Menu

Laminaat schoonmaken

Een laminaatvloer reinigen is niet een enorme klus echter zijn er wel verschillende niveaus in het schoonmaakwerk. Lichte, matige of wat grondiger reinigen. De mate van reiniging hangt natuurlijk af van hoe u de laminaat vloer is gebruikt en of u al dan niet een inloop mat hebt. Heeft het geregend en brengt u makkelijk vuil naar binnen of gaat het reinigen pas een rol spelen als we de vloer eigenlijk iets te vuil laten worden.

Om te snappen hoe we een laminaatvloer moeten dweilen kijken we eerst hoe laminaat is opgebouwd, dan vallen een aantal puzzel stukken snel in elkaar om te begrijpen wat u zeker wel maar ook zeker niet moet doen als het gaat om het reinigen van een laminaat vloer.

Opbouw van laminaat

Laminaat is best een simpel product, daarom is het in de regel ook niet zo duur, uitzonderingen daar gelaten. Laminaat heeft als design een foto. Onder deze foto zit plaatmateriaal in de vorm van HDF (High Density Fiber), een samengeperste hout vezel. De basis van het product is dus hout. Op de foto is een beschermlaag aangebracht, vaak is dit melamine. Nu gaat het bij het schoonmaken van laminaat eigelijk alleen om de coating, de top laag van het product. Is dit melamine, polyurethaan of een andere polymeer, het is allemaal prima want in de basis is het schoonmaak advies hetzelfde.

Wat doen we zeker niet bij het schoonmaken van laminaat

We weten inmiddels dat laminaat voor een heel groot deel een hout vezel bevat. Hout en een overmaat aan vocht gaat niet goed samen. Dus als men de vloer op een traditionele wijze met een natte dweil wilt schoonmaken dan gebruiken we echt te veel water. Zo gaan we ook niet met een volle emmer en een borstel aan een stok de vloer met lekker wat water schoon boenen om deze later droog te dweilen. Dit kan met tegels maar niet met laminaat.

Het gebruik van stoom reinigers is ook niet geheel juist, men loopt het risico dat de stoom, die onder druk uit de machine komt in het mes en voeg bed (of klik systeem) komt waardoor de planken kunnen gaan werken. We kunnen met deze techniek de verbinding zelfs week maken waardoor, op termijn, de verbindingen kunnen gaan afbreken.

Wat doen we zeker wel bij het schoonmaken van laminaat

In deze tijden hebben we microvezel met bijbehorende stokken die het schoonmaken erg makkelijk maken en bovendien gebruikt deze doek weinig water . Simpel omdat een microvezel maar beperkt water kan opnemen, dit in tegenstelling tot een katoenen dweil. Wil men water van een vloer halen, dan pakt men een droge doek of dweil en zeker niet een microvezel doek.

Van de supermarkt tot en met de parket zaak zijn allerlei flessen te koop, de ene nog beter voor laminaat dan de ander, althans dat wordt beweerd. De ene fles laat de vloer lekker glimmen en de andere fles beschermd de vloer nog beter. Welnu…..laminaat heeft een kwalitatieve hoogwaardige top laag, daar hoeven we in feite niets aan toe te voegen. Alles wat we aan het laminaat gaan toevoegen moeten we ook weer onderhouden. Dus, als u zo een laagje prettig of mooi vindt, vooral doen, werk en onderhoud de vloer dan volgens de gebruiksaanwijzing.

Voor diegene die laminaat zo wil houden zoals het gekocht is, dweil heel simpel met een emmer water, bv 5 liter en doe er een flinke scheut (bv 100ml) schoonmaak azijn of azijn in. Dit haalt het vuil er goed af en laat geen strepen achter op de planken.

Doe de microvezel doek in het water, knijp uit totdat er ongeveer de helft water in blijft zitten en test of dit niet te droog of te nat is. Te nat is immers niet goed, te droog, dan moet u vaker het doekje in water dompelen.

Voor het dweilen ramen en deur open doen zodat vocht snel van de vloer af kan, door ventilatie wordt het droog proces versneld. Maak de vloer schoon in de richting van de planken. Ga niet dwars over de planken dweilen want dan kan er makkelijk vocht in de mes en voeg komen en daar hoort het vocht niet thuis.

Het advies is om niet zo maar een allesreiniger of groene zeep te gebruiken. Bij veel van deze producten blijft juist een laagje achter die het laminaat een doffe uitstraling kunnen geven.

Willen we laminaat iets laten glimmen, wrijf het dan op met een droge doek, hierdoor komt er meer glans.

Groter onderhoud aan het laminaat

Heeft men wel een polish laagje op het laminaat en men wil deze verversen of wil er gewoon vanaf. Zit er teveel vet op de vloer, of gewoon een lekker feestje gehad met vette boel. Dweil het laminaat eerst met een microvezel doek met water en ammoniak. Dit haalt alle was, vet en polish van de vloer. Lukt het niet in 1 keer, laat de vloer goed drogen en doe het nog eens. Laat ook deze drogen en dweil dan met water en azijn.

Er komt bijna altijd wel een moment dat we de velling of naden van de vloer een keer goed willen reinigen. Gebruik hiervoor een zachte borstel met water en azijn. Gebruik uiteraard niet te veel water. Maak de velling in de lengte van de planken schoon. Men kan met de hand borstel een kantelende beweging maken zodat vuil uit de naad omhoog kan komen. Komt men er niet goed bij, gebruik geen scherpe voorwerken, deze kunnen de coating flink beschadigen. Een stukje duk, hard karton kan ook worden gebruik of een dun hard plastic van een oude fles kan ook helpen. Er zijn vloeren die vrij onderhoudsarm zijn. Wanneer u lamelparket legt heeft u vrijwel geen onderhoud aan uw houten vloer.

Zwarte strepen op de vloer kan ook voor de nodige ergernis zorgen. Als deze er niet met gewoon dweilen vanaf gaan dan kan men ze letterlijk van het laminaat af gummen met een gummetje. Wat ook gebruikt kan worden is bijvoorbeeld een beetje was benzine of een sticker verwijder vloeistof op een katoenen doek of oud textiel. Gebruik geen thinner. Aceton kan ook bij sommige laminaten maar is naar ons idee toch net even te agressief.