Menu

Wat zijn de voor- en nadelen van PVC vloeren?

PVC vloeren zijn de afgelopen jaren goed verkocht. Draai de klok eens ruim 10 jaar terug, toen waren er geen PVC vloeren. Het was binnen de planken of laminaat, lamelparket of echt hout. Laminaat heeft een iets goedkopere uitstraling en geeft hoge tonen als men erop loopt. Massief hout werkt, lamelparket is een wat hoger segment vloer, dat koop je niet zo maar onder de dertig euro per vierkantenmeter. Hout en vocht gaat niet echt samen en daarbij dien je een houten vloer te onderhouden.

PVC kon zijn intrede doen op de nadelen van bovenvermelde vloeren. Want wat zijn de voordelen van PVC vloeren:

 1. Waterafstotend
 2. Zachte loop met gedempte tonen
 3. Grote variatie in dekoren
 4. De prijs gaat van goed betaalbaar naar meer exclusief, het lijkt voor ieder budget

Zoals ieder product, zijn er naast voordelen ook zeker nadelen, wat zijn dan de nadelen van PVC:

 1. Hoge tot matige gevoeligheid voor de ondervloer
 2. PVC werkt
 3. Kosten lijken laag echter als je alles doorrekent is het niet altijd zo goedkoop als het lijkt
 4. Samenstelling van PVC past niet in het kader van woon gezond
 5. Toekomstige verwijderkosten liggen op de loer

Voordelen van PVC vloeren

Het is heel prettig om een vloer te hebben die waterafstotend is en onderhoudsarm. Het is een plastic vloer en ook deze heeft iets onderhoud nodig en dat is een heel ander verhaal dan bij iedere vorm van een houten vloer.

Doordat PVC elastisch is is de loop aangenaam en heeft het niet van die hoge tonen zoals de dit kennen van laminaat. PVC is veel meer dempend. De dekoren zijn net als bij laminaat in overvloed aanwezig. Zelfs het oppervlak heeft een gevoel van textuur, daarmee heeft het iets weg van echt hout of kan het zelfs een geborstelde uitstraling hebben. Gelukkig kan je met plastic heel veel doen.

Binnen het segment PVC zijn er stroken pvc van rond de 2 mm, deze zijn goedkoop, het is wel een klus om een PVC vloer te leggen echter het basismateriaal kost weinig. Gaan we naar iets dikker PVC dan hebben we al snel een klik verbinding, mooi als het in elkaar blijft liggen maar een ramp als de ondervloer iets oneffen is of wat butsen en spikkels bevat. In de regel is het met PVC zo, hoe dikker, hoe duurder het is.

Zo is er PVC in de lengtes vergelijkbaar met laminaat en komen fabrikanten zelfs met brede lange stroken PVC, dit moet dan een brede en lange plank voorstellen. Het zal niet verbazen dat deze een stukje duurder is dan de smallere en kortere variant.

De range van PVC kan zo maar van 10 tot 60 euro/m2 lopen, zonder installatie en zonder ondervloer.

Nadelen van PVC vloeren

De eerste PVC producten waren stroken zonder mes en voeg, deze dienen verlijmd te worden op de ondergrond. Een goedkoop product, lijm op de vloer en plakken maar. Echter na een aantal weken werden de oneffenheden van de ondervloer in het PVC zichtbaar. Denk aan kuiltjes en putjes op de vloer. Door het lopen werden deze vormpjes in de ondervloer in het PVC gedrukt. Dus…men dient een ondervloer te egaliseren en vrij van stof en korreltjes te maken. En egaliseren kost geld. Dan hebben we het nog niet over bestaande houten ondervloeren of tegels met voegen.

Antwoord hierop was een PVC-achtige plank met een klik systeem. 4 of 6mm of zelfs dikker en in sommige gevallen zat de ondervloer al aan de achterzijde van het product zoals folie of kurk. Bij installeren was het egaliseren al wat minder belangrijk geworden echter is 4 en 6mm nog steeds te dun. Deze producten kan men op een anti slip folie plaatsen maar dan dient de ondervloer nog steeds vrij te zijn van grotere kuiltjes en bobbels in de vloer. Dus is de egaline nog steeds een noodzaak.

PVC werkt en dat verwachten velen niet. Leg PVC achter het glas en het zet uit. De vloer kan loslaten van de lijmlaag of uit zijn kliksysteem schieten.

Kijken we dan naar de totale kostenpost van een goed gelegde vloer dan is het bij laten installeren:

 1. product
 2. vloer egaliseren
 3. lijm of ondervloer
 4. installatiekosten
 5. plinten

Dan zitten we snel boven de euro 65/m2. Dan komen we in de buurt van lamelparket of in sommige gevallen kunnen we voor dat geld al een houten vloer kopen.

Dan de samenstelling van PVC. Om het goedkoop te houden werd er veel recycled PVC gebruikt. Echter lieten analyse rapporten zien dat de chemische huishouding van dit recycle idee niet op orde was. Tegenwoordig wordt een PVC vloer van virgin (schoon) PVC gemaakt. Echter…heeft PVC wel een weekmaker nodig en die vallen niet onder de noemer gezond.

Het belangrijkste gevaar van weekmakers, ftalaten, voor de mens is niet zozeer de kans op tumoren, tenzij je extreme doses binnenkrijgt. Het risico schuilt eerder in de ontregelende invloed op de hormonale huishouding. Er is reden om bezorgd te zijn omdat verstoring daarvan legio gevolgen heeft. Dit kunnen we beter mijden.

Een huis inrichten is een investering voor de langere termijn en het zou prettig zijn als we het geïnvesteerde ook bij verkoop kunnen terug verdienen. Welnu, als we PVC in een huis lijmen en er komt een dag dat we een huis vrij willen hebben van weekmakers dan is de vloer niets meer waard. Eigenlijk is het een kostenpost geworden want de boel zou er dan wel eens uit moeten en gelijmde materialen eruit halen kost veel tijd en bij uitbesteden ook redelijk kostbaar.

Alternatieven voor PVC

Alternatieven zouden in eerste instantie een ander materiaal betekenen zoals tegels, laminaat, lamelparket, kurk en zo kunnen we nog even doorgaan. Zelf lamelparket leggen? Dit is wat je moet weten. Een geheel nieuw product dat wel een basis kent binnen de voordelen van PVC-achtige omgeving maar ook de voordelen kent van laminaat is een hybride vloer.

Een hybride vloer combineert het voordeel van PVC als uiterlijk, zachtere loop en waterbestendigheid met de dikte en onderlaag compressie van laminaat. Dit leidt tot een product dat zich veel minder aantrekt van de ondervloer en er best natuurlijk uitziet voor een niet houten vloer, want die blijft qua uitstraling altijd nummer 1 want de rest is een kopie van de natuurlijke materialen. Een hybride vloer bevat geen schadelijke weekmakers, het product valt geheel in de definitie van woon gezond. Kijk maar eens bij de hybride vloeren van Bax Houthandel in Barneveld, Amsterdam en Zoetermeer.