Menu

Afwerking En Onderhoud Van Lamelparket

Het gebruik van houten vloer en lamelparket olie

Het gebruik van vloer olie is een oud en bekend gebruik. In Azië werd dit al toegepast voordat er eigenlijk al lak bestond. Het grote voordeel van het gebruik van olie is dat het lamelparket een natuurlijk uitstraling heeft, waarbij het motief van het hout niet verloren gaat. U kunt genieten van het echte hout. Het tweede grote voordeel van het gebruik van vloer olie is dat bij beschadigingen van de vloer deze makkelijk plaatselijk te repareren zijn U hoeft dan niet de gehele vloer te schuren. Het derde grote voordeel is de snelle droogtijd.

 

Afwerking en onderhoud van lamelparket, welke kleuren olie?

 

Afwerking en onderhoud van lamelparket met een top coat:

Lamelparket in olie is mooi en handig, in onderstaande zult u lezen dat olie de hout porie open laat staan, vocht en vuil kunnen daar in. Zeker als lamelparket wordt gedweilt, vuil lost op in water, het water droogt op en vuil komt in die open porien. Heet u daarnaast een mooie gekleurde vloer, dan leeft u direct op die kleur en is deze aan slijt onderhevig.

Voor slechts euro 4,95/m2 is uw vloer voorzien van een matte top coat en is de kleur beschermd , het hout dicht en kan het lamelparket zonder problemen in een keuken worden gebruikt: Sparky afwerkingen

 

Afwerking en onderhoud van lamelparket, welke olie soort

Er zijn verschillende soorten olie welke u voor uw houten vloer kunt gebruiken. Hieronder zullen wij de verschillende soorten beschrijven en kunt u de gedetailleerde product omschijving bekijken.

 

Oxidatieve olie naturel

Dit is een transparante natuurlijke olie. Merken als monocat, Lecol, Woca, voeren deze producten. Het is een natuurproduct waarbij de olie reageert met behulp van zuurstof en goed om de houtvezel gaat zitten. Hierdoor is het goed goed waterafstotend. De porie van het hout blijft open. De uitstraling is mat.

Oxidatieve olie met kleur

Dit is dezelfde natuurlijke olie, alleen is deze in twaalf verschillende kleuren te verkrijgen.

Leha Vloer olie VL-85

Dit is een transparante urethaan olie, welke door handmatig toevoegen van kleur pigment gekleurd kan worden. Urethaan olie is een chemische olie die bij introductie al snel: kroegen olie werd genoemd omdat deze veel in de horeca werd gebruikt. Het zegt wel wat onder de kwaliteit van VL-85deze olie.

Leha Nuance Hardwas VL-15

Dit is een transparante olie gemengd met was. Deze olie mag niet de dik worden opgebracht anders gaat de was een zachte laag vormen en maakt de vloer zeer kras gevoelig. Bij een goed aangebrachte dunne laag, 2de maal, is de vloer netjes waterafstotend en krijgt deze een satijn zachte glans.

HET AFWERKEN MET KLEUREN VAN LAMELPARKET

Ook is het mogelijk pigment aan uw basis olie toe te voegen om uw lamelparket de juiste kleur te geven.

Onze lijn natuurlijke olie is tevens te verkrijgen in 12 verschillende kleuren. De gehele natuurlijke uitstraling van uw vloer blijft behouden bij het gebruik van gekleurde vloerolie.

Uw lamelparket helemaal afgewerkt geleverd direct uit onze fabriek

Vroeger werd de gehele houten vloer eerst geïnstalleerd. Na de installatie werd de vloer olie aangebracht. Tegenwoordig is het mogelijk lamelparket al te olie en op kleur te brengen op de fabriek. Dit scheelt tijd bij het installeren van de vloer. U heeft geen last meer dat het lamelparket moet drogen. Tevens heeft u geen vervelende luchtjes van de olie meer in huis. Het wordt zo sneller en makkelijker om de vloer te installeren. Na het installeren is uw vloer direct beloopbaar en bruikbaar. Het is mogelijk uw houten vloer te kleuren met 12 verschillende kleuren of in de vele mogelijkheden binnen onze Sparky decoren.

Onderhoud van olie

Onderhoud van olie vloeren:

Oxidatieve olie wordt onderhouden met een impregneer olie bv: onze OH25 naturel. Alleen oxidatieve-wit olie onderhouden met OH25-wit.

VL85, onderhoudt u met siliconen wax.

Onderhoud pleegt u op geleide van de intensiteit waarmee u de vloer gebruikt. Zo zal de keuken wellicht 4x per jaar moeten worden onderhouden terwijl de rest van de vloer hooguit 2x per jaar een kleine behandeling nodig heeft.

OH25, met een doek of spons opbrengen. De vloer neemt op wat het nodig heeft, gebruik dus niet te veel.

Siliconen wax, met een doek heel dun opbrengen. De wax hoeft alleen in de porie te komen en niet op het hout. Met een hoeveelheid van een euro 2 muntstuk doet u rond 2-3 m2. Zet u te dik op dan gaat u voetstappen zien en dat is niet de bedoeling.

 


Leha Accent Impregneerolie VL-95

Transparant

Productbeschrijving:
Algemeen:

Leha Accent impregneer olie VL-95 is een impregneer olie op basis van natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige oliën en wassen, met een hoog vast stofgehalte en kleine hoeveelheden aromatenarme testbenzine. Leha Accent impregneerolie VL-95 wordt gebruikt voor het oplosmiddelarm impregneren van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren en parket. Het is tevens mogelijk om als eerste laag een ingekleurde versie, te weten Leha Accent impregneerolie VL-96 colour aan te brengen. Voor intensief belopen vloeren is een nabehandeling met Leha balsem OH-38 noodzakelijk. Dit vergemakkelijkt tevens het onderhoud met was.
Toepassing:

Ter behandeling van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren en parket.
Technische gegevens:

Vaste stofgehalte: groter dan 90%.

Droogtijd: Bij 20°C en 65% relatieve lucht vochtigheid: 12-24 uur. Eventueel kan men na minimaal 2 uur droging Leha balsem OH-38 aanbrengen. Volledige doorharding na 3 weken. Binnen deze 3 weken de vloer niet vochtig afnemen en geen kleden op de vloer.

Materiaalverbruik: Afhankelijk van het absorptievermogen van de ondervloer en de verwerkingsmethode 30-60 g/m2.

Verpakking: 2,5 liter (4×2,5 liter in een doos)

Houdbaarheid: In gesloten originele luchtdicht gesloten verpakking ca. 12 maanden houdbaar. Opslag en transport bij + 5 °C tot 25 °C. Indien het product door koude troebel is geworden, de verpakking voor gebruik in een op temperatuur gebrachte ruimte bewaren.

Reinigen gereedschap: Met Leha universele reiniger UR2 of Leha wax Remover OH 34
Attentie: Door het gehalte aan drogende oliën bestaat het gevaar van zelfontbranding. Daarom met olie gedrenkte doeken, pads, borstels, rollers e.d. onder water bewaren of in de buitenlucht laten drogen. Verpakking goed gesloten bewaren. Buiten bereik van kinderen houden en niet in de afvoer laten verdwijnen.
Verwerking: Materiaal goed schudden voor gebruik.
Opbrengen:

De vloer moet droog, vrij van olie, vet, was, lakrestanten en schuurstof zijn.

Om eencorrecte impregnerende werking te realiseren niet fijner schuren dan korrel 120.

Leha Accent impregneerolie VL-95 wordt m.b.v. een mohairroller, taski met PVC strip of speciale borstel in 1 laag aangebracht. Het is ook mogelijk Leha accent impregneerolie VL-95 met een metalen spatel binnen 30 minuten 2 x aan te brengen. De eventueel aanwezige vellingkanten met kwast of borstel goed raken en overtollig materiaal voor inpoetsen verwijderen.

Afhankelijk van de houtsoort en de temperatuur in de ruimte dient na een droogtijd van 15-30 minuten het oppervlak met een Lägler single éénschijfmachine, voorzien van een rode pad, bewerkt worden. Het overtollige materiaal moet men beslist verwijderen middels een witte pad. Deze overtollige olie geeft optisch een onregelmatig oppervlak en tevens een negatief resultaat op de doorharding.

Bij intensief belopen vloeren dient men na een droogtijd van minimaal 2 uur Leha Balsem OH-38 aan te brengen. In plaats van de behandeling met Leha balsem OH-38 is het ook mogelijk de geoliede vloer na 12-24 uur van een waslaag, bijv. Leha Powerwax OH-35 of Leha Step-Stop OH-36, te voorzien.

Daarnaast is het mogelijk om in plaats van was of balsem de vloer alleen te onderhouden met onderhoudsolie Leha conditioner OH-25.
Onderhoudmet was:

Indien de vloer met was of balsem is afgewerkt, dan dient deze te worden onderhouden met Leha Step- Stop OH-36 of met Leha wax en clean OH-32.
Met onderhoudsolie:

Vloeren met of zonder was of balsem kunnen altijd onderhouden worden met Leha conditioner OH-25.

 

 


Leha Accent Impregneerolie VL-96

Colour :

Productbeschrijving

 

Algemeen

Leha Accent impregneerolie VL-96 colour is een impregneerolie op basis van natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige oliën en wassen, met een hoog vast stofgehalte en kleine hoeveelheden aromatenarme testbenzine. Leha Accent impregneerolie VL-96 colour is een reeds vooraf ingekleurde olie, leverbaar in de kleur wit, grijs, kalkgrijs, kersen, merbau, teak, eiken donker, dubbel gerookt eiken, Amerikaans noten, wengé, antiek donker en antiek licht. Leha Accent impregneerolie VL-96 colour wordt gebruikt voor het oplosmiddelarm impregneren van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren en parket.

 

Toepassing

Voor het inkleuren van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren en parket.

 

Technische gegevens:

Gevarenklasse: Vervalt.

VBF: Vervalt.

GGVS/GGVE: Vervalt.

Vaste stofgehalte: groter dan 90%

Droogtijd: Bij 20°C en 65% relatieve luchtvochtigheid: 12-24 uur. Volledige doorharding na 3 weken. Binnen deze 3 weken de vloer niet vochtig afnemen en geen kleden op de vloer.

Materiaalverbruik: Afhankelijk van het absorptievermogen van de ondervloer en de verwerkingsmethode 30-60 g/m2.

Verpakking: 0,75 liter (6 x 0,75 liter in een doos)

Houdbaarheid: In gesloten originele luchtdicht gesloten verpakking ca. 12 maanden houdbaar. Opslag en transport bij + 5 °C to t 25 °C. Indien het product door koude troebel is geworden, de verpakking voor gebruik in een op temperatuur gebrachte ruimte bewaren.

Reinigen gereedschap: Met Leha universele reiniger UR2 of Leha wax Remover OH- 34
Attentie: Door het gehalte aan drogende oliën bestaat het gevaar van zelfontbranding. Daarom met olie gedrenkte doeken, pads, borstels, rollers e.d. onder water bewaren of in de buitenlucht laten drogen. Verpakking goed gesloten bewaren. Buiten bereik van kinderen houden en niet in de afvoer laten verdwijnen.

 

Verwerking:

Materiaal goed roeren voor gebruik. Er dient een homogeen gekleurde olie verwerkt worden. Olie is een natuurproduct. Derhalve kunnen kleine kleurafwijkingen per charge ontstaan. Indien men Leha accent impregneerolie VL-96 aanbrengt vanuit verschillende charges dient men vooraf deze charges met elkaar te mengen. Dit om kleurafwijkingen op de vloer te voorkomen. Ook kunnen kleuren eventueel onderling met elkaar gemengd worden of om de kleurkracht te verminderen mengen met Leha accent impregneerolie VL-95 transparant. Vooraf is het aan te bevelen een kleurmonster, bij voorkeur op de te bewerken vloerdelen, aan de klant te overleggen.

 

Opbrengen

De vloer moet droog, vrij van olie, vet, was, lakrestanten en schuurstof zijn. Om een correcte impregnerende werking te realiseren niet fijner schuren dan korrel 120. Onregelmatigheden in het oppervlak, zoals bijv. schuursporen, zullen na het aanbrengen van Leha accent impregneerolie VL-96 colour extra opvallen. Leha Accent impregneerolie VL-96 colour wordt m.b.v. een mohairroller of borstel in 1 laag aangebracht. Het is ook mogelijk Leha accent impregneerolie VL-96 colour met een metalen spatel binnen 30 minuten 2 x aan te brengen. Deze accent impregneerolie kan niet aangebracht worden middels taski met PVC-strip. De eventueel aanwezige vellingkanten met kwast of borstel goed raken en overtollig materiaal voor inpoetsen verwijderen. Afhankelijk van de houtsoort en de temperatuur in de ruimte dient na een droogtijd van 15-30 minuten het oppervlak met een Lägler Single éénschijfmachine, voorzien van een rode pad, bewerkt worden. Er dient een egaal ingekleurde vloer te ontstaan. Het overtollige materiaal moet men beslist verwijderen middels een witte pad. Deze overtollige olie geeft optisch een onregelmatig oppervlak en tevens een negatief resultaat op de doorharding.

 

Onderhoud

De vloer dient na minimaal 2 weken doorharding onderhouden te worden met: Was: Leha Step-Stop OH-36 of met Leha wax en clean OH-32. Onderhoudsolie: Leha conditioner OH-25 (niet geschikt voor wit ingekleurde olieafwerking)

 

 


 Leha Vloerolie VL-85

Impregneerolie aromatenarm

Productbeschrijving:

 

Algemeen

Leha Vloerolie VL-85 is een ééncomponenten impregneermiddel op basis van olie.

 

Eigenschappen

Leha Vloerolie VL-85 geeft een oppervlak met open poriën.

 

Toepassing

Leha Vloerolie VL-85 voor parket- en andere houten vloeren, parketvloeren; speciaal geschikt voor houten planken, kophout en hoogkantlamellen en voor parket op geschikte vloerverwarming.

 

Technische gegevens:

Droogtijd: Bij 20°C en 65 % luchtvochtigheid is de droogtijd ca. 8-12 uur.

Leha Vloerolie VL-85 bevat drogende oliën; daarom is goede ventilatie tijdens het drogingsproces noodzakelijk. Iedere laag moet volledig droog zijn (nagelproef), alvorens er verder gewerkt mag worden. Na 2 dagen kan de vloerolie onderhouden worden met Leha step-stop OH 36. Volledige doorharding na ca. 8 – 14 dagen. Binnen deze tijd de vloer niet vochtig afnemen en geen kleden op de vloer.

Materiaalverbruik: Ca. 80 g/m2 per laag.

Verdunnen: Leha Vloerolie VL-85 is klaar voor gebruik.

Verpakking: Doos à 4 blikken, 5 liter/blik.

Houdbaarheid: Leha Vloerolie VL-85 in originele luchtdicht gesloten verpakking koel en droog bewaren.

Reinigen gereedschap: Kwast en ander gereedschap met Leha universeel reiniger schoonmaken.

 

Attentie: Tijdens het verwerken en drogen van dit product ontstaan brandbare oplosmiddeldampen. Daarom zijn vuur, brandende lampen, lassen, roken enz. in de gevarenzone verboden. Werk- en magazijnruimte goed ventileren. Elektrische apparaten zoals hoogtezon, kookplaten, nachtstroomschakelaar in het vertrek of in de daarnaast gelegen vertrekken op tijd uitschakelen, zodat deze bij het begin van het werk koud zijn. Iedere vonkontwikkeling ook bij elektrische apparaten vermijden. Verpakking goed gesloten bewaren. Buiten bereik van kinderen houden en niet in de afvoer laten verdwijnen. Planten en dieren uit de werkruimte verwijderen.

 

Verwerking:

Opbrengen: De vloer moet goed geschuurd, vrij van olie, vet, was en schuurstof zijn. Oude vloeren moeten bijzonder nauwkeurig geschuurd worden, daar resten van olie of was de droogtijd vertragen. Omdat in de naden altijd resten van was of olie achterblijven, moet men niet in de lengterichting werken, doch dwars over de stroken. Het aanbrengen geschiedt door roller of taskitrekker. In de regel zijn 2-3 lagen voldoende. Een grondering is niet nodig. Gerookt eiken en exotische houtsoorten dienen met Leha Universeel Grondlak UG 12 voorbehandeld te worden. Na droging van de laatste laag de vloer met behulp van een Lägler single eenschijfsmachine, voorzien van een rode pad, boenen tot een gelijkmatige matheid ontstaat. De volgende dag Leha Power Wax OH-35 of Leha step-stop OH 36 met een Golia machine opbrengen. In plaats van was is het ook mogelijk de vloer met Leha Conditioner OH-25 te onderhouden. Deze onderhoudsolie zorgt ervoor, dat het oppervlak zijn open poriën blijft behouden.

 

Onderhoud

Onderhoud met Leha Step-Stop OH-36 of met Leha Anti-slip polish OH-47; zie onderhoudsvoorschrift gelakte houten vloeren, parketvloeren en wasvloeren, werkmethode I of II. Indien de geoliede vloer niet met was is afgewerkt, dient deze regelmatig onderhouden te worden met Leha Conditioner OH-25.


 Leha Nuance Hardwas Olie VL-15

Transparant

Productbeschrijving:

 

Algemeen

Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 is een product op basis van natuurlijke wassen en oliën. Speciaal voor het impregneren van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren, parket en kurk. Door het aanbrengen van Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 wordt de slijtvastheid verbeterd en de vloer wordt water- en vuilafstotend. De natuurlijke kleur en structuur van het hout wordt geaccentueerd. Het is tevens mogelijk een ingekleurde versie, te weten Leha Nuance Hardwas Olie Colour VL-16, aan te brengen als eerste laag. Reiniging en onderhoud met was en/of Leha wax en clean OH-32 is zeer eenvoudig.

 

Toepassing

Voor behandeling van houten vloeren, parketvloeren, parket en kurk.

 

Technische gegevens:

Droogtijd: 12 tot 24 uur per laag (afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en de klimatologische omstandigheden).

Materiaalverbruik: Afhankelijk van het absorptievermogen van het hout en de verwerkingsmethode. Spatelen: ca. 20 g/m² per laag. Rollen, borstel, kwast: ca. 80 g/m² per laag.

Verdunnen: Leha Hardwas Olie is klaar voor gebruik.

Verpakking: 0,75 – 2,5 liter verpakkingen.

Houdbaarheid: In originele luchtdicht gesloten verpakking circa 12 maanden houdbaar. Reinigen gereedschap: Met Leha universeel reiniger of wax Remover OH-34 schoonmaken.

 

Attentie: Door het gehalte aan drogende oliën bestaat het gevaar van zelfontbranding. Daarom met olie gedrenkte doeken, pads, borstels, rollers e.d. in gesloten verpakking of onder water bewaren. Oplosmiddelgevoelige producten, planten en/of dieren (aquarium) verwijderen uit de werkruimte.

 

Verwerking:

Opbrengen: De vloer moet goed geschuurd, vrij van olie, vet, was en schuurstof zijn. Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 goed schudden voor gebruik. Niet beneden 15°C verwerken.

 

Eerste laag Voor Europese houtsoorten:

Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 dun en gelijkmatig opbrengen met een speciale vloerborstel, kwast of roller. Eventueel overvloedig materiaal dient na ca. 10 minuten inwerken te worden afgenomen. Als alternatief kan er ook één of tweemaal gespateld worden. Let op! Op onregelmatig zuigende houtsoorten zoals beuken, kersen, maple, etc. niet spatelen. Droogtijd: 12 tot 24 uur (afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en de klimatologische omstandigheden). Snelmethode voor alle houtsoorten en specifiek voor tropische houtsoorten: Een laag Leha Sealer PU-21 aanbrengen met een Taskitrekker of een Mohairroller. Deze laag nooit nabehandelen met een Lägler single éénschijfsmachine. Droogtijd: minimaal 2 uur (afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en de klimatologische omstandigheden)

 

Tweede laag

Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 dun en gelijkmatig met de speciale vloerborstel ofroller aanbrengen.

 

Droogtijd: 12 tot 24 uur (afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en de klimatologische omstandigheden).

 

Onderhoud: Reinigen en onderhoud met Leha Step-Stop OH-36 of Leha Wax en Clean OH-32. Grondreiniging met Leha wax Remover OH-34.