Menu

Lamelparket Vloerverwarming

Lampelparket en vloerverwarming is iets wat samen gaat maar onder een duidelijk protocol. Een belangrijk woord is dat alles geleidelijk moet. Geleidelijk opwarmen en luchtvochtigheid geleidelijk laten fluctueren maar niet onder 45% want dan wordt de vloer uitgedroogd en is er kans dat er een deel van een toplaag of zelfs een stukje van multiplex los kan laten.

Temperatuur en luchtvochtigheden mogen niet te veel schommelen. In onderstaande gaan we daar dieper op in.

Praktijk

Praktijk

In de praktijk is dat soms erg lastig, zeker als het 2 weken vriest, en dan daalt de waterdamp in de lucht en ook bij u thuis. Bij 2 weken vorst kan deze dalen onder 35% of nog lager en daar kan hout in al zijn varianten niet goed tegen. Dat strenge protocol is noodzakelijk omdat een houten vloer gaat krimpen, uitzetten en/of vervormen bij te hoge temperatuur en luch tvochtigheid condities. Hout en vloerverwarming kunnen samen, maar, je kunt ook direct zeggen dat er omstandigheden zijn waaronder het echt niet kan. Bijvoorbeeld bij luchtvochtigheden ruim onder 45%.

lamelparket vloerverwarming (duoplank of multiplanken).

lamelparket vloerverwarming (duoplank of multiplanken).

Als men dan toch wil, het volgende:

In grote lijnen onderscheiden we 3 soorten vloerverwarming.

1. Elektrisch.

Goed geschikt voor bij verwarming. De temperatuur kan niet al te hoog worden waardoor uitdroging en/of grote temperatuur schommelingen wordt voorkomen.

2. Natte vloer verwarming.

Warm water leidingen die in het beton zijn gegoten. Deze leidingen mogen niet warmer worden dan 45 graden Celsius. De leidingen hebben een grote warmte uitstraling en deze is deels lokaal waardoor er een gradiënt tussen de leidingen ontstaat. Het cement bij de leiding is warmer dan 10 cm er vandaan. Dit systeem is zeer geschikt als hoofd verwarming. Men zal begrijpen dat dit systeem grotere risico´s met zich mee brengt.

3. Droge vloerverwarming.

Bij dit systeem liggen de leidingen in voorgevormde platen van “piepschuim”. Dit systeem geeft een homogene warmte afgifte. Te gebruiken als bij verwarming en hoofdverwarming.

Lamelparket vloerverwarming en RC waarde.

Lamelparket vloerverwarming en RC waarde.

Bedenk dat op internet een multiplank en lamelparket door elkaar wordt gebruikt, echter is een multiplank opgebouwd uit multiplex en zien we bij lamelparket de houten massieve latjes as tussenlaag. Multiplex heeft een lagere RC waarde dan latjes.

De RC waarde van een product is belangrijk. Hoe hoger deze waarde hoe moeilijker warmte door een materiaal kan komen. De maximale warmte weerstand van een vloer ten opzichte van vloer verwarming is 0,15 m2 K/W.

Welke RC waarden zijn van toepassing binnen de houten vloeren, zie voor product vergelijk: product vergelijking.

1. Tapis parket: 0,10-0,12 m2 K/W

2. Budget lamel: rond 0,10 M2 K/W, een lage weerstand maar toch dun om voldoende vocht vast te houden. Kans op te snel uitdrogen is aanwezig.

3. Lamelparket in dikker uitvoering: 0,11-0,125 M2 K/W afhankelijk van de houtsoort, met 19mm voldoende dik om een kleine week vocht vast te houden als uw luchtvochtigheid 5-10% zakt onder de grenswaarde van 45%. Ons advies is 19mm lamelparket op multiplex basis voor vloerverwarming.

4. Massief eiken 20 mm heeft een waarde groter dan 0,15-0,18 M2 K/W

Welke ondervloer?

Welke ondervloer?

1. Zwevende installatie, gebruik een perforatie folie,1,2mm, deze heeft nauwelijks een RC waarde, 0,014 M2 K/W (heat foil) juist door de perforatie , er is ook een geperforeerde thermo-sound versie voor 10DB: 0,038 M2 K/W.

2. Direct verlijmen op de betonvloer? kan en wordt vaak geadviseerd…..echter als er ooit een plank hersteld dient te worden doe je dit ziet zo maar.

3. Een lage RC ondervloer waarop multiplex wordt vastgezet. Wij geven de voorkeur aan 8mm multiplex plaatjes van 40x60cm die 3 banen hebben die tot 4mm zijn ingezaagd om de weerstand te verlagen. de RC is onder 0,035 M2 K/W

4. Board broodjes worden niet gebruikt, deze hebben een hogere RC waarden.

5. Mozaik eiken parket kan ook als ondervloer worden gebruikt. De RC zit rond 0,04 M2 K/W

En dan de praktijk!!

En dan de praktijk!!

Staar niet blind op een absoluut getal maar zet het in perspectief en besef wat het daadwerkelijk inhoudt. Stel het limiet wordt voor een vloerverwarming op limiet 0,13 M2 K/W gezet. U kiest een 19mm eiken lamelparket visgraat op 8mm multiplex en ziet de RC stijgen: 0,11+0,035=0,145 M2 K/W en dan zou het niet kunnen?

Er zijn 2 zaken aan de orde, de 0,13 is een richtlijn en daar mag men best iets boven zitten, het is echt niet zo dan bij 0,145 alles opeens ongeschikt is, keerzijde is dat men er natuurlijk niet ver boven moet zitten, zo is 0,16 of hoger niet wenselijk.

Kiest men een visgraat dan is de vloer opgebouwd uit kleinere delen met veel mes en voeg lekkage. Vergelijkt men dit met een 20cm brede lange plank dan zal een visgraat in de prijktijk een lagere RC waarde hebben dan de lange, brede planken vloer. Voor de brede lange planken is deze waarde ook zeker niet een ramp.

Een iets hogere RC betekend niet dat we op eens warmte verliezen, de warmte lekt op iedere naad door de vloer heen, hier is de weerstand veel lager dan de voorgeschotelde RC waarden. Deze kennen ook hun veiligheidsmarges, liever iets te hoog aangeven dan te laag.

De vloer zou bij een iets hogere RC waarde minder snel warm worden, echter is het wel de bedoeling dat de vloerverwarming constant gehouden wordt, dus het opwarm effect is er dan ook niet echt aan de orde.

Wat adviseert Bax Houthandel?

Wat adviseert Bax Houthandel?

1. Een product met een voldoende vocht buffer, een lage RC waarde is leuk, maar niet als u daarmee uw vloer makkelijker kan uitdrogen, want delaminatie (loslaten deel toplaag of multiplex) kan gebeuren als u de vloer onder 45% relatieve luchtvocht laat komen en het houtvocht rijkelijk onder de 10% gaat komen. Wij adviseren een 19mm multiplank boven een 14mm variant.

2. Installatie voorkeur, zwevend of vastzetten op 8mm onderplaat. Direct verlijmen maakt een herstel heel ingewikkeld en dat is zeker een parameter om mee rekening te houden.

3. Het gaat niet alleen om de vloerverwarming, maar ook om de soort vloer en een bevestiging die er zorg voor draagt dat uw vloer in ons klimaat ook een duw kan krijgen waardoor delaminatie vervangen kan worden. Is een iets hogere score dan 0,13M2 K/W dan zo erg: antwoord: neen.

Onze locaties

Stel uw vraag

Heeft u nog vragen, bent u benieuwd naar de juiste houten vloer voor uw woning of wilt u een afspraak met ons maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.