Menu

Afwerking en Onderhoud Van Houten Vloeren

Het gebruik van houten vloer en lamelparket olie

Het gebruik van vloer olie is een heel oud gebruik. In Azië werd dit al toegepast voordat er überhaupt al lak bestond. Het grootste voordeel van het gebruik van olie is dat de houten vloer een natuurlijk uitstraling heeft, waarbij het motief van het hout niet verloren gaat. U kunt genieten van het echte hout. Het tweede grote voordeel van het gebruik van vloer olie is dat, bij beschadigingen van de vloer, deze beschadigingen plaatselijk te repareren zijn, zonder dat u de gehele vloer hoeft af te schuren. Het derde grote voordeel is de verwerking- en droogtijd. Deze zijn tot een minimum beperkt.

Olie vloer zijn mooi en handig, in onderstaande zult u lezen dat olie de hout porie open laat staan, vocht en vuil kunnen daar in. Zeker als er wordt gedweild bij het schoonmaken van een houten vloer, vuil lost op in water, het water droogt op en vuil komt in die open poriën. Heeft u daarnaast een mooie gekleurde vloer, dan leeft u direct op die kleur en is deze aan slijt onderhevig.

1. Topcoat op olie basis

 

Houten vloer afwerken

Houten vloer afwerken

Een lamelparket schuren en lakken?  Voor slechts euro 6,95/m2 is uw vloer voorzien van een matte topcoat en is de kleur beschermden kan het zonder problemen in een keuken worden geïnstalleerd. Dit komt opdat met deze toepassing de hout porie dichtgemaakt wordt.

Deze coating is een transparante beschermlaag die over een kleur of modificatie als bv roken wordt aangebracht.

Het onderhoud is makkelijk, er is een specifieke onderhoudsolie en als u wilt kunt u met de basis topcoat een plank , een groter deel of de vloer als geheel van een extra laagje voorzien. Met deze techniek is de levensduur van de coating aanzienlijk verlengd en is de vloer onderhoudsarm.

Poly-Mat coating, natuurlijker kan het niet.

 

Een Poly-Mat coating geeft een compleet andere uitstraling aan het hout dan hoe we dat bij olie of basis lakken zien.

Dit is een product speciaal ontwikkeld om hout er zo natuurlijk mogelijk te laten uit zien zonder dat we de dikke film van lak zien of de accentuering van kleuren zoals olie die heeft.

De kosten van Poly-Mat is euro 13,90/m2. Poly-Mat is een meervoudige handeling op zich van hetzelfde product. Dit kan worden gedaan over chemische modificaties en is toepasbaar op alle houtsoorten.

Het onderhoud is eigenlijk goed schoon houden. Indien nodig kan een kras worden bijgewerkt of kan de vloer als geheel in de Poly-Mat gezet worden. Verdere onderhoud is niet nodig.

 

Merbau poly mat

Merbau poly mat

Voorbeelden van de top coat en Poly-Mat afwerkingen.

sucupira poly-Mat
Sucupira in Poly-Mat
jatoba poly mat
Jatoba in Poly-Mat
usa eiken licht gerookt poly-mat
Merbau in Poly-Mat
donker roken poly-mat
Gerookt eiken in Poly-Mat
walnoten vloer
Walnoten met topcoat
licht roken wit
Gerookt eiken met Topcoat

Uw houten vloer al gekleurd en helemaal afgewerkt geleverd direct uit onze fabriek

Tegenwoordig is het mogelijk de houten vloer al te olie en op kleur te brengen op de fabriek. Dit scheelt tijd bij het installeren van de vloer. U heeft geen last meer dat de vloer moet drogen. Tevens heeft u geen vervelende geuren van de olie meer in huis. Het wordt zo sneller en makkelijker om de vloer te installeren. Na het installeren is uw vloer direct beloopbaar en bruikbaar. Het is mogelijk uw houten vloer te kleuren met 12 verschillende kleuren of in de vele mogelijkheden binnen onze Sparky dekoren

 

Onderhoud van olie.

Onderhoud van olie vloeren:

Oxidatieve olie wordt onderhouden met een impregneer olie bv: onze OH25 naturel. Alleen oxidatief wit olie onderhouden met OH25-wit.

VL85, onderhoudt u met siliconen wax.

 

VOOR DE DOE-HET-ZELF:

 


Leha Accent Impregneerolie VL-95

Transparant

Productbeschrijving:
Algemeen:

Leha Accent impregneer olie VL-95 is een impregneer olie op basis van natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige oliën en wassen, met een hoog vast stofgehalte en kleine hoeveelheden aromatenarme testbenzine. Leha Accent impregneerolie VL-95 wordt gebruikt voor het oplosmiddelarm impregneren van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren en parket. Het is tevens mogelijk om als eerste laag een ingekleurde versie, te weten Leha Accent impregneerolie VL-96 colour aan te brengen. Voor intensief belopen vloeren is een nabehandeling met Leha balsem OH-38 noodzakelijk. Dit vergemakkelijkt tevens het onderhoud met was.
Toepassing:

Ter behandeling van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren en parket.
Technische gegevens:

Vaste stofgehalte: groter dan 90%.

Droogtijd: Bij 20°C en 65% relatieve lucht vochtigheid: 12-24 uur. Eventueel kan men na minimaal 2 uur droging Leha balsem OH-38 aanbrengen. Volledige doorharding na 3 weken. Binnen deze 3 weken de vloer niet vochtig afnemen en geen kleden op de vloer.

Materiaalverbruik: Afhankelijk van het absorptievermogen van de ondervloer en de verwerkingsmethode 30-60 g/m2.

Verpakking: 2,5 liter (4×2,5 liter in een doos)

Houdbaarheid: In gesloten originele luchtdicht gesloten verpakking ca. 12 maanden houdbaar. Opslag en transport bij + 5 °C tot 25 °C. Indien het product door koude troebel is geworden, de verpakking voor gebruik in een op temperatuur gebrachte ruimte bewaren.

Reinigen gereedschap: Met Leha universele reiniger UR2 of Leha wax Remover OH 34
Attentie: Door het gehalte aan drogende oliën bestaat het gevaar van zelfontbranding. Daarom met olie gedrenkte doeken, pads, borstels, rollers e.d. onder water bewaren of in de buitenlucht laten drogen. Verpakking goed gesloten bewaren. Buiten bereik van kinderen houden en niet in de afvoer laten verdwijnen.
Verwerking: Materiaal goed schudden voor gebruik.
Opbrengen:

De vloer moet droog, vrij van olie, vet, was, lakrestanten en schuurstof zijn.

Om eencorrecte impregnerende werking te realiseren niet fijner schuren dan korrel 120.

Leha Accent impregneerolie VL-95 wordt m.b.v. een mohairroller, taski met PVC strip of speciale borstel in 1 laag aangebracht. Het is ook mogelijk Leha accent impregneerolie VL-95 met een metalen spatel binnen 30 minuten 2 x aan te brengen. De eventueel aanwezige vellingkanten met kwast of borstel goed raken en overtollig materiaal voor inpoetsen verwijderen.

Afhankelijk van de houtsoort en de temperatuur in de ruimte dient na een droogtijd van 15-30 minuten het oppervlak met een Lägler single éénschijfmachine, voorzien van een rode pad, bewerkt worden. Het overtollige materiaal moet men beslist verwijderen middels een witte pad. Deze overtollige olie geeft optisch een onregelmatig oppervlak en tevens een negatief resultaat op de doorharding.

Bij intensief belopen vloeren dient men na een droogtijd van minimaal 2 uur Leha Balsem OH-38 aan te brengen. In plaats van de behandeling met Leha balsem OH-38 is het ook mogelijk de geoliede vloer na 12-24 uur van een waslaag, bijv. Leha Powerwax OH-35 of Leha Step-Stop OH-36, te voorzien.

Daarnaast is het mogelijk om in plaats van was of balsem de vloer alleen te onderhouden met onderhoudsolie Leha conditioner OH-25.
Onderhoudmet was:

Indien de vloer met was of balsem is afgewerkt, dan dient deze te worden onderhouden met Leha Step- Stop OH-36 of met Leha wax en clean OH-32.
Met onderhoudsolie:

Vloeren met of zonder was of balsem kunnen altijd onderhouden worden met Leha conditioner OH-25.

 

 


Leha Accent Impregneerolie VL-96

Colour :

Productbeschrijving

 

Algemeen

Leha Accent impregneerolie VL-96 colour is een impregneerolie op basis van natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige oliën en wassen, met een hoog vast stofgehalte en kleine hoeveelheden aromatenarme testbenzine. Leha Accent impregneerolie VL-96 colour is een reeds vooraf ingekleurde olie, leverbaar in de kleur wit, grijs, kalkgrijs, kersen, merbau, teak, eiken donker, dubbel gerookt eiken, Amerikaans noten, wengé, antiek donker en antiek licht. Leha Accent impregneerolie VL-96 colour wordt gebruikt voor het oplosmiddelarm impregneren van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren en parket.

 

Toepassing

Voor het inkleuren van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren en parket.

 

Technische gegevens:

Gevarenklasse: Vervalt.

VBF: Vervalt.

GGVS/GGVE: Vervalt.

Vaste stofgehalte: groter dan 90%

Droogtijd: Bij 20°C en 65% relatieve luchtvochtigheid: 12-24 uur. Volledige doorharding na 3 weken. Binnen deze 3 weken de vloer niet vochtig afnemen en geen kleden op de vloer.

Materiaalverbruik: Afhankelijk van het absorptievermogen van de ondervloer en de verwerkingsmethode 30-60 g/m2.

Verpakking: 0,75 liter (6 x 0,75 liter in een doos)

Houdbaarheid: In gesloten originele luchtdicht gesloten verpakking ca. 12 maanden houdbaar. Opslag en transport bij + 5 °C to t 25 °C. Indien het product door koude troebel is geworden, de verpakking voor gebruik in een op temperatuur gebrachte ruimte bewaren.

Reinigen gereedschap: Met Leha universele reiniger UR2 of Leha wax Remover OH- 34
Attentie: Door het gehalte aan drogende oliën bestaat het gevaar van zelfontbranding. Daarom met olie gedrenkte doeken, pads, borstels, rollers e.d. onder water bewaren of in de buitenlucht laten drogen. Verpakking goed gesloten bewaren. Buiten bereik van kinderen houden en niet in de afvoer laten verdwijnen.

 

Verwerking:

Materiaal goed roeren voor gebruik. Er dient een homogeen gekleurde olie verwerkt worden. Olie is een natuurproduct. Derhalve kunnen kleine kleurafwijkingen per charge ontstaan. Indien men Leha accent impregneerolie VL-96 aanbrengt vanuit verschillende charges dient men vooraf deze charges met elkaar te mengen. Dit om kleurafwijkingen op de vloer te voorkomen. Ook kunnen kleuren eventueel onderling met elkaar gemengd worden of om de kleurkracht te verminderen mengen met Leha accent impregneerolie VL-95 transparant. Vooraf is het aan te bevelen een kleurmonster, bij voorkeur op de te bewerken vloerdelen, aan de klant te overleggen.

 

Opbrengen

De vloer moet droog, vrij van olie, vet, was, lakrestanten en schuurstof zijn. Om een correcte impregnerende werking te realiseren niet fijner schuren dan korrel 120. Onregelmatigheden in het oppervlak, zoals bijv. schuursporen, zullen na het aanbrengen van Leha accent impregneerolie VL-96 colour extra opvallen. Leha Accent impregneerolie VL-96 colour wordt m.b.v. een mohairroller of borstel in 1 laag aangebracht. Het is ook mogelijk Leha accent impregneerolie VL-96 colour met een metalen spatel binnen 30 minuten 2 x aan te brengen. Deze accent impregneerolie kan niet aangebracht worden middels taski met PVC-strip. De eventueel aanwezige vellingkanten met kwast of borstel goed raken en overtollig materiaal voor inpoetsen verwijderen. Afhankelijk van de houtsoort en de temperatuur in de ruimte dient na een droogtijd van 15-30 minuten het oppervlak met een Lägler Single éénschijfmachine, voorzien van een rode pad, bewerkt worden. Er dient een egaal ingekleurde vloer te ontstaan. Het overtollige materiaal moet men beslist verwijderen middels een witte pad. Deze overtollige olie geeft optisch een onregelmatig oppervlak en tevens een negatief resultaat op de doorharding.

 

Onderhoud

De vloer dient na minimaal 2 weken doorharding onderhouden te worden met: Was: Leha Step-Stop OH-36 of met Leha wax en clean OH-32. Onderhoudsolie: Leha conditioner OH-25 (niet geschikt voor wit ingekleurde olieafwerking)

 

 


 Leha Vloerolie VL-85

Impregneerolie aromatenarm

Productbeschrijving:

 

Algemeen

Leha Vloerolie VL-85 is een ééncomponenten impregneermiddel op basis van olie.

 

Eigenschappen

Leha Vloerolie VL-85 geeft een oppervlak met open poriën.

 

Toepassing

Leha Vloerolie VL-85 voor parket- en andere houten vloeren, parketvloeren; speciaal geschikt voor houten planken, kophout en hoogkantlamellen en voor parket op geschikte vloerverwarming.

 

Technische gegevens:

Droogtijd: Bij 20°C en 65 % luchtvochtigheid is de droogtijd ca. 8-12 uur.

Leha Vloerolie VL-85 bevat drogende oliën; daarom is goede ventilatie tijdens het drogingsproces noodzakelijk. Iedere laag moet volledig droog zijn (nagelproef), alvorens er verder gewerkt mag worden. Na 2 dagen kan de vloerolie onderhouden worden met Leha step-stop OH 36. Volledige doorharding na ca. 8 – 14 dagen. Binnen deze tijd de vloer niet vochtig afnemen en geen kleden op de vloer.

Materiaalverbruik: Ca. 80 g/m2 per laag.

Verdunnen: Leha Vloerolie VL-85 is klaar voor gebruik.

Verpakking: Doos à 4 blikken, 5 liter/blik.

Houdbaarheid: Leha Vloerolie VL-85 in originele luchtdicht gesloten verpakking koel en droog bewaren.

Reinigen gereedschap: Kwast en ander gereedschap met Leha universeel reiniger schoonmaken.

 

Attentie: Tijdens het verwerken en drogen van dit product ontstaan brandbare oplosmiddeldampen. Daarom zijn vuur, brandende lampen, lassen, roken enz. in de gevarenzone verboden. Werk- en magazijnruimte goed ventileren. Elektrische apparaten zoals hoogtezon, kookplaten, nachtstroomschakelaar in het vertrek of in de daarnaast gelegen vertrekken op tijd uitschakelen, zodat deze bij het begin van het werk koud zijn. Iedere vonkontwikkeling ook bij elektrische apparaten vermijden. Verpakking goed gesloten bewaren. Buiten bereik van kinderen houden en niet in de afvoer laten verdwijnen. Planten en dieren uit de werkruimte verwijderen.

 

Verwerking:

Opbrengen: De vloer moet goed geschuurd, vrij van olie, vet, was en schuurstof zijn. Oude vloeren moeten bijzonder nauwkeurig geschuurd worden, daar resten van olie of was de droogtijd vertragen. Omdat in de naden altijd resten van was of olie achterblijven, moet men niet in de lengterichting werken, doch dwars over de stroken. Het aanbrengen geschiedt door roller of taski trekker. In de regel zijn 2-3 lagen voldoende. Een grondering is niet nodig. Gerookt eiken en exotische houtsoorten dienen met Leha Universeel Grondlak UG 12 voorbehandeld te worden. Na droging van de laatste laag de vloer met behulp van een Lägler single eenschijf machine, voorzien van een rode pad, boenen tot een gelijkmatige matheid ontstaat. De volgende dag Leha Power Wax OH-35 of Leha step-stop OH 36 met een Golia machine opbrengen. In plaats van was is het ook mogelijk de vloer met Leha Conditioner OH-25 te onderhouden. Deze onderhoudsolie zorgt ervoor, dat het oppervlak zijn open poriën blijft behouden.

 

Onderhoud

Onderhoud met Leha Step-Stop OH-36 of met Leha Anti-slip polish OH-47; zie onderhoudsvoorschrift gelakte houten vloeren, parketvloeren en wasvloeren, werkmethode I of II. Indien de geoliede vloer niet met was is afgewerkt, dient deze regelmatig onderhouden te worden met Leha Conditioner OH-25.


 Leha Nuance Hardwas Olie VL-15

Transparant

Productbeschrijving:

 

Algemeen

Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 is een product op basis van natuurlijke wassen en oliën. Speciaal voor het impregneren van onbehandelde houten vloeren, parketvloeren, parket en kurk. Door het aanbrengen van Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 wordt de slijtvastheid verbeterd en de vloer wordt water- en vuilafstotend. De natuurlijke kleur en structuur van het hout wordt geaccentueerd. Het is tevens mogelijk een ingekleurde versie, te weten Leha Nuance Hardwas Olie Colour VL-16, aan te brengen als eerste laag. Reiniging en onderhoud met was en/of Leha wax en clean OH-32 is zeer eenvoudig.

 

Toepassing

Voor behandeling van houten vloeren, parketvloeren, parket en kurk.

 

Technische gegevens:

Droogtijd: 12 tot 24 uur per laag (afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en de klimatologische omstandigheden).

Materiaalverbruik: Afhankelijk van het absorptievermogen van het hout en de verwerkingsmethode. Spatelen: ca. 20 g/m² per laag. Rollen, borstel, kwast: ca. 80 g/m² per laag.

Verdunnen: Leha Hardwas Olie is klaar voor gebruik.

Verpakking: 0,75 – 2,5 liter verpakkingen.

Houdbaarheid: In originele luchtdicht gesloten verpakking circa 12 maanden houdbaar. Reinigen gereedschap: Met Leha universeel reiniger of wax Remover OH-34 schoonmaken.

 

Attentie: Door het gehalte aan drogende oliën bestaat het gevaar van zelfontbranding. Daarom met olie gedrenkte doeken, pads, borstels, rollers e.d. in gesloten verpakking of onder water bewaren. Oplosmiddelgevoelige producten, planten en/of dieren (aquarium) verwijderen uit de werkruimte.

 

Verwerking:

Opbrengen: De vloer moet goed geschuurd, vrij van olie, vet, was en schuurstof zijn. Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 goed schudden voor gebruik. Niet beneden 15°C verwerken.

 

Eerste laag Voor Europese houtsoorten:

Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 dun en gelijkmatig opbrengen met een speciale vloerborstel, kwast of roller. Eventueel overvloedig materiaal dient na ca. 10 minuten inwerken te worden afgenomen. Als alternatief kan er ook één of tweemaal gespateld worden. Let op! Op onregelmatig zuigende houtsoorten zoals beuken, kersen, maple, etc. niet spatelen. Droogtijd: 12 tot 24 uur (afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en de klimatologische omstandigheden). Snelmethode voor alle houtsoorten en specifiek voor tropische houtsoorten: Een laag Leha Sealer PU-21 aanbrengen met een Taskitrekker of een Mohairroller. Deze laag nooit nabehandelen met een Lägler single éénschijfsmachine. Droogtijd: minimaal 2 uur (afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en de klimatologische omstandigheden)

 

Tweede laag

Leha Nuance Hardwas Olie VL-15 dun en gelijkmatig met de speciale vloerborstel ofroller aanbrengen.

 

Droogtijd: 12 tot 24 uur (afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en de klimatologische omstandigheden).

 

Onderhoud: Reinigen en onderhoud met Leha Step-Stop OH-36 of Leha Wax en Clean OH-32. Grondreiniging met Leha wax Remover OH-34.