Hoe repareert u laminaat?
Alles wat er aan materiaal gebruikt wordt kan op den duur beschadigen, of het nu tegels zijn of hout vloeren, laminaat, PVC een deuk, een buts een kras. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden of laminaat te kunnen repareren.
Laminaat is tegenwoordig een mooi product geworden, dat was een tiental jaren geleden nog wel anders, toen hadden we de bekende drie-strooks in eiken, ahorn en beuken en daarmee was de koek vaak op. Nu zijn er talrijke decoren, van heel exotisch tot zelfs planken die er verouderd uitzien en zelfs met een borstel structuur.
Wat voor een soort schade kan er aan laminaat ontstaat en hoe wordt dat opgelost.
- Iets laten vallen waardoor er een putje of bijna gat ontstaat.
- Een kras.
- Waterschade, te nat dweilen of lekkage
- Een gebroken mes en voeg
- Een kopse kanten scheur
- Slijtage.
- Een verkeersdrempel in de kamer
Laten we kijken wat voor opties er zijn want op het eerste gezicht zou men niet verwachten dat u laminaat nog zou kunnen repareren en herstellen. Laminaat is opgebouwd uit HDF plaatmateriaal met daarop een foto met een laklaag, vaak melamine en hoe repareert u een foto?
-
Iets laten vallen waardoor er een putje of bijna gat ontstaat
Een ongelukje en pats…een flinke buts in de vloer. Door de laklaag en de foto heen en dan zien we een akelige gele kleur van het HDF. Het gebruik van vloeibaar hout is geen optie want dan lijkt het net of er iets gemorst is op de vloer. Welnu, in de handel zijn hot melt harsen/waxen verkrijgbaar die met een gereedschap gesmolten kunnen worden, deze techniek kan gebruikt worden om het gaatje te vullen.
Maak het gaatje voldoende diep zodat de hars er goed op kan hechten. Dan zijn er verschillende kleuren hars, gebruik 2 of 3 kleuren die het dichts bijkomen bij de kleur van het laminaat. Bijvoorbeeld een teak kleur laminaat, gebruik geel, lichtbruin en donkerbruin. Vul het gaatje op van licht naar donker. Splits het vullen in 2 stappen. Verwarm de elektrische spatel totdat het de juiste temperatuur heeft om de wax/hars te laten smelten en doe eerst geel met een beetje licht bruin op de punt en smeer het in het gaatje. We zien nu een vulling die al twee kleuren heeft. Gebruik voor de tweede vulling alle drie de kleuren een beetje zodat het in de buurt komt van hoe de foto er omheen uit ziet. Schuur met de ribbel zijde van het apparaatje, na drogen, het overtollige eraf en kijk of het resultaat goed genoeg is. Wil men toch nog iets toevoegen, haal dan eerst een beetje wax uit het gaatje met de smelter en breng de gewenste kleur of kleuren in totdat het er goed uit ziet. Schraap met het apparaatje het overtollige weg en polijst met het bijgeleverde padje totdat alles goed glad is. Nu is het gaatje gevuld en ziet het er een stuk beter uit.
Om de wax/hars te beschermen zijn er lak pennen in de handel of koop een klein blikje lak die overeenkomt met de glansgraad van het laminaat en bescherm het gaatje.
Mocht de glansgraad niet helemaal overeen komen, met een grove polijst pad maakt u de lak dof terwijl u met een fijn polijstpad de lak juist iets meer laat glimmen. Deze padjes zitten standaard bij het hars/wax kitje. Nu is het gaatje gerepareerd. Mocht het resultaat toch niet voldoende goed zijn, vervang dan de plank.
Er zijn een aantal bedrijven in Nederland die deze repair kits verkopen waaronder Bax Houthandel BV.
-
Een kras
Als de kras de laklaag heeft aangetast en niet de foto heeft gesloopt, is het een kwestie van de laklaag herstellen met …lak, klinkt op zich best logisch.
U voelt hem al aankomen want deze stap is de laatste stap zoals we bij punt 1 hebben gezien, gebruik een lak pen of een busje lak met dezelfde glansgraad of die er zo dicht mogelijk bij zit en herstel de glansgraad door deze doffer of meer te laten glimmen met de padjes uit de repair kit.
-
Waterschade, te nat dweilen of lekkage
Water en laminaat zijn geen vrienden, ondanks dat er laminaat wordt verkocht dat waterafstotend is en de vraag is dan, voor hoe lang?
Als er in laminaat vocht intrekt gaat het uitzetten en hol of bol staan. Dit kan door waterschade of een bepaalde tijd het laminaat te nat dweilen. De zijkanten gaan omhoog staan waardoor de planken daar extreem snel kunnen slijten, zeker als ze in de loopgebieden liggen.
Daarbij komt nog eens dat als laminaat vochtiger wordt de kans op afbrokkelen wordt verhoogd en dan is er dubbele schade. Een plank die te nat is geworden en vervormd is kan alleen maar worden vervangen, tenzij iemand het wel prima vindt zo, laat het dan maar liggen met risico op de genoemde schade.
Als er hersteld gaat worden, laat dan wel de ondervloer goed drogen als dat nodig is anders gaat u van de regen in de drup terechtkomen.
-
Een gebroken mes en voeg
Een ondervloer die toch niet helemaal egaal is of vocht in het product kan leiden tot schade aan het mes en voeg bed. Zowel een traditioneel mes en voeg of een kliksysteem, beide kunnen kapot gaan door bovengenoemde. Wel is het zo dat een traditioneel mes en voeg sterker is dan een klik systeem. Egaliseer de ondervloer en vervang de plank.
-
Een kopse kanten scheur
Een kopse kanten scheur zien we bij vloeren met bijvoorbeeld een ongelijke ondervloer, als we de plank daar maar lang genoeg belopen en de plank heeft ruimte om in te zakken zal op den duur de kopse kant kapot kunnen gaan. Herstellen heeft bijna altijd geen zin. Vervang de plank en smeer de oneffenheid in de vloer af zodat het niet weer kan gebeuren.
-
Slijtage
Langdurige loop kan laminaat laten slijten, om dat te verminderen zijn er onderhoudsproducten deze verlengen de levensduur van de toplaag.
Mocht er dan ooit een dag komen waarop overwogen wordt laminaat te verven of te lakken bedenk dan dat laminaat een kunststof is met een glad cq niet poreus oppervlak. Een verfproduct ligt er op en dringt er niet in. Als u laminaat al zou willen schilderen of lakken, moet u de vloer eerst goed reinigen met ammoniak, dan met waterproof schuurpapier voorbewerken, een hechtprimer aanbrengen en tot slot afwerken met slijtvaste dekkende verflagen. Er zijn laminaat verven in de handel, men kan niet zomaar een product pakken en het erop smeren, dat gaat bijna altijd fout. Het nadeel van het coaten is dat het intensief is, de nieuwe laag vrij kwetsbaar is en mogelijk net zo kostbaar als nieuw laminaat. Het lakken en verven wordt daarom afgeraden.
-
Een verkeersdrempel in de kamer
Op een ochtend komt u de kamer binnen en ziet dat de laminaatvloer een verkeersdrempel heeft gemaakt. Dit komt doordat het laminaat te strak tegen de wand is gekomen door uitzetten van het product. Dat uitzetten komt door vocht, hetzij van de ondergrond, hetzij door waterschade of te nat dweilen of door hoge luchtvochtigheid in de ruimte. Haal de laatste baan los die tegen de wand geklemd is, zaak er ruim 1 cm vanaf en leg deze terug, na het loshalen zal de vloer terugzakken en kunt u de laatste her gezaagde baan terugleggen, plintje erop en de vloer zou weer goed moeten zijn.
In het algemeen is er zeker wel een optie om laminaat te herstellen met een hars /wax kid of een lak pen. Wel zien we dat vocht vaak een spelbreker is en dat geldt dan bij dagelijks gebruik, dweil niet te nat, morst men water, ruim het op. Let op de luchtvochtigheid in huis, deze dient binnen 45% en 65% te blijven. Meer vocht in de lucht en laminaat neemt vocht op. Breng geen zand op de vloer, beschermd stoel pootjes en zaken die schuiven over de vloer met padjes. Onderhoud de vloer daar waar nodig en wees er zuinig mee. Zo zal het laminaat een voldoende levensduur kunnen hebben.