Menu

Zelf een PVC vloer leggen

PVC vloeren zijn best populair, het materiaal slijt nauwelijks en is makkelijk schoon te houden. Ook kunnen PVC vloeren strak aan de muur of plinten worden gemonteerd, waardoor het een strakke uitstraling geeft. PVC kent voor- en nadelen. Maar hoe te leggen?

Een vraag die best een brede invalshoek heeft want in eerste instantie is de vraag, wat voor een soort PVC vloer wil men zelf gaan leggen want er worden verschillende soorten producten aangeboden met ieder een eigen leg methode.

Laten we de mogelijkheden op een rijtje zetten:

 1. PVC stroken van 2-3mm.
 2. Klik PVC met en zonder kant en klare ondervloer aan de achterzijde.
 3. Loose lay PVC
 4. De hybride vloer.

Als we daarbij een aantal uitgangspunten definiëren dan komen we uiteindelijk op een aantal logische concepten:

 1. Hoe dunner PVC is des te gevoeliger is het voor de ondervloer.
 2. PVC zonder kliksysteem wordt verlijmd en met klik leg u alles in de mes en voeg.
 3. Een ondervloer waar PVC op wordt gelegd is afhankelijk van de woonsituatie.

Voor al het PVC geldt: Laat de vloer ongeopend ongeveer 48 uur acclimatiseren op de ondervloer zodat deze soepel en hanteerbaar wordt. Stapel de pakken kruislings op elkaar, zo wordt condensvorming voorkomen. Zorg dan voor een kamertemperatuur van ongeveer 18°C, met een aanbevolen luchtvochtigheid van 50-60%. En open meerdere boxen om de dekoren te mixen voordat er wordt gelegd.

1. PVC stroken van 2-3mm

Als we de punten A,B,C hierbij betrekken dan zien we een dun product zonder kliksysteem. Bedenk wat de woonsituatie is, moet er een 10 DB folie worden gebruikt voor vloerisolatie naar de benedenburen dan valt de PVC strook al snel af, deze moet worden verlijmd.

Als het wel kan, besef dat dit dunne PVC, extreem gevoelig is voor een schone en gladde ondervloer want oneffenheden in de ondervloer worden uiteindelijk zichtbaar in het PVC en dat is niet de bedoeling. 

Grofweg houdt dit in dat alle PVC stroken 2-3mm op een geëgaliseerde ondervloer dient te komen die stofvrij is en waar zeker geen korreltjes op mogen liggen, korreltjes kunnen in de tijd puntjes geven in uw PVC stroken.

Na egaliseren kunnen de stroken op de vloer worden verlijmd. Voordat de lijm droog is dient de PVC vloer te worden gewalst zodat kleine luchtbellen verdwijnen en de stroken goed in de lijm komen te zitten. Zitten er korreltjes, deukjes, pitjes in de ondervloer, dan worden deze in het PVC gewalst of er later in gelopen, vandaar de hoge gevoeligheid van PVC stroken voor de kwaliteit van de ondervloer. En de prijs?…. Een goedkoop product echter de kosten van egaliseren, de lijm en de handelingen die er bij komen maakt het geen goedkope vloer en wellicht is dat dan toch teveel betaald voor 2-3mm plastic….

2. Klik PVC met en zonder kant en klare ondervloer aan de achterzijde

Ben bewust dat er PVC delen zijn met klik die al een achterzijde hebben met een ondervloer als bijvoorbeeld kurk, allemaal prima, echter let goed op welke ondervloer daadwerkelijk nodig is. Zo wil men niet op vloerverwarming een klik PVC plaatsen met een kurk onderzijde.

 1. Plaats de juiste ondervloer
 2. Zet afstand blokjes en plaats de eerste PVC rij. Is het PVC met aan 1 zijde klik dan kunt u met het mes naar u toe werken, heeft het PVC aan de twee lengte zijde mesjes, haal dan 1 rij eraf zodat de strook goed tegen de afstandsblokjes kunt te liggen.
 3. Indien het soort kliksysteem het vereist zal de vloer gewalst moeten worden op de klikverbinding, dit is zeker niet bij alle klik soorten zo, kijk goed op de gebruiksaanwijzing.

Ook met klik PVC geldt, hoe dunner het materiaal, hoe gevoeliger het is voor de ondervloer.

3: Loose lay

Loose lay Pvc komt in Nederland nog niet zo veel voor, het is een plak PVC met een speciale onderlaag die u los, zonder mes en voeg op de ondervloer kunt plaatsen. Het wordt los gelegd, zonder verbinding en de ondervloer moet zodanig zijn dat dit PVC niet gaat schuiven anders gaat het ernstig mis met de vloer. Door het hogere gewicht van dit soort PVC zou de vloer goed moeten blijven liggen.

Daar waar dit PVC goed warm wordt is het niet de eerste keuze om te gebruiken.

4: Een hybride vloer in plaats van een PVC vloer

Een hybride vloer is een geheel nieuw type plank die een combinatie van twee vloeren in zich draagt en dan gaat het om de combinatie van de voordelen waarbij de absolute voorwaarde is dat het milieuvriendelijk en woon gezond is. PVC bevat weekmakers, een hybride vloer niet. 

De hybride vloer combineert de voordelen van PVC en laminaat met elkaar:

De waterbestendig HDF vloer met het gedrag en gevoel van PVC

Een opbouw is uit eco hars met formaldehyde vrije HDF vezelplaat en een melamine coating die uitkomt in klasse 33 / AC5 en plastic vrij is en geen schadelijke weekmakers heeft.

Gegarandeerd milieuvriendelijk en draagt bij tot een optimale woon gezondheid. Uw investering is een toevoeging aan het huis en zal later niet vallen onder de noemer: chemisch afval. En net zo makkelijk te leggen als laminaat, dit hoeft men niet te verlijmen en is minder gevoelig voor temperatuur en kuiltjes en pitjes ook geen storende factor voor deze vloer.

Handige tips bij het leggen van een PVC vloer:.

 1. Gebruik een scherp Stanley mes. Heb ook een EHBO kit zichtbaar voor het geval het mes uitschiet en men zich snijdt, dit kunnen diepe wonden geven, ben daarom voorbereidt.
 2. Snij PVC in met een Stanley mes waarna het te breken is, meestal hoeft men het PVC niet door en door te snijden.
 3. Bij leidingen kan men deze op het PVC aftekenen en met een speed boor de gaten in het PVC boren. Snijdt dan het binnendeel open zodat de PVC om de leiding kan en leg het blokje (binnenste deel) terug.
 4. Gebruik afstandsblokjes om rond 8mm vrij van de wand te blijven.
 5. Om deurposten af te tekenen, gebruik een profielmal, dit is een systeem met fijne pinnetjes die uw om het af te tekenen object duwt, zo heeft u de juiste vorm en teken deze af op het PVC. Snij dan 8mm in de lengterichting vrij, de breedte richting kan met 1-2mm redelijk strak om de lijst heen.
 6. Het nadeel van een PVC is dat het minder goed tegen zonlicht kan. Wanneer u op zoek bent naar een vloer voor uw serre, of zijn er hoge ramen met veel zon licht, dan is een ander product mogelijk een betere optie.