Menu

Gamma Plinten MDF

Houten vloeren hebben plinten nodig. De planken dienen een minimale afstand te hebben van 10mm. Dit geldt voor een kamer van zo’n 4 tot 5 meter breed. Indien de kamer breder is het verstandig de ruimte naar 15mm of meer te gebruiken. Laat u hierover door ons adviseren. Om de ruimte tussen de vloer en de wand af te dichten heeft u plinten nodig.

Gamma plinten mdf en massief

Het gamma plinten mdf en massief zijn op al onze houten vloeren van toepassing. Zowel massief hout, lamelparket als laminaat kennen een plint afwerking. De keuze tussen een mdf plint of een massieve houten plint is puur een kwestie van smaak en/of kosten.

mdf plinten zijn bij ons verkrijgbaar is:

– mdf blok plinten

– mdf kwart rond

-mdf koloniaal

Binnen deze 3 groepen zijn 3 maten verkrijgbaar 5,8 cm, 8 cm en 12 cm hoog. De dikte van het gamma plinten mdf is 19mm.

De mdf plinten hebben een standaard RAL kleur, deze is hetzelfde als alle radiatoren, een nette wit toon. Indien gewenst zijn de plinten in iedere kleur te schilderen.

 

De mdf plinten zijn naast de houten vloeren ook zeer geschikt als plinten voor laminaat vloeren.

Naast het gamma plinten in mdf leveren wij uit eigen productie alle massief houten plinten in de gewenste houtsoort. Heeft u een tauari vloer dan maken wij daar tauari plinten bij. Voor eiken vloeren kunt u ook een massief eiken plint krijgen.

De afwerking van de massief houten plinten kan hetzelfde zijn als uw houten vloer. Kiest u een white wash houten vloer dan kunnen de plinten ook in dezelfde white wash geleverd worden.

 

Het gamma plinten in massief houten uitvoering kent de volgende basis maten:

Platte plint: 2,5 x 0,8mm en aan 1 zijde afgerond.

Staande plint normaal: 5 cm hoog en 19mm dik.

Staande plint hoog: in de uitvoering 7cm en 10cm.

Naast dit gamma is er de mogelijkheid om plinten op uw specifieke maat te leveren.

 

Gamma plinten mdf en massief en kabels

 

Als de vloer wordt afgewerkt met plinten dan komt vaak de vraag, kunnen er ook kabels achter de plint of langs de vloer worden geplaatst. Het antwoord is ja!

Hoe gaat dat in zijn werk:

Bij lamelparket en massief houten vloeren is er de optie om de lang zijden rond 45 graden af te zagen:

De sparing die daardoor wordt verkregen maakt het mogelijk kabels langs de vloer te leggen. Plinten hoeven dan geen sparing te hebben.

Het gamma plinten mdf is standaard uitgerust met een sparing voor kabels.

Een sparing is gemaakt aan de onderzijde van de plint om kabels door te voeren. Dit is mogelijk bij mdf plinten. Bij massief hout is deze sparing niet gewenst omdat dit de plint minder stabiel maakt tegen stoten. U kunt zich voorstellen dat dunner hout makkelijker kan inscheuren door een flinke stoot.

De massieve platte plint dekt de ruimte tussen wand en vloer af. Om kabels langs de wand te leggen kunnen we in plaats van 10-15mm zelfs nog iets verder weg van de wand om meer kabels kwijt te kunnen.

Bij staande plinten is het mogelijk een sparing of zelfs meerdere in te zagen.

Na de mogelijkheden te hebben benoemd en te kijken wat we met kabels kunnen doen is het volgende te bezien hoe we de plinten gaan installaren.

 

 

Gamma plinten mdf en massief en installatie.

 

Het gamma plinten mdf kan worden gelijmd aan de wand. Tijdens het drogen van de lijm kan de plint toch iets van de wand los komen en dat maakt het er niet mooier op. Naast lijmen kan de plint met een tacker(*1) in de wand geschoten worden. Kijk wel of de tacker in de wand kan. Er zijn beton wanden waarbij dit niet goed gaat, de keuze hier is dan alleen te lijmen of al dan niet schroeven plaatsen door gaatjes in de plint en muur te boren.

Voor plinten die worden geschilderd kunnen de kleine tacker gaatjes of de boor gaatjes worden opgevuld en licht vlak geschuurd.

Voor staande plinten in de massief houten uitvoering geldt hetzelfde. Alleen platte plinten zijn makkelijker te bevestigen. Men kan deze met een tacker direct op de houten vloer vastschieten. Bij laminaat vloeren kunnen deze met tape worden vastgezet.

Zijn de plinten geplaatst dan is het aan te raden om ze af te kitten. Dit doe-het-zelf klusje is eenvoudig en kit is bij iedere doe het zelf winkel te verkrijgen.

Naast plinten kan het zijn dat u t profiel of l profiel nodig heeft voor bv een hoogte verschil of een deurmat af te werken. Ook deze zijn bij een willekeurige bouwmarkt verkrijgbaar en meestal is een scala aan verschillende kleuren.

 

Bestaande plinten en nieuwe plinten.

Er zijn omstandigheden waarbij de oude plinten er niet zo maar afkunnen en er toch ruimte moet zijn tussen de nieuwe houten vloer en de wand, in dit geval de ruimte tussen oude plinten en de nieuwe houten vloer. Denk hierbij aan de jaren 30 woningen die vaak met hoge plinten en neuten zijn afgewerkt. Als deze worden verwijderd dan is er grote kans op zware schade aan muren.

In zo’n geval kunnen bestaande plinten worden gehandhaafd en wordt de vloer afgewerkt met een platte plint die langs de bestaande plint wordt geplaatst. Op de foto hiernaast ziet u daar een voorbeeld van.

(*1): een tacker is een pistool op luchtdruk die spijkers of krammen in materiaal kan schieten. Dit gebeurd met behulp van een draagbare compressor op 8 bar. Deze zijn bijvoorbeeld te huur bij boels:

verhuur van klein gereedschap en veel meer: Boels

tacker, nagelpistool