect, waardoor de vloer meer persoonlijkheid krijgt. Licht rustieke vloeren zijn populair in landelijke en klassieke interieurs, omdat ze een vleugje natuurlijkheid en authenticiteit brengen. Het is belangrijk op te merken dat lichte rustieke vloeren  relatief eenvoudig te onderhouden zijn en dat de knoesten niet te groot zijn om als ongemak te worden ervaren. Daarbij zijn de knoesten opgevuld.

3. Extra rustiek (inclusief opgevulde houten barsten)
Houten vloeren met extra rustieke knoesten omvatten alles wat er in een stuk hout kan voorkomen, inclusief opgevulde houten barsten. Deze vloeren hebben een zeer authentieke en natuurlijke uitstraling en zijn populair bij liefhebbers van rustieke en vintage interieurs. De knoesten kunnen groot en onregelmatig zijn, waardoor de vloer een uniek karakter krijgt. De aanwezigheid van opgevulde houten barsten kan de vloer een ruwere en verouderde uitstraling geven, wat bijdraagt ​​aan de nostalgische sfeer. Het onderhoud van extra rustieke vloeren kan iets uitdagender zijn vanwege de grotere knoesten en barsten, maar dit draagt ​​ook bij aan hun charme en authenticiteit.

In conclusie kunnen knoesten een aanzienlijk effect hebben op het uiterlijk en de kwaliteit van houten vloeren. Afhankelijk van het gewenste ontwerpconcept en de interieurstijl kunnen verschillende niveaus van knoesten worden gekozen. Vloeren zonder of met weinig knoesten hebben een moderne en minimalistische uitstraling, terwijl licht rustieke vloeren een warmere en karaktervolle sfeer creëren. Voor degenen die op zoek zijn naar een echt rustieke en vintage uitstraling, bieden extra rustieke vloeren met grote knoesten en opgevulde barsten een uniek en nostalgisch element. Het is belangrijk om te overwegen hoe de knoesten in het hout passen bij de algehele esthetiek van de ruimte en rekening te houden met het onderhoud en de duurzaamheid van de vloer.

visgraat parketvloer
Eiken vloer met maximaal 1cm knoesten
Eiken houten vloer os mix
Houten vloer met maximaal 3cm knoesten
project ER
Houten vloer extra rustiek
OS++
Hout met max 1cm knoest
OS MIX
Eiken hout met maxinaal 3cm kwasten
ER
Extra rusiek, alles wat de natuur heeft

3. Patroon vloer

Relevante patronen bij een houten vloer

Een houten vloer kan een enorme impact hebben op de uitstraling van een ruimte. De keuze voor het patroon van de vloer kan bepalend zijn voor de sfeer en het karakter van een kamer. In dit artikel zullen we de relevante patronen bij een houten vloer bespreken en het effect ervan op een ruimte onderzoeken. We zullen ons richten op de volgende patronen: de visgraat vloer met smallere delen, de walvis parket vloer met brede planken bij een visgraat vloer, de hongaarse punt met planken recht gelegd in smalle delen, planken recht gelegd met brede delen en planken diagonaal gelegd.

1) Visgraat vloer met smallere delen

Een visgraat patroon is een klassieke keuze voor een houten vloer. Dit patroon creëert een tijdloze en elegante uitstraling. Bij de visgraat vloer met smallere delen worden de planken op een hoek van 45 graden geplaatst, waardoor een visgraatpatroon ontstaat. Dit patroon kan een gevoel van openheid en dynamiek aan een ruimte geven. Het creëert ook een gevoel van symmetrie en orde. Het gebruik van smallere delen kan de ruimte langer en smaller doen lijken, waardoor het een goede keuze is voor smalle kamers.

2) Walvis parket vloer met brede planken bij een visgraat vloer

De walvis parket vloer is een variatie op het visgraatpatroon waarbij brede planken worden gebruikt in plaats van smallere delen. Dit patroon kan de ruimte een meer robuuste en krachtige uitstraling geven. Het gebruik van brede planken bij een visgraat vloer kan ook een gevoel van grandeur en luxe creëren. Deze stijl is populair in grote ruimtes waarin een dramatisch effect gewenst is, zoals een statige woonkamer of een imposante hal.

3) Hongaarse punt met  smalle planken

De hongaarse punt is een prachtig patroon waarbij de planken recht worden gelegd, maar met een hoek van 45 graden in plaats van de traditionele 90 graden. Dit patroon kan een gevoel van dynamiek en beweging aan een ruimte geven. Het brengt ook een vleugje elegantie en verfijning met zich mee. Door de planken in smalle delen te leggen, kan dit patroon een ruimte langer en smaller doen lijken. Dit maakt het een goede keuze voor bijvoorbeeld gangen en smalle ruimtes.

4) Planken recht gelegd met brede delen

Het recht leggen van planken in brede delen zorgt voor een strak en modern effect in een ruimte. Het creëert een gevoel van rust en eenvoud. Dit patroon is zeer geschikt voor minimalistische interieurs en kan de ruimte een open en luchtige uitstraling geven. Het gebruik van brede delen kan een gevoel van ruimte en openheid versterken, waardoor het een goede keuze is voor kleine kamers.

5) Planken diagonaal gelegd

Het diagonale patroon is een gedurfde en eigentijdse keuze voor een houten vloer. Het creëert een gevoel van dynamiek en beweging in een ruimte. Door de planken diagonaal te leggen, kan dit patroon de ruimte breder en ruimer doen lijken. Het kan ook een speels contrast creëren ten opzichte van andere elementen in de ruimte. Dit patroon is met name geschikt voor grote ruimtes, waar het een opvallend architecturaal statement kan maken.

Het patroon van een houten vloer heeft een significante invloed op de uitstraling en sfeer van een ruimte. Elk van de besproken patronen heeft zijn eigen kenmerken en effecten op de ruimte. Het is belangrijk om het doel van de architect in gedachten te houden bij het kiezen van een patroon voor een houten vloer. De visgraat vloer kan bijvoorbeeld een klassieke en elegante uitstraling creëren, terwijl de hongaarse punt dynamiek en verfijning kan toevoegen. Het gebruik van brede delen kan een gevoel van ruimte en grandeur versterken, terwijl het diagonale patroon een gedurfde en eigentijdse keuze is.

Kortom, bij het kiezen van een patroon voor een houten vloer is het essentieel om rekening te houden met het effect dat dit op de ruimte zal hebben. Het patroon kan een architecturaal doel nastreven en de sfeer van de kamer bepalen. Door bewust te kiezen voor een relevant patroon, kan een houten vloer een prachtige toevoeging zijn aan elk interieur.

Eiken Visgraat Vloer Rotterdam
Visgraat patroon
eiken hongaarse punt vloer
Hongaarse punt patroon
houten vloer rotterdam
Rechte installatie brede delen
amerikaans eiken licht antique
Rechte installatie smallere delen
robijn vloer
Diagonale installatie
parketvloer den haag
Installatie in de breedte

4. Breedte van de planken

Het effect van de breedte van een plank op een houten vloer

De keuze voor een houten vloer is niet alleen gebaseerd op stijl en duurzaamheid, maar ook op de details die de vloer uniek maken. Een van die belangrijke details is de breedte van de planken waaruit de vloer is opgebouwd.

De breedte van een plank kan een significant effect hebben op het uiterlijk en de beleving van een houten vloer. Het beïnvloedt niet alleen de algehele esthetiek van de vloer, maar heeft ook invloed op de architecturale stijl en de ruimtelijke ervaring.

Allereerst is het van belang om de verschillende architecturale stijlen te begrijpen. Elke stijl heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken, en de breedte van de plank kan een belangrijk onderdeel zijn van deze kenmerken. Bij klassieke en traditionele architectuurstijlen worden vaak smalle planken gebruikt. Deze planken hebben een meer klassieke uitstraling en passen goed bij historische panden. Daarentegen worden bij moderne architectuurstijlen, zoals minimalistisch of Scandinavisch, vaak bredere planken toegepast. Deze bredere planken geven een eigentijds gevoel aan de vloer en passen goed bij strakke en minimalistische interieurs.

Naast de architecturale stijl heeft de breedte van een plank ook invloed op de grootte van de ruimte. Smalle planken kunnen een ruimte groter doen lijken, omdat ze visueel meer oppervlakte creëren. Dit effect wordt versterkt wanneer de planken in de lengte van de ruimte worden gelegd. Bredere planken daarentegen geven een ruimte een meer intieme en gezellige uitstraling, omdat ze visueel de ruimte verkleinen.

Daarnaast heeft de breedte van een plank ook invloed op de waarde van een houten vloer. In het algemeen worden bredere planken als luxueuzer en waardevoller beschouwd dan smalle planken. Dit komt doordat bredere planken vaak duurder zijn in productie en installatie. Bovendien geven bredere planken een vloer een robuuster en massiever gevoel, wat een zekere exclusiviteit en kwaliteit uitstraalt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de keuze voor de breedte van een plank persoonlijk is en afhankelijk van de individuele voorkeuren en behoeften. Er is geen “juist” antwoord, maar eerder een kwestie van smaak en context. Het is aan de bewoners en ontwerpers om de juiste breedte van de plank te kiezen die past bij de stijl, de grootte van de ruimte en het gewenste effect.

Kortom, de breedte van een plank heeft een aanzienlijk effect op de beleving van een houten vloer. Het bepaalt mede de architecturale stijl, het effect op de grootte van de ruimte en de waarde van de houten vloer. Of men nu kiest voor smalle planken die een klassieke uitstraling en een ruimtelijk effect geven, of voor bredere planken die een moderne en luxueuze uitstraling creëren, de keuze voor de breedte van een plank is een essentieel onderdeel van het ontwerpproces van een houten vloer.

driestrooks eiken parket
10cm Smalle breedte
essen houten vloer
15cm planken
houten vloer Arnhem
17cm eiken planken
parketvloer rotterdam
18,5 cm Jatoba vloer
breed eiken
29cm eiken planken
brede eiken planken
23cm brede planken

5. Coating opties

De afwerking mogelijkheden van een houten vloer zijn talrijk en kunnen de uitstraling en duurzaamheid van uw vloer aanzienlijk verbeteren. Of u nu kiest voor een naturel afwerking, een gekleurde vloer of chemische kleuringstechnieken, elke mogelijkheid heeft zijn eigen voordelen en overwegingen.

Een naturel afwerking van een houten vloer kan worden bereikt met behulp van hard wax olie of PU lak. Beide afwerkingen bieden bescherming tegen slijtage en vocht, maar ze hebben elk hun eigen kenmerken. Hard wax olie is een mix van natuurlijke olie en wax die diep doordringt in het hout en het beschermt tegen vlekken en beschadigingen. Het biedt ook een warme, matte uitstraling die de natuurlijke schoonheid van het hout benadrukt. Aan de andere kant biedt PU lak een sterke, slijtvaste afwerking die gemakkelijk te reinigen is. Het heeft een zijde uitstraling en kan het hout een rijke, diepe kleur geven.

Als u de voorkeur geeft aan een gekleurde vloer, kunt u kiezen voor een transparante top coat olie. Deze olie wordt aangebracht over een gekleurde basislaag en fungeert als een beschermende matte laag. Het zorgt ervoor dat de kleur van de vloer behouden blijft en voegt een mooie glans toe. Deze transparante top coat olie is een goede keuze omdat het de vloer beschermt tegen slijtage en tegelijkertijd de kleurintensiteit verbetert. Bovendien is het gemakkelijk te onderhouden en kan het indien nodig opnieuw worden aangebracht om de uitstraling van de vloer te vernieuwen.

Een andere optie voor het afwerken van een houten vloer is chemisch kleuren, waarvan roken een veelgebruikte techniek is. Roken is een proces waarbij het hout wordt blootgesteld aan gas, waardoor het een donkere, verouderde uitstraling krijgt. Dit proces creëert diepe kleurschakeringen en kan een uniek karakter toevoegen aan uw vloer. Het kan vooral nuttig zijn als u een klassieke of vintage look wilt creëren. De kleur is afhankelijk van de duur van bloodstelling, het is essentieel om de juiste balans te vinden tussen de gewenste kleurintensiteit. Vandaar de indeling in licht, normaal en donker.

Bij het kiezen van de juiste afwerking voor uw houten vloer is het belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren, de gewenste esthetiek en de levensduur van de vloer. Of u nu kiest voor een natuurlijke, gekleurde of chemisch gekleurde afwerking, het is altijd een goed idee om advies in te winnen bij een professional om ervoor te zorgen dat u de beste keuze maakt voor uw specifieke vloer en behoeften.

In conclusie biedt de afwerking van een houten vloer verschillende mogelijkheden om de uitstraling en duurzaamheid van uw vloer te verbeteren. Of u nu de voorkeur geeft aan een naturel afwerking met hard wax olie of PU lak, een gekleurde vloer met een transparante top coat olie, of de unieke uitstraling van chemisch gekleurd hout, er is een afwerking die bij uw stijl en behoeften past. Met de juiste keuze en zorgvuldig onderhoud kunt u genieten van een prachtige houten vloer die jarenlang meegaat.

russisch eiken super white
Super white
donker roken poly-mat
Donker gerookt
russisch eiken grey
Grey
Mahogany
Mahogany
russisch eiken old grey
Old grey
Sepia Brown
Sepia brown

6. Massief hout versus lamel

Een houten vloer is altijd een prachtige toevoeging aan elk interieur. Het zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling, en is bovendien duurzaam en makkelijk te onderhouden. Maar wanneer je op zoek gaat naar een houten vloer, kom je al snel voor een belangrijke keuze te staan: kies je voor lamelparket of massief hout? In dit artikel zal ik uitleggen wat het verschil is tussen deze twee opties, en waarom lamelparket in veel gevallen de beste keuze is.

Om te beginnen, is het belangrijk om te begrijpen wat lamelparket en massief hout precies inhouden. Massief houten vloeren bestaan uit planken die volledig bestaan uit massief hout, meestal van dezelfde houtsoort. Dit betekent dat de planken door en door van hout zijn en geen andere materialen bevatten. Lamelparket daarentegen bestaat uit verschillende lagen hout, met als bovenste laag een toplaag van massief hout. Onder deze toplaag zitten nog een aantal lagen multiplex of houten latjes.

Het verschil tussen lamelparket en massief hout zit voornamelijk in de manier waarop het hout is samengesteld. Waar massief houten vloeren de neiging hebben om uit te zetten en te krimpen onder invloed van vocht en temperatuurveranderingen, hebben lamelparketvloeren minder last van deze problemen. Dit komt doordat de multiplex of houten latjes in de onderste lagen van het lamelparket de houten toplaag stabiliseren en voorkomen dat het hout gaat werken. Hierdoor blijft de vloer beter in vorm en is de kans op kromtrekken en barsten kleiner.

Een ander voordeel van lamelparket ten opzichte van massief hout is dat het makkelijker te installeren is. Massief houten vloeren moeten meestal eerst acclimatiseren voordat ze geïnstalleerd kunnen worden. Dit betekent dat de planken enige tijd in de ruimte moeten worden geplaatst waarin ze geïnstalleerd zullen worden, zodat ze kunnen wennen aan de temperatuur en vochtigheidsgraad. Lamelparket daarentegen kan direct worden geïnstalleerd, omdat de onderste lagen ervoor zorgen dat het hout minder gevoelig is voor veranderingen in het klimaat.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de verschillende varianten binnen lamelparket. Zo zijn er lamelparketvloeren met een multiplex onderlaag, en lamelparketvloeren met houten latjes als onderlaag. Beide varianten hebben hun eigen voor- en nadelen. Multiplex lamelparketvloeren zijn over het algemeen iets duurder en hoger in kwaliteit dan houten latjes lamelparketvloeren. Multiplex lamelparketvloeren zijn ook iets stabieler en minder vatbaar voor kromtrekken. De variant met houten latjes zijn iets beter bestand tegen vocht.

Het is belangrijk om te bedenken wat voor jou de belangrijkste eigenschappen zijn bij het kiezen tussen deze twee varianten. Als je bijvoorbeeld een badkamer wilt voorzien van een houten vloer, is het verstandig om te kiezen voor houten latjes lamelparket, omdat deze beter bestand zijn tegen vocht. Als prijs en stabiliteit belangrijker voor je zijn, dan zou multiplex lamelparket een goede keuze zijn.

Kortom, er zijn veel redenen waarom lamelparket de voorkeur verdient boven massief hout. Het is stabieler, makkelijker te installeren en heeft minder last van krimp en uitzetting. Binnen lamelparket zijn er ook nog verschillende varianten, met elk hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed te kijken naar je wensen en behoeften bij het kiezen van een houten vloer, zodat je de beste keuze kunt maken. Een houten vloer is een investering voor lange tijd, dus het is zeker de moeite waard om hier goed over na te denken.

lamelparket doorsnede
Multiplex lamelparket
Massief hout doorsnede
Massief hout
latjes lamelparket
Lamelparket met latjes
Bundel lamelparket
Massief hout
Laat ons helpen bij de juiste keuze

7. Ondervloer opties

Ondervloeren voor een houten vloer

Het kiezen van de juiste ondervloer is van essentieel belang wanneer je een houten vloer gaat leggen. De ondervloer vormt namelijk de basis van je vloer en heeft invloed op zowel het comfort als de duurzaamheid van je vloer. In dit artikel bespreken we vier verschillende technieken voor het leggen van een houten vloer, en de voor- en nadelen van elk. Daarnaast kijken we ook naar de financiële aspecten van deze technieken.

1. Een platen ondervloer om te egaliseren met 2mm foam en de planken blind vernagelen

Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een platen ondervloer om oneffenheden in de ondergrond op te vangen en de vloer te egaliseren. Deze platen worden geplaatst op de bestaande vloer en vervolgens wordt er 2mm foam aangebracht. De houten planken worden vervolgens blind vernageld op de platen ondervloer.

Voordelen:
– Oneffenheden in de ondergrond worden geëgaliseerd, waardoor de vloer strak en stabiel ligt.
– Het gebruik van 2mm foam zorgt voor extra isolatie en geluiddemping.
– De planken worden blind vernageld, waardoor er geen zichtbare schroefgaten zijn.

Nadelen:
– Omdat er gebruik wordt gemaakt van een platen ondervloer, kan de vloer iets hoger komen te liggen.
– De kosten van de materialen en het plaatsen van de platen ondervloer kunnen hoger zijn dan bij andere technieken.

Financieel:
De kosten van deze techniek hangen af van verschillende factoren, zoals het oppervlak van de vloer en het type platen ondervloer dat wordt gebruikt. Over het algemeen liggen de kosten van een platen ondervloer rond de €10 per vierkante meter. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten voor de 2mm foam en het blind vernagelen van de planken.

2. Een houten vloer zwevend installeren op folie

Bij deze techniek wordt de houten vloer zwevend geïnstalleerd op folie. De folie dient als vochtscherm en ondersteunt de vloer. De planken worden aan elkaar geklikt, zonder dat ze worden vastgemaakt aan de ondervloer. Bij een vloerverwarming gebruiken we een perforatie folie

In een appartement met benedenburen is een 10 DB folie vereist. Dit is een duurdere folie

In ruimtes waarbij men een hele goede akoestiek nastreeft is een installaie op rubber een mogelijkheid. Dit type ondervloer is het duurste binnen de zwevende installatie.

Voordelen:
– Deze techniek is relatief snel en eenvoudig uit te voeren.
– Het zwevend leggen van de vloer zorgt voor een goede isolatie en geluiddemping.
– Bij eventuele beschadigingen kunnen de planken gemakkelijk worden vervangen.

Nadelen:
– Omdat de vloer zwevend wordt gelegd, kan deze iets meer bewegen dan bij andere technieken.
– Er kan geluid ontstaan bij het belopen van de vloer, met name bij goedkope materialen.

Financieel:
De kosten van deze techniek zijn vaak relatief laag. De folie is vaak goedkoop en de vloer kan snel gelegd worden. De meeste kosten zitten in de aanschaf van de houten planken zelf. Kosten zijn hoger voor 10 DB folie en rubber.

3. Een houten vloer blind vernagelen en lijmen op een platen ondervloer

Deze techniek combineert het blind vernagelen van de planken met het verlijmen van de vloer op een platen ondervloer. De platen ondervloer zorgt voor een egale ondergrond en de lijm zorgt voor een sterke en stabiele verbinding tussen de vloer en de ondervloer.

Voordelen:
– Door het vernagelen en verlijmen van de planken ontstaat er een zeer stevige vloer.
– De platen ondervloer zorgt voor een goede isolatie en geluiddemping.
– De vloer ligt strak en stabiel.

Nadelen:
– Het vernagelen en verlijmen van de planken kan arbeidsintensief zijn.
– De kosten van de platen ondervloer en lijm kunnen hoger zijn dan bij andere technieken.

Financieel:
De kosten van deze techniek variëren afhankelijk van het type platen ondervloer dat wordt gebruikt en de kosten van de lijm. Over het algemeen kunnen de kosten hoger zijn dan bij andere technieken, maar dit hangt af van de specifieke situatie.

4. Planken direct op het beton verlijmen

Bij deze techniek worden de houten planken direct op het beton verlijmd. Dit kan alleen worden toegepast als de ondergrond volledig vlak en stabiel is. Deze techniek is naast perforatie folie de tweede techniek die wordt gebruikt bij vloerverwarming.

Voordelen:
– De vloer ligt zeer stabiel en strak.
– Doordat de planken direct op het beton worden verlijmd, is er geen ruimte tussen de vloer en de ondergrond, wat zorgt voor goede geluiddemping.

Nadelen:
– Het beton moet volledig vlak en stabiel zijn, anders kunnen er problemen ontstaan met de vloer.
– Het verwijderen van de vloer kan lastig zijn, omdat de planken direct op het beton zijn gelijmd.

Financieel:
De kosten van deze techniek zijn afhankelijk van de kwaliteit van de lijm en het oppervlak van de vloer. Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor het voorbereiden van het betonoppervlak. Over het algemeen kan deze techniek duurder zijn dan andere technieken.

Conclusie:

Bij het leggen van een houten vloer zijn er verschillende technieken mogelijk, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om rekening te houden met de ondergrond, de gewenste isolatie en geluiddemping, en het budget. Vloerverwarming kent een directe verlijming op beton of een zwevende installatie op een perforatie folie.

8. Plinten opties

Een houten vloer is een prachtige en duurzame keuze voor elk huis. Het heeft een warme uitstraling en kan elke ruimte transformeren. Maar naast alleen het leggen van de vloer, zijn er nog enkele andere elementen die van belang zijn. Een van die elementen zijn de plinten. Waarom heb je plinten nodig bij een houten vloer en welke opties zijn er beschikbaar?

Om te beginnen, plinten hebben zowel een functionele als een esthetische functie. Ze vormen een overgang tussen de vloer en de muur, wat helpt bij de afwerking van de vloer. Maar ze dienen ook als bescherming voor de muur tegen beschadiging door bijvoorbeeld stofzuigers, stof of water. Door het plaatsen van plinten wordt voorkomen dat de muur vies wordt en vocht opneemt. Bovendien helpen plinten om kabels en leidingen weg te werken, wat zorgt voor een nette en opgeruimde uitstraling.

Als je kiest voor plinten bij een houten vloer heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor massief houten plinten in dezelfde houtsoort en kleurafwerking als de vloer. Dit creëert een uniforme en harmonieuze uitstraling. Massief houten plinten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Een populaire keuze is de liggende plint met een afmeting van 25x9mm. Deze plint is subtiel en modern, en past goed bij een strak interieur. Als je op zoek bent naar een meer klassieke uitstraling, kun je kiezen voor staande plinten met een ronde boog in de versies 50x18mm, 70x18mm of 90x18mm. Deze plinten voegen een elegante touch toe aan elke ruimte.

Daarnaast zijn er ook witte staande MDF plinten verkrijgbaar in verschillende hoogten en randafwerkingen. MDF staat voor Medium-Density Fiberboard, een materiaal dat bestaat uit houtvezels en hars. Deze plinten hebben een glad oppervlak en zijn gemakkelijk te schilderen in elke gewenste kleur. Het voordeel van witte MDF plinten is dat ze een frisse en moderne uitstraling geven aan de ruimte. Ze passen goed bij lichte kleuren en creëren een gevoel van ruimte en licht.

Maar wat is nu het effect van een witte MDF plint of een massieve houten plint in dezelfde afwerking als de vloer? Beide opties hebben hun eigen unieke uitstraling. Een witte MDF plint zorgt voor een contrast met de houten vloer, waardoor de vloer meer opvalt. Dit kan vooral mooi zijn in ruimtes waar je wilt dat de vloer de eyecatcher is. Een massieve houten plint in dezelfde afwerking als de vloer daarentegen zorgt voor een harmonieus geheel. Het zorgt ervoor dat de vloer en de muur één geheel vormen, waardoor de ruimte een rustige en natuurlijke uitstraling krijgt.

Kortom, het gebruik van plinten bij een houten vloer is essentieel voor zowel de bescherming van de muur als de afwerking van de vloer. Je kunt kiezen uit verschillende opties, zoals massief houten plinten in dezelfde houtsoort en kleurafwerking, of witte staande MDF plinten in verschillende hoogten en randafwerkingen. Beide opties hebben hun eigen unieke uitstraling en effect op de ruimte. Of je nu kiest voor een contrastrijk effect of een harmonieus geheel, plinten zijn een onmisbaar element bij een houten vloer.

eiken visgraat vloer Den Haag
Zwarte pinten 5cm
Breed eiken houten vloer
Platte plint afwerking
hybride vloer beige
Witte MDF plint
Witte MDF plint
brede eiken planken
Massief houten plint
witte MDF plint