Menu

Luchtbevochtiger Voor Houten Vloer

Een luchtbevochtiger, waarom?

Een luchtbevochtiger voor houten vloeren maakt lucht vochtiger, er wordt door dit apparaat water toevoegen aan lucht.

In droge tijden in het jaar, metname als het vriest, wordt lucht droog door vochtverlies. Een houten vloer heeft een basis vocht balans, als de droge lucht deze vocht balans in het hout laat dalen, dan gaat hout werken en ontstaan er grote spanningen wat schade kan opleveren. In onderstaande gaan we daar dieper op in.

Een luchtbevochtiger voor houten vloeren, wanneer is deze nodig?

Als het droog is natuurlijk. De vraag is, wanneer is het te droog?

We noemen lucht droger als de relatieve lucht vochtigheid van 50% naar 45% gaat. Lucht wordt droog als we van 45% naar 40% gaan. Het wordt te droog wanneer de lucht vochtigheid lager is dan 40%. Dit alles is te meten met een hygrometer, deze is absoluut noodzakelijk als u een houten vloer heeft.

Een normale leef conditie is tussen 45% en 65% relatieve lucht vochtigheid.

Om te snappen wat dit soort getallen inhouden is het eigenlijk makkelijk te begrijpen als we kijken naar hoeveel liter water er in 1 m3 lucht kan zitten.

Bij een 20 graden verwarmde ruimte bevat een 100% lucht vochtigheid, 1120 gram = 1, 12 liter water. Bij een lucht vochtigheid van 50% is dat 0,610 liter.

Een ruimte van 60 vierkante meter met een hoogte van 2,5 meter heeft in totaal 60 x 2,5 = 150 m3 lucht.

Laten we de lucht vocht van 50% dalen naar zo’n 30%-40% dan raken we tussen de 0,2 en 0,3 liter per m3 kwijt.

In onze kamer van 60 m2 raken we dan 30 tot 45 liter water kwijt.

Dat gebeurd niet in 1 dag, daar kan de natuur al snel één week over doen. Omgekeerd betekend dat, hoe krijg ik in 1 week dan weer 30 tot 45 liter water terug in de kamer?

Met een luchtbevochtiger. U zult snappen dat bakjes water en dweilen deze hoeveelheden niet kunnen ophoesten.

Bedenk dan maar eens hoeveel weken het in 2009 en 2010 heeft gevroren, we hebben het dan over 6 weken en meer. 100 liter water is dan echt niet veel om mee te reguleren.

Een luchtbevochtiger? we zien in de markt een aantal typen:

1. Koud verdamper.

Dit is een simpel apparaat waar een lucht ven in zit die over een water oppervlak blaast. Sommige fabrikanten hebben deze apparaten en beweren dat dit geschikt is voor 40 m2. Helaas is dat niet zo en wel om de volgende reden. Een koud verdamper waar je zo’n 5 tot 6 liter water in doet zal ongeveer 0,12 liter per uur verdampen. Dat is rond 3 liter water. In ons geval is dat veel te weinig. Een 40 m2 ruimte heeft 100 m3 lucht en kan rond 20 tot 30 liter water kwijt raken. Een koud verdamper haalt in 1 week rond 21 liter water en dat is in de praktijk veel te weinig. Door lekkage van lucht binnen naar  buiten lucht die droger is zal er bijna het dubbele aan water nodig zijn dan deze formule. Wij verkopen deze apparatuur het liefst niet.

2.  Een koud verdamper met ionisatie,

In dit soort luchtbevochtigers wordt het water energetisch aangeslagen waardoor water veel sneller kan verdampen. We zien dat ruim het dubbele verdampt in vergelijk met een luchtbevochtiger zonder ionisatie. We halen met onze apparatuur rond 6 liter per dag. Dat is in 1 week ruim 40 liter water. Dit zijn getallen die ergens op lijken. Het is nog krap en betere luchtbevochtigers zijn:

3. Warm water verdampers met ionisatie, geheel digitaal, met timer, bij ons € 175,-

Ons apparaat is kind vriendelijk en heeft een vermogen van zo’n 0,4 liter per uur. Dat is zo maar 10 liter per dag. U kunt zicht voorstellen dat als we een beetje een flinke ruimte hebben, bijvoorbeeld 85 m2, dan is er ruim 210 m3 lucht aanwezig. In één week tijd hebben we een capaciteit nodig van rond 60 liter. Ons advies is om van dit type luchtbevochtiger er twee in huis te hebben.

Onze warm verdamper is uitgerust met tip toetsen en is volledig digitaal. U heeft de beschikking over een ingebouwde timer waardoor u kunt aangeven wanneer het apparaat behoort te werken. Is het water op, dan slaat het apparaat netjes uit en wacht tot u het weer bijvult.

Wilt u een luchtbevochtiger bestellen, neem dan contact met ons op.