Vloerverwarming laminaat
Vele nieuwbouw huizen hebben vloerverwarming en oudere huizen gaan steeds meer vloerverwarming krijgen. De vraag is wel, wat voor een vloerverwarming is er aanwezig, of gaat er komen omdat niet alle soorten vloerverwarming met laminaat of met een houten vloer samen gaan.
Als we begrijpen hoe laminaat is opgebouwd dan gaan we beter snappen aan welke spelregels we ons zouden moeten houden en waarom deze er zijn.
Laminaat is een hout product, dit komt omdat de basis van laminaat is geproduceerd van houtvezel die aan de onderzijde een damp werende laag heeft en aan de bovenzijde een foto bezit die beschermd is met een melamine coating. Door deze eigenschap vallen al snel een aantal puzzel stukjes in elkaar zoals:
- Een product met een houtvezel opbouw kan krom trekken.
- Hoe breder de plank des te groter het werking.
- Als we het uitdrogen of erg warm maken dan komt dit het product niet ten goede.
Deze eigenschappen zijn erg herkenbaar en lopen hand in hand met bijvoorbeeld de hongaarse punt, lamelparket vloer, een houten toplaag op bijvoorbeeld multiplex of bij een drie laag systeem op houten latjes.
Laminaat kan op vloerverwarming, echter onder welke omstandigheden kan dit?
- Een vloerverwarming op lage temperatuur. Het langzaam opwarmen en een continue lage temperatuur is hoe de vloerverwarming dient te worden ingesteld. Laminaat kan niet op vloerverwarming die we even lekker kunnen opstoken. Denk hierbij aan elektrische verwarming of een te warm binnenkomende stadsverwarming. Een lage temperatuur is noodzakelijk om het product niet spontaan te laten werken.
- Een luchtvochtigheid, bij voorkeur, tussen 45-65%. Dit is dezelfde waarde als bij hout en mag niet sterk afwijken. Doen we dit wel, dan kan laminaat uitdrogen of te nat worden en in beide gevallen kan het laminaat te veel gaan werken en hol en bol gaan staan.
- Dweilen met een minimum aan water. Denk niet, de luchtvochtigheid is laag, laat ik even de vloer lekker nat gaan dweilen. Het water kan in de mes en voeg of klik verbinding gaan zitten en de vloer kan gaan werken.
- Laat, net als hout, het laminaat wennen aan de juiste temperatuur en vochtigheid in de ruimte. Stel dit dan ook zo in alsof u er al gaat wonen. Daarmee wordt de eerste werking weggenomen. Stel u gaat laminaat leggen bij 12 graden en een vochtigheid van 75% en stelt later de vloerverwarming in op 21 graden met een luchtvochtigheid van 48% dan gaat de vloer direct werken en gaat zich in gelegde vorm aanpassen aan de nieuwe omstandigheid. Probeer dit te voorkomen.
- Het gebruik van een vloerkleed en laminaat kan, als deze niet te groot is en aan de zijkanten zijn warmte kwijt kan. Bedenk wel dat een vloerkleed weerstand heeft om warmte door te laten en dient niet zodanig te zijn gemaakt dat het warmte laat ophopen onder het kleed zodat het laminaat hier onder kan gaan werken. Als het laminaat niet gaat werken is het in orde, komt er wel vervorming, verwijder dan het kleed en probeer iets anders.
- Aan de ondervloer zijn ook wel eisen geteld, we kunnen niet zo maar een standaard 2mm folie gebruiken omdat deze naast damp ook een deel van de warmte tegen houd. Net als bij lamelparket kan een laminaat op een speciale folie worden geplaatst die geschikt is voor vloerverwarming.Meestal is dit een geperforeerde folie. De warmte weerstand waarde (RC) is daarmee laag en zal de folie en vloer normaal niet boven de grens van 0,15 m2K/W uitkomen. Deze folie geldt voor ruimtes zonder beneden buren.Bij een appartement of het feit dat u benedenburen heeft zal de vloerverwarmingsfolie ook aan een 10 decibel norm moeten voldoen.Kijk dus goed welke ondervloer wel en niet kan. Check tevens of de draag vloer voldoende kan ventileren in de constructie. Een slechte of geen ventilatie kan zorgen dat er vocht van onder de vloer heel langzaam naar de boven vloer kan trekken….en dan kan laminaat gaan werken.
- Hoe breder het laminaat zoals bij een walvisgraat vloer, hoe mooier het kan zijn, helaas geldt ook, hoe breder, hoe meer reactie kan worden opgeroepen. Een breedte van 19-20 is in combinatie met vloerverwarming redelijk normaal. Een breder laminaat is een uitdaging om te werken en hangt erg af van de boven vermelde punten of u dit goed kunt houden. Worden alle spelregels gevolgd dan zal het goed kunnen gaan, doen we dit niet dan is er een risico.
De conclusie is dat laminaat prima op vloerverwarming kan echter zijn er zeker 7 punten om in acht te nemen zodat het ook bij u goed gaat.