Menu

Visgraat vloer leggen

Een Visgraat Vloer leggen: twee technieken en ondervloer vereisten

Een visgraat vloer leggen is een prachtige en tijdloze keuze voor elk interieur. Het installatieproces kan echter wat uitdagend zijn, vooral als het gaat om het kiezen tussen twee verschillende technieken: direct verlijmen op beton of eerst platen verlijmen op het beton of een houten ondervloer en daar de visgraat vloer op verlijmen en vastschieten. In dit artikel zullen we beide technieken in detail bespreken en ook de vereisten voor de ondervloer behandelen.

Techniek 1: Direct Verlijmen op Beton:

De eerste techniek om een visgraat vloer te installeren is door de planken direct te verlijmen op het betonnen oppervlak. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij nieuwbouwprojecten of bij vloeren met vloerverwarming. Het proces omvat het aanbrengen van een geschikte lijm op het beton en het plaatsen van de visgraat planken met zorgvuldige aandacht voor het patroon en de uitlijning. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het betonnen oppervlak vlak en vrij van vocht is voordat je begint met de installatie.

Techniek 2: Platen Verlijmen en Vastschieten:

De tweede techniek omvat het eerst verlijmen van platen op het beton of een houten ondervloer en vervolgens het verlijmen en vastschieten van de visgraat vloer op deze platen. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij renovatieprojecten waarbij het betonnen oppervlak niet geschikt is om rechtstreeks op te verlijmen. De platen fungeren als een tussenlaag en zorgen voor extra stabiliteit. Het proces omvat het toepassen van een geschikte lijm op zowel de platen als de achterkant van de visgraat planken, gevolgd door het plaatsen en vastzetten van de planken met behulp van een pneumatische tacker.

Ondervloer Vereisten voor visgraat vloer leggen:

Ongeacht de gekozen techniek, is het essentieel om te zorgen voor een geschikte ondervloer voordat je begint met het installeren van een visgraat vloer. Hier zijn enkele belangrijke vereisten voor de ondervloer:

1. Vlakheid: De ondervloer moet vlak zijn om ervoor te zorgen dat de visgraat planken gelijkmatig kunnen worden gelegd. Oneffenheden in de ondervloer kunnen leiden tot problemen met de installatie en uiteindelijk tot schade aan de vloer.

2. Stabiliteit: De ondervloer moet stabiel zijn om te voorkomen dat de visgraat vloer gaat bewegen of kraken. Zorg ervoor dat de ondervloer stevig en vrij van losse delen is voordat je begint met de installatie.

3. Vochtbestendigheid: Controleer of de ondervloer vrij is van vocht. Een vochtige ondervloer kan leiden tot kromtrekken en schade aan de visgraat planken. Gebruik indien nodig een vochtbarrière om te voorkomen dat vocht uit het beton de vloer aantast.

 

visgraat vloer leggen

 

Het verlijmen tijdens een visgraat vloer installatie

Bij het installeren van een houten vloer zijn er verschillende manieren om lijm aan te brengen, afhankelijk van het type vloer en de lijm die je gebruikt. Over het algemeen zijn er twee veelvoorkomende methoden: het volledig verlijmen van de vloer of het gebruik van lijmstroken.

Bij het volledig verlijmen van de vloer wordt de lijm gelijkmatig over het hele oppervlak van de ondervloer aangebracht. Dit zorgt voor een stevige en duurzame hechting. Volg deze stappen om de lijm correct aan te brengen:

1. Zorg ervoor dat de ondervloer droog, schoon en vrij van stof en vuil is.

2. Gebruik een geschikte vloerlijm die speciaal is ontworpen voor houten vloeren. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste hoeveelheid lijm die moet worden aangebracht.

3. Gebruik een lijmkam met de juiste vertanding om de lijm gelijkmatig over de ondervloer te verdelen.

4. Werk in kleine secties, zodat de lijm niet opdroogt voordat je de vloer erop plaatst.

5. Druk de houten vloer stevig op de lijm en zorg ervoor dat deze goed aansluit op de ondervloer.

6. Plaats eventueel gewichten of klemmen op de vloer om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht terwijl deze droogt.

Als alternatief kun je ook lijmstroken gebruiken. Deze zijn zelfklevend en worden op de ondervloer aangebracht. Hier volgen de stappen voor het gebruik van lijmstroken:

1. Reinig en droog de ondervloer grondig.

2. Verwijder de beschermende laag van de lijmstroken en plaats ze op de gewenste plekken op de ondervloer.

3. Druk de lijmstroken stevig aan om ervoor te zorgen dat ze goed hechten.

4. Verwijder de beschermende laag van de bovenkant van de lijmstroken.

5. Plaats de houten vloer op de lijmstroken en druk deze stevig aan om een goede hechting te garanderen.

Het is altijd aan te raden om de specifieke instructies van de fabrikant van de vloer en de lijm te raadplegen voor de beste resultaten.

Conclusie visgraat vloer leggen:

Het installeren van een visgraat vloer kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste techniek en aandacht voor de vereisten van de ondervloer kun je een prachtig resultaat bereiken. Of je nu kiest voor direct verlijmen op beton of platen verlijmen en vastschieten, zorg ervoor dat je de instructies zorgvuldig opvolgt en de nodige voorbereidingen treft. Met de juiste zorg en aandacht zal je kunnen genieten van een prachtige visgraat vloer die je interieur verrijkt.