Menu

Gerookte eiken vloer

Het produceren van gerookte eiken houten vloeren vindt plaats op basis van een looizuur reagens. Eiken bevat een looizuur en geeft  een chemische reactie waardoor er op de plaats van behandeling er een kleurverandering plaats vind. Naarmate de intensiteit van de behandeling kan de kleur van de gerookte eiken vloer van licht tot donker bruin. Opgemerkt dient  te worden dat spint hout geen of minder looizuur bevat, deze delen in eiken houten vloeren verkleuren niet of minder. Het roken heeft een natuurlijke uitstraling van het hout door juist wat kleurverschillen. Bax Houthandel kan ook een kleurolie gebruiken om de tonen van het roken na te bootsen echter ken roken meer natuurlijke tonen dan de algemene gloed van kleurolie. Het voordeel van het werken is dat de vloer mee egaal wordt van kleur. Roken geeft kleurverschillen en deze kunnen groter zijn dan dat we op een showpaneel kunnen laten zien, kijk daarom altijd meerdere van onze panelen. De kleurverschillen worden in de regel na een klein jaartje een stuk minder echter zal de vloer niet egaal van kleur zijn, er zijn altijd lichtere en donkere planken door elkaar heen.

De gerookte eiken vloer kan ook worden geborsteld, hiermee worden geweldige effecten mee bereikt. In onderstaande gaan we in op de basis kleuren van het roken en verder op ziet u Gerookte eiken houten vloeren in verschillende bewerkingen. Houten planken met randje licht spint hout kleuren met roken veel minder en blijven lichter.

Roken is een behandeling van het hout voordat er een coating op gaat, dit kan op iedere breedte of dikte eiken of eiken lamelparket worden toegepast. Alleen Russich eiken heeft een zeer laag looizuur gehalte waardoor deze slecht te roken is. Kijk ook eens naar Amerikaans eiken, zeker als de vloer geborsteld moet zijn.

licht gerookt eiken vloer

licht gerookt eiken vloer

Licht gerookt eiken vloer laat een combinatie van kleuren zien tussen zacht bruin, zacht gele en her en der meer donker bruin, door dit natuurlijke kleur verander proces weten we dat we een mooi spectrum ontwikkelen. Daarbij aangemerkt dat planken met minder looizuur zachter van kleur zullen zijn.

Als de licht gerookt eiken vloer wat homogener dienen te zijn en u wilt geen lichter spint hout dan heeft u de keuze uit gerookte kleur olie in gerookt wit, licht gerookt grijs en donker gerookt grijs.

Onderaan in de projecten galerij ziet u ook licht gerookte eiken vloeren geborsteld, al dan niet met een steun kleur.

donker gerookt eiken vloer

Van licht gerookt naar donker gerookt worden de planken gemiddeld echt een stuk meer donker de planken met minder looizuur kunnen een tikkeltje achter blijven en meer lijken op licht gerookt, ook hier blijft het spint hout licht van kleur.

Wilt u een matte, oudere uitstraling, dan is een afwerking met oxidatieve olie een optie, dienen de tonen meer te accentueren en de vloer mag meer lichtere tonen laten zien, dan is een top coat een goede keuze. Wilt u de vloer echt een stuk lichter houden, werk dan af met lak.

 

donker gerookt eiken vloer
licht gerookt geborseld eiken vloer

licht gerookt geborsteld eiken vloer

Roken in iedere vorm geeft hout en enorm natuurlijk karakter mee. Om dit te accentueren kunnen de planken voor het roken eerst worden geborsteld. De licht gerookt geborsteld eiken vloer kan naturel worden afgewerkt of kan een steun kleur meekrijgen in de vorm van een zacht of juiste sterkere witte olie, of juist grijs.

In de galerij hieronder ziet u voorbeelden van licht gerookt geborsteld eiken vloeren. Bij donker gerookt kan het ook alleen is dit een optie in naturel, vol wit en vol grijs. De zachtere wit en grijs olie doen niet zoveel met de leur, u gaat dit bijna niet zien.

USA eiken gerookt poly-Mat

Amerikaans eiken is ook schitterend te roken, op de foto zien we USA eiken licht gerookt met een Poly-Mat afwerking. Door deze afwerking blijft het rook effect gedempt en de vloer heel mooi mat. Het resultaat is een moderne vloer met een zacht warme uitstraling zonder dat de kleuren volledig worden uitgepakt.

usa eiken licht gerookt poly-mat
teak houten vloer

Tauari eiken gerookt

Eiken uit Zuid Amerika en dan roken, geeft een ander beeld dan wat we met het reguliere eiken zien. Als we licht roken gaat het meer op teak lijken, roken we donker dan wisselen donkere en lichtere planken elkaar af, dit zien we ook bij Europees – en Amerikaans eiken echter zijn de bij tonen wat anders.

In Poly-Mat blijven de kleuren zachter, in olie met een top coat worden de kleuren juist van accent voorzien.

carboniseren naturel
Gecarboniseerd eiken
donker gerookt eiken
kleur olie: donker gerookt
Licht Gerookt Grey
kleur olie: Licht Gerookt Grey
Donker Gerookt Grey
Donker Gerookt Grey
licht roken wit
licht roken wit
carboniseren nature
carboniseren nature top coat
donker gerookt eiken top coat
donker gerookt eiken top coat G
licht gerookt grey
licht gerookt grey
licht roken geborsteld super white
licht roken geborsteld super white
licht roken geborsteld wit G
licht roken geborsteld roken wit
Smoke
Kleur olie: smoke
donker roken poly-mat
Donker roken poly-mat

Verder kijken?

Bekijk al onze andere houten vloeren:

 

HOUTEN VLOEREN