Menu

Lamelparket Kwaliteit

U ziet een vloer, deze vindt u mooi en heeft een prijskaartje.

Waar kunt u onder andere op letten:

1. Dikte van de toplaag?

2. Wat zijn de kortse en langste lengtes?

3. Wat is de laag onder de toplaag?

Kwaliteitsverschillen binnen lamelparket

In onderstaande gaan we specifiek kijken naar kwaliteit verschillen en in hoeverre dit voor u relevant kan zijn.

1. Dikte van de toplaag van lamelparket.

Wist u dat laminaat geen houten toplaag heeft maar een foto bezit met een dikke lak laag? Kijken we naar het dunste houten toplaagje dan kijken we naar het product fineerparket. De toplaag is rond 0,4 mm. Het product is niet schuurbaar, is het op dan kunt u het net als laminaat, weggooien.

De producten met een toplaag tot 3 mm en minder zitten in de categorie van budgetlamel, een lamelparket waar een schuur bare toplaag is opgezet.  Binnen lamelparket is de balans tusssen prijs en kwaliteit het meest optimaal met een 4 mm toplaag. Bax Houthandel heeft in de Smart life product lijn een volle toplaag van 2,5 mm, de long life lijn heeft een toplaag van 4 mm.

2. Lengte van lamelparket.

Bijna iedere producent verkoopt in de pakketten een wisselende lengte. In de regel zien we vele merken een maximale lengte hebben van 1880 mm, dit is dus onder de 2 meter en dat is jammer als het gaat om brede delen van bv 18 cm en meer. Deze delen komen juist het best tot hun recht als ze langer zijn. In alle product lijnen van Bax Houthandel streven we naar een gemiddelde lengte van 1800 mm waarbij er altijd delen worden geleverd tussen 1800 en 2400 mm.

3. Wat is de laag onder de toplaag bij lamelparket.

In de wereld is heel veel onderzoek gedaan naar wat je onder een houten toplaag moet zetten om een voldoende stabiel product te krijgen. Hier zijn meerdere antwoorden gevonden met allen een uitleg en een prijskaartje.

Duidelijk is dat er uiteindelijk 2 soorten lamelparket worden geproduceerd:

2 laag en 3 laag parket.

Wat is 2 laag?

Het woord zegt het al, dit lamelparket product is opgebouwd uit 2 delen: 1. top laag  2. multiplex.

Wat is 3 laag:

Dan is  een 3 componenten product: 1. top laag  2. latten rij  3. tegen fineer.

Er zit een zeer groot kwaliteitsverschil tussen een 2- en 3 laag parket. Dit komt naar voren in werking, de beruchte vervorming en het kraken. Daarnaast is het besef belangrijk waar u nu voor betaald.

2 laag lamelparket:

 

Wat u hier ziet is een houten toplaag met hieronder lagen fineer. Deze fineer lagen zijn verlijmd met elkaar en dit wordt multiplex genoemd. Multiplex wordt onder andere gebruikt in de keuken industrie voor welk bladen. Deze mogen natuurlijk niet zo werken, vandaar dat hier multiplex voor wordt gebruikt. Multiplex heeft een standaard maat van 4 bij 8 foot, in centimeters is dat 1220 cm bij 2440 cm. Hier wordt ook lamelparket van gemaakt.  Multiplex strips uit 1 stuk worden verlijmd met een houten toplaag uit 1 stuk. Een zeer stabiel kwaliteitsproduct.

3 laag lamelparket

In het zij aanzicht ziet u 4 lat overgangen. Boven de latjes zien we de toplaag en onder de latjes zit een tegen fineer.

De spleetjes tussen de latjes verraad dat dit niet vast zit.

Om de kwaliteit te zien kunnen we een beter detail zien als we het tegen fineer aan de onderzijde verwijderen. Onder ziet u het resultaat:

U ziet hier de binnen zijde van een 3 laag parket. Het tegen fineer van ongeveer 1 mm is afgeschuurd zodat we goed kunnen zien hoe de tussenlaag is opgebouwd. We zien houten latjes die los en deels dicht tegen elkaar aanliggen. De latten worden zij waards niet met elkaar verbonden door bv een lijm verbinding. Als we in deze het vloerdeel oppakken en proberen het licht te buigen dan horen we de latjes langs elkaar knarsen. Dit vernemen wij ook in de praktijk op vloeren. Onder vloeren zijn bijna nooit helemaal egaal een 3 laag parket product zal sneller willen knarsen/kraken. Bestuderen we de 3 laag lamelparket vloer in de winter wanneer de lucht vochtigheid lager is, dan slinken de latjes iets waardoor ze nog meer ruimte krijgen om onderling te kunnen kraken. Naast de toplaag en de latjes is een tegen fineer noodzakelijk. Zonder dit tegen fineer trekt het product krom. Daarnaast is het aangezicht van losse latjes niet prettig.

Luister en kijk maar eens naar dit fimpje, 3 laag parket in de winter.!!

Naast de technische aspecten is de kwaliteit van het gebruikte materiaal vele malen minder dan bij een 2 laag parket.

Nemen we de 3 parameters in beschouwing, dan hopen wij dat u zich voor kunt stellen dan Bax Houthandel BV geen 3 laag parket wilt produceren en haar productie op het kwalitatief betere 2 laag lamelparket heeft ingericht.

De prijs en kwaliteit verhouding? dat is iets waar u antwoord op mag geven, wij hopen u voldoende inzicht te hebben gegeven.