Menu

Schade aan hout binnen in het huis

Met hout gebeurt op zich niets als we dezelfde vochtigheid en temperatuur kunnen behouden. Daarom is het enorm belangrijk dat als we een piano bezitten, de temperatuur en vochtigheid is een mate van balans aanwezig dient te zijn.

Wat gebeurd er als we de temperatuur en vochtigheid laten fluctueren?…op zich niet zoveel als we binnen de algemeen geldende “normale leefconditie” blijven. Dit is 45-65% luchtvocht bij kamertemperatuur.

Wat speelt er zich nu allemaal af als we buiten deze leefcondities komen?

Welnu, daar gaat deze pagina over en we hopen dat we het goed kunnen over brengen dat er begrepen wordt waardoor er schade ontstaat zodat dit kan worden voorkomen.

Waarom is vochtigheid zo belangrijk?

Vochtigheid is een belangrijke factor binnen hout. Als vocht uit hout sterk verminderd wordt het product poreuze en verlies het zijn hardheid. Droog je een stuk hout uit en je laat het daarna vallen, dan springen de stukken om je oren, terwijl als het natter was, dan zat er hooguit een deuk in.

Vocht is eigenlijk het cement tussen de bakstenen, althans, een belangrijk onderdeel daarvan.

Hout vocht en lucht vocht staan met elkaar in verbinding en lucht kan vocht aan- en afvoeren. Wordt lucht te droog dan zal het vocht halen aan alles wat het tegen komt, dus ook de houten vloer. Juist hout omdat hout van naturen vocht heeft en redelijk snel kan afgeven. De invloed van lucht vocht in huis is bepalend voor het op peil houden van vocht in hout of het juist onttrekken daarvan. Laten we nu eens kijken naar vocht en lucht, het is nuttig om te berekenen over hoe groot de verschillen zijn en over wat voor getallen we het nu daadwerkelijk hebben want dan kan men zien, overschatten we dit of onderschatten we . Een link om direct te berekenen kunt u vinden op:

 

vocht in lucht

 

Voordat we verder gaan leggen we eerst uit wat een droog sprong is. Hout in een droogkamer mag niet te snel drogen anders scheurt het en treed er vervorming op, dat weten de meeste wel. Wat bijna niemand weet is dat die schade wordt gekoppeld aan een droog sprong. Iedere houtsoort heeft een specifieke droog sprong waar deze niet aan mag worden blootgesteld. Zo is dat bij eiken 1,4. De sprong die hout voor zijn kiezen krijgt als deze 16% vocht heeft, kan deze niet worden blootgesteld aan krachten die het hout brengen naar onder 11,5%, doet me dit wel, dan scheurt het. Welnu, een droog sprong is vocht gerelateerd.

En wanneer kan in Nederland de droog sprong het grootst zijn??……in de winter als het vriest!!

Kijk maar eens naar de link en we willen weten hoeveel vocht we in de lucht hebben bij milde vorst, -3 graden met 23% lucht vocht, waarde: 0,8 g/kg lucht. Wat kan het dan in huis zijn als we 21 graden hebben en een lucht vocht van 55%?….7,76 g/kg lucht.

Conclusie: een verschil van 1000%

Wij hopen dat u begrijpt dat een 1000% verschil tussen buiten- en het vocht dat er binnen zou moeten zijn een enorme kracht vertegenwoordigd om alles wat in interieur staat te willen uitdrogen. En wat dacht u van de mensen die er wonen, droge huid, droge handen, droge lippen, gescheurde mondhoek, een kapotte nagelriem, droge ogen, dat komt dus hoofdzakelijk door gebrek aan lucht vocht.

En bij zwaardere vorst???   -10 graden, 23% vocht: 0,52 g/kg…dan hebben we bij 21 graden en 55% nodig: 8,04 g/kg.

Conclusie: een verschil van 1500%

En hoe denken we die 1000-1500% op te vangen????

Niet met een paar waterbakjes, een luchtbevochtiger kan helpen, en 2 luchtbevochtigers doen het nog beter en ja….toch kan er dan schade ontstaan omdat het hout aan een droog sprong wordt blootgesteld die op enig moment van tijd ontstaat en te lang duurt en dan kan onderstaande gebeuren.

 

schade aan de kopzijde

Kop schade

Nu weten waarom schade bijna altijd ontstaat in de winter en zeker als het vriest. Vocht wordt uit het hout onttrokken en het hout wordt veel minder sterk. De spanning die uitdrogen met zich meebrengt kan multiplex uit elkaar trekken. We zien het multiplex op het hout zitten, de toplaag is prima verlijmd, daar ligt het niet aan.

Vaak horen we dat men eerst de vloer hoort werken, een bijna knallend geluid kan men horen, dan is er nog geen schade…maar wel veel te laag vocht in huis en de droog sprong overschrijding is een feit.

Tweede punt is dat naast krimpen een toplaag ook kan vervormen, denk aan het hol willen staan. Krimp- en trekkracht kunnen prima samenwerken. Multiplex wordt door uitdrogen minder sterk en soms kunnen de samenwerkende krachten het winnen van het te droge, dus verzwakte multiplex.

Schade aan de langzijde van het hout

Zit de schade niet aan de kop kant van de plank, dan is het mogelijk dat door het uitdrogen van het hout de toplaag smaller wilt worden. Vochtverlies gaat namelijk hand in hand met krimpen in de breedte. De kracht op multiplex wordt zo hoog dat het de kracht van het krimpen niet kan opvangen en de plank gaat aan 1 zijkant omhoog staan. Het is zelden aan twee zijden.

schade aan de langzijde

en...dan doen we er een vloerverwarming bij

Als het hout tijdens de vorst al zo op zijn duvel kan krijgen dan wordt het zeker nog meer duidelijk wat er kan gebeuren als we een vloerverwarming onder de houten vloer hebben.

Het uitdroog effect wordt versterkt en dus versneld. Het uitdrogen via de bovenlucht krijgt nu hulp erbij door de plank via de onderzijde op te warmen en nog sneller zijn vocht aan de te droge lucht af te geven.

Laat het duidelijk zijn, vloerverwarming kan zeker met een lamelparket vloer als we de normale leefcondities handhaven…echter in  de praktijk gebeurd dat niet altijd.

 

Typische vloerverwarmingschade

Typische vloerverwarmingschade

In dit project is het multiplex sterker dan het hout, het hout droogt uit, wil minder breed worden, echter laat het multiplex het niet toe, dus scheurt de plank in en dat kan op meerdere plaatsen.

Het wordt het spel der sterkste, of het multiplex verlies en breekt, of de toplaag verliest en scheurt maar schade kan ontstaan als hout wordt blootgesteld aan leefcondities die buiten 45-65% zijn.

En wat horen wij van klanten als er schade is?

Vochtigheid was altijd goed hoor

Hoe kan dat nu, we hebben een luchtbevochtiger…wel twee!

In ons appartement is het nooit droog!

In de huiskamer is er schade en niet in de slaapkamers!

14 toplagen los!, hoe lossen we dat op, het is nu augustus

Helaas kunnen we wel even doorgaan. Noodzakelijk is het hebben van een hygrometer en een luchtbevochtiger (of meerdere) die een voldoende capaciteit hebben, lees:

 

Luchtbevochtiging

 

Meten is weten en lage luchtvocht kunnen we voorspellen….wanneer het gaat vriezen of het verschil tussen dag en nacht temperaturen meer dan 15 graden is en dan in de koude periode. Want dan zijn de verschillen in vocht in de lucht het hoogst. Zie boven, het verschil op de normale leefconditie is 500% groter bij slechts 7 graden verschil bij -3 versus -10 graden. ….500%!!!

Vochtigheid staan ook bij ons in de showroom onder druk, en eerlijk gezegd, je kan het niet altijd voor zijn en ook wij weten dat je met twee luchtbevochtigers de ideale leefconditie zo af en toe niet kan halen en er hooguit bij in de buurt kan zitten.

En de slaapkamer…..vaak is deze een stuk koeler dan de huiskamer en is de droog sprong daar veel kleiner en hoeft er geen schade te zijn.

De toplagen los in augustus…grote kans dat dit al zo was in de winter dus kan men denken…we bellen in de zomer echter dien je te bellen als er 1 toplaag los en niet te wachten op nog meer schade want vaak kunnen wij op tijd helpen en adviseren. Dat lukt niet meer als men de schade laat oplopen.

En een appartement?…de grootste bron van uitdroging, aan alle kanten wordt de ruimte belaagd door de verwarming van de buren en zijn vaak minder geventileerd.

Is er dan toch een algemeen ventilatie systeem in de ruimte…dan is deze lucht vaak veel te droog en u weet nu wat er kan gebeuren.

Hoe pakken wij dit soort problemen aan

1. Wij komen langs en meten het hout vocht en bespreken een plan van aanpak. Toplagen kunnen worden verlijmd of anders vervangen wij planken.

2. Wie betaald?

Als het komt door winterschade is de kans heel groot dat u betaald echter is het bedrag gering, wij rekenen

€ 195,- voor het repareren van toplagen en heeft u planken over en wij moeten er eentje vervangen is dat ook geen probleem.

Is het een grotere ingreep dan spreken wij een vast bedrag met u af.

En wanneer wij de schade niet kunnen achterhalen dan nemen wij de kosten voor onze rekening.

Kortom, in alle situaties zullen we er zijn om de vloer weer netjes te krijgen. Alleen hopen wij dat bovenstaande het heel duidelijk maakt waarom er schade kan zijn en hoe dit te voorkomen cq te minimaliseren is.

Een test

U zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn. Deze blog toont een casus met hout schade, de persoon heeft nogal wat vragen en als u bovenstaande begrijpt kunt u ze beantwoorden, klik op de link om het geheel te kunnen zien…met de antwoorden erbij. Zijn er vragen bel ons even of chat met ons, zie rechts onderin.

 

schade artikel

 

Artikel link