Menu

Ondervloer Houten Vloeren

Ondervloer houten vloeren zijn bepalend voor het gedrag en de functionalisteit van de gehele vloer. De ene vloer moet goed geisoleerd zijn qua warmte terwijl voor een appartement de isolatiewaarde voor geluid essentieel is. Dan hebben we het nog niet over vloerverwarming gehad!
Ondervloer Houten Vloeren

Bij het installeren van een houten of lamel vloer is een ondervloer noodzakelijk. Een ondervloer wordt voornamelijk gebruikt voor zijn egaliserend vermogen, zijn geluidsisolerend vermogen en om zijn zijn vocht verende vermogen. Er zijn verschillende ondervloeren beschikbaar voor houten vloeren, lamelparket, budget la mel en laminaat vloeren.

Isolerende ondervloer Houten vloeren

In het algemeen hebben ondervloeren buiten hen egaliserend vermogen ook een isolerende werking. Deze isolerende werking bestaat voornamelijk uit de volgende zaken±

  • Thermische isolatie
  • Dampremmende isolatie
  • Akoestische isolatie

Kortom met het gebruik van een ondervloer creëert u een warmte, geluids en vochtisolatie.

Ondervloer houten vloer functies

Als u een ondervloer kiest voor een houten vloer, dan is het raadzaam een ondervloer te kiesen welke beschikt over de volgende eigenschappen.

  • Egaliserend vermogen
  • Thermische isolatie
  • Dampremende isolatie
  • Akoestische isolatie
  • Doorlaatbaarheid van warmte

Met het egaliserende vermogen van de ondervloer kunt u kleine onevenheden tot 1mm egaliseren. De thermische isolatie zorgt ervoor dat er een warmte isolatie aanwezig is, waardoor uw houten vloer minder koud aanvoelt. De geluidsisolatie zorgt ervoor dat het gebruiksgeluid verminderd word. En de dampremmend vermogen zorgt ervoor dat de onderzijde van uw houten vloer niet direct wordt blootgesteld aan condens of optrekkend vocht.

Ondervloer lamelparket duoplank multiplank

Ook bij lamelparket, duoplank of multiplank vloeren is het raadzaam een ondervloer te gebruiken. Het maakt niet uit of u de vloer vast of zwevend wilt leggen. In beiden gevallen is de ondervloer noodzakelijk om uw houten lamelparket, duoplank of multiplank vloer te beschermen. Ook hier geld dat alle eigenschappen voor de ondervloer aanwezig dienen te zijn. Middels de egalisatie eigenschap bent u in staat kleine onevenheden in de vloer weg te werken. De damremmende werking zorgt voor een langere levensduur van uw vloer. De thermische isolatie voor de warmte isolatie en de akoestische isolatie voor de geluidsdemping.

Ondervloer laminaat

Onder een laminaat vloer dient ook een ondervloer gelegd te worden. Deze ondervloer gebruikt al haar eigenschappen om de laminaat vloer optimaal te kunnen installeren. Met de ondervloer kunnen kleine onevenheden geëgaliseerd worden (maximaal 1 mm). Daarnaast dempt de ondervloer het geluid van het lopen over de laminaat vloer. Dit komt door de geluidsisolerende eigenschappen van de ondervloer. Ook de Dampremmende werking zorgt ervoor dat uw laminaatvloer beschermd blijft tegen optrekkend vocht. En als laatste zorgen de warmte isolerende eigenschappen van de ondervloer er voor dat uw laminaatvloer behaaglijk aanvoelt. Bekijk 5 redenen waarom je een ondervloer onder laminaat moet leggen.

Ondervloer houten vloeren met geluidsisolatie

Eén van de eigenschappen van een ondervloer is de geluidsisolatie. Niet iedere ondervloer dempt het geluid hetzelfde. Er zijn verschillende kwaliteiten verkrijgbaar en hier hangt dan ook een verschillend prijskaartje aan. Waarom is de geluidsisolatie nu zo belangrijk? Geluid van een houten vloer kunnen wij grof weg onderverdelen in twee soorten. Ten eerste kennen wij contactgeluid. Contactgeluid is geluid wat via materiaal aan elkaar overgedragen wordt. Om contact geluid te verminderen moeten wij er voor zorgen dat er geen vaste verbinding bestaat tussen twee harde materialen. Door het plaatsen van een tussenlaag (ondervloer) tussen twee harden lagen (beton en houten vloer), wordt het contact geluid onderbroken. Ook door te vloer zwevend te leggen vermijdt u contactgeluid.

De sterkte van geluid wordt gemeten in DB (Decibel). Let bij de aanschaf van uw ondervloer op een zo hoog mogelijke geluidsdemping.

Ondervloer vochtwerend vermogen
Een dampremmende ondervloer zorgt ervoor dat o.a. waterdamp niet of nauwelijks tegen de onderzijde van uw vloer kan komen. Dit is noodzakelijk om rotting tegen te gaan. Immers het zou zonden zijn als uw vloer er aan de bovenzijde mooi uit ziet, maar door dampvorming aan de onderzijde wegrot. Hiervoor gebruiken wij de ondervloer met dampremmende eigenschap.

Isogold ondervloer houten vloeren, 10 DB reductie

Eén van de betere ondervloeren is Isogold. Dit is een ondervloer welke alle eigenschappen bezit welke nodig zijn voor een goede ondervloer. Isogold  is een geluiddempende, thermisch isolerende, dampdichte en egaliserende ondervloer voor houten vloeren, lamelparket, budget lamel, laminaat en parket. Isogold ondervloer is getest conform NEN-EN-ISO 717-2: 1997 21 dB Delta Lw / 10 dB Delta Lw en geeft een contact-geluidsisolatie waarde van 10 DB. Isogold ondervloer bestaat uit geprofileerd polyethyleenfoam voorzien van goudkleurige PP-film en heeft een dikte van 5 mm.

ONDERVLOER HOUTEN VLOEREN MET VLOERVERWARMING.

Hiervoor wordt een folie gebruikt die geperforeerd is, daarmee wordt de weerstand enorm verlaagd en is er een goed warmtetransport door de folie naar de houten vloer.

 

Ondervloer prijzen

Wat kost een ondervloer? zie hier het antwoord! Kijk eens prijzen ondervloeren.

Meer informatie over het isoleren van houten lees je hier.