En dan de praktijk!!
Staar niet blind op een absoluut getal maar zet het in perspectief en besef wat het daadwerkelijk inhoudt. Stel het limiet wordt voor een vloerverwarming op limiet 0,13 M2 K/W gezet. U kiest een 19mm eiken lamelparket visgraat op 8mm multiplex en ziet de RC stijgen: 0,11+0,035=0,145 M2 K/W en dan zou het niet kunnen?
Er zijn 2 zaken aan de orde, de 0,13 is een richtlijn en daar mag men best iets boven zitten, het is echt niet zo dan bij 0,145 alles opeens ongeschikt is, keerzijde is dat men er natuurlijk niet ver boven moet zitten, zo is 0,16 of hoger niet wenselijk.
Kiest men een visgraat dan is de vloer opgebouwd uit kleinere delen met veel mes en voeg lekkage. Vergelijkt men dit met een 20cm brede lange plank dan zal een visgraat in de prijktijk een lagere RC waarde hebben dan de lange, brede planken vloer. Voor de brede lange planken is deze waarde ook zeker niet een ramp.
Een iets hogere RC betekend niet dat we op eens warmte verliezen, de warmte lekt op iedere naad door de vloer heen, hier is de weerstand veel lager dan de voorgeschotelde RC waarden. Deze kennen ook hun veiligheidsmarges, liever iets te hoog aangeven dan te laag.
De vloer zou bij een iets hogere RC waarde minder snel warm worden, echter is het wel de bedoeling dat de vloerverwarming constant gehouden wordt, dus het opwarm effect is er dan ook niet echt aan de orde.