Menu

Lamelparket vloer leggen

  • lamelparket (duoplank) vloerdeel
  • Normaal folie of 11 decibel reductie folie
  • Draag vloer

Voordeel

Vloer dikte blijft beperkt en dit is een goedkope techniek.

Nadeel

Het grootste probleem is het ontstaan van kieren. Ondanks dat er span veren gebruikt worden zien we door het trillen van de zwevende vloer toch nog kieren ontstaan. De planken liggen niet vast en kunnen onderling trillen. Door de lage weerstand tussen de planken kunnen ze makkelijker uit elkaar gaan.

Lamelparket en de ondervloer, de voorkeur met onderburen

Lamelparket en de ondervloer, de voorkeur met onderburen

  • lamelparket (duoplank) vloerdeel
  • 3 mm folie
  • 10 mm hard board platen
  • 11 decibel reductie folie (5mm) Draag vloer

Voordelen

De vloer als geheel is zwevend, u heeft geen contactgeluid. Het lamelparket  wordt blind vernageld op de houten platen,  ieder vloerdeel wordt afzonderlijk vastgezet. U heeft minder kans op kieren en op spelende planken. De constructie is beter dan bij zwevend installeren. De vloer bouwt door deze techniek weerstand op, de kans op vervorming wordt vminder.

Nadelen

Het lamelparket komt hoger te liggen. De dikte van de vloer is ongeveer 38 mm en kost iets meer.

Lamelparket ondervloer als er geen onderburen zijn

Lamelparket ondervloer als er geen onderburen zijn

  • lamelparket (duoplank) vloerdelen
  • 3mm folie
  • 13 mm rachels met soft board (30 cm breed)
  • Draag vloer

Voordeel

Rachels worden met beton lijm vastgezet op de beton of  een voldoende egale plavuizen vloer. De planken worden blind vernageld op de houten rachels, hierdoor wordt ieder lamelparket (duoplank) vloerdeel afzonderlijk vastgezet. U heeft bij deze techniek veel minder kans op kieren en werkende planken als we dat vergelijken met een zwevende vloer.  De vloer bouwt door deze techniek weerstand op, waardoor het vervormen wordt verminderd.

Nadeel

De vloer dikte is ongeveer 35 mm, komt dus wat hoger te liggen en kost wat meer dan een zwevende vloer.

Lamelparket

Lamelparket

  • lamelparket (duoplank) vloerdeel
  • 3mm folie
  • 10 mm hard board platen
  • Draag vloer

Voordeel

10mm platen worden met beton lijm vastgelijmd op bijvoorbeeld de beton vloer. Het lamelparket  wordt blind vernageld op de houten platen, hierdoor wordt ieder vloerdeel afzonderlijke vastgezet. U heeft bij deze techniek veel minder kans op kieren en  planken die iets kunnen gaan werken. De constructie is goed doordat de houten vloer volledig wordt gedragen. De vloer bouwt middels deze techniek weerstand op, waardoor vervorming wordt gereduceert.

Nadeel

De vloer dikte wordt is ongeveer 33 mm en kost een stukje meer.

Lamelparket met beton lijm

Lamelparket met beton lijm

  • lamelparket (duoplank) Vloerdeel
  • 3 mm folie
  • 10 mm hard board
  • platen Draag vloer

Voordeel

Platen met een dikte rond 10 mm worden vastgezet met beton lijm op de draag vloer. De lamelparket (duoplank) planken worden blind vernageld en verlijmd op de houten platen, ieder vloerdeel wordt afzonderlijk vastgezet. De constructie is zeer goed doordat de hoogste weerstand wordt gecreëerd en de houten vloer helemaal wordt gedragen. De vloer bouwt  weerstand op, waardoor vervorming wordt gereduceerd.

Nadeel

De vloer dikte wordt +/- 30 mm en kost meer. Het nadeel zit hem in de slechte herstel mogelijkheid van een gelijmde vloer, een verlijmde vloeris nauwelijks goed te herstellen. Wij raden stellig af deze techniek toe te passen.

Vochtigheid

Vochtigheid

Voordat u de lamelparket  vloerdelen in huis neer legt, behoort de lucht vochtigheid in de ruimte waar u de vloerdelen gaat plaatsen, tussen de 45% en 65% te zijn.
Luchtvocht

De lucht vochtigheid kunt u meten door een hygrometer, deze is bij ons verkrijgbaar is.

Hout is een natuurproduct dat door middel van een te hoge luchtvochtigheid kan gaan uitzetten en door een te lage luchtvochtigheid kan gaan krimpen.

U dient vloerdelen te laten acclimatiseren. Dat betekend dat er bv latjes tussen de planken dient te worden gelegd en niet de stapel als een geheel laten acclimatiseren. Het gaat erom dat de planken in de stapel kunnen wennen aan de vochtigheid en temperatuur van het huis. Doet u acclimatiseren niet zoals het hoort dan krijgen de planken in het ergste geval te maken met een droogstprong waardoor hout schade kan oplopen.

Is de luch tvochtigheid te hoog, dan kunt u deze omlaag brengen door de ruimte te verwarmen en die vervolgens een half uur te ventileren, zodat de warme lucht het vocht naar buiten af kan voeren. Ook kunt u vocht vreters gebruiken.

Bij te lage lucht vochtigheid kunt u  bijvoorbeeld water bakjes aan uw radiatoren te plaatsen lt levert u rond 3% stijging op. In de meeste gevallen heeft u een lucht bevochtiger nodig of schade te voorkomen..

Heeft u dit in orde, dan kunt u de vloerdelen in de ruimte plaatsen. Na +/- anderhalve week acclimatiseren kunt u de vloer installeren.

Informatie over het materiaal

Informatie over het materiaal

De lamelparket (duoplank) vloerdelen hebben een mes en een voeg.

Werk altijd met het mes van de plank naar u toe. Voor meer info lees specificatie-long-life.

Nieuwe vloer geschoten aan de oude vloer

Nieuwe vloer geschoten aan de oude vloer

Uw nieuwe lamelparket (duoplank) vloerdelen kunnen dwars over oude vloerdelen worden geplaatst. Nagel of schroef eerst de oude vloerdelen goed vast. Rol vervolgens de isolatie uit en breng de nieuwe vloerdelen aan. De folie laag egaliseert de oude vloer geheel of gedeeltelijk en verminderd klotsen en kraken. Plinten en deuren moeten mogelijk worden aangepast.

lamelparket (duoplank) vloer op rachels met soft boardplaten er tussen.

lamelparket (duoplank) vloer op rachels met soft boardplaten er tussen.

Op een beton vloer lijmt u houten latten (rachels) met beton lijm.

Smeer de rachels ruim in om de 30 cm en druk ze goed op het beton. Verzwaar ze eventueel met een aantal vloerdelen om tot een optimale hechting te komen. Leg een rij soft boardplaten en sluit daar de volgende rij met lijm ingesmeerde rachels op aan. U maakt op deze wijze de ondervloer af. Rol daarna de folie uit met de zilveren kant boven over de latten en het soft board en plak de naden af met tape. U plaatst de lamelparket (duoplank) planken haaks op de latten en schiet ze vast met een tacker, voorzien van 3,5 tot 4 cm koploze spijkers.

Het leggen van een zwevende vloer

Het leggen van een zwevende vloer

Rol de folie uit over de ondervloer met de zilveren kant boven. Leg de planken, voorzien van lijm, in de groef van de plank. U kunt volstaan met streep lijm van ongeveer 10 cm met een interval van 20 cm. Vervolgens bouwt u de vloer verder op.

Welk gereedschap heeft u nodig.

Welk gereedschap heeft u nodig.

Gereedschap: Voor het leggen van een lamelparket (duoplank) vloer heeft u een aantal gereedschappen nodig;

Als u deze vast gaat schieten; een tacker met een compressor tot 8 bar lucht druk. Als u huurt, leg dan uit wat u gaat doen zodat u de juiste tacker meekrijgt. U werkt met 3.5 – 4 cm koploze spijkers.

Het is nuttig te werken met een afkort zaag, of u zaagt planken af met een goede decoupeerzaag. Let op dat de tandjes van de decoupeer zaag naar beneden staan. U heeft verder nodig: een potlood, beitel, duimstok, winkelhaak, goede decoupeerzaag en eventueel rollers, kwast en spons om de vloer af te werken.

Het aanspannen van vloeren

Het aanspannen van vloeren

Op een houten ondervloer, rachels of plaat materiaal kunt u de vloerdelen licht aanspannen; gebruik niet te veel kracht. Plaats een slag blokje in het mes van de plank die u wilt aanspannen, sla de beitel onder 45 graden in de ondervloer en duw de beitel van u af. Als de naad mooi dicht is schiet u naast de beitel het vloerdeel vast. Wij raden u af zwevende vloerdelen aan te spannen.

Valt de naad niet goed, probeer dan een andere plank.

Als het vloerdeel te krom is geworden, zaag deze dan op de plek van de kromming door. U zult zien dat het vloerdeel nu wel bruikbaar is.

Algemene informatie.

Algemene informatie.

Heeft u platte plinten, dan kunt u de vloerdelen 2 cm rondom vrijhouden van de muur. Bij staande plinten moet dit minstens 1,5 cm zijn.

Na de eerste twee rijen vloerdelen kunt u checken of deze recht liggen door een touwtje te spannen boven de naad en u kunt zien of de vloer recht of krom ligt. (Is deze krom, gebruik dan een rechter deel. Een goed begin is het halve werk!

Plaats de afstandblokjes (1,5 of 2 cm) tussen wand en vloerdelen zodat u zeker bent dat de vloer niet verschuift. Houd de kop naden in de vloer rijen zeker 20 cm van elkaar af.

Wij adviseren het mes van de plank naar u toe te leggen. De eerste kunt u prepareren op aanlopen tegen de wand door de onderzijde van de voeg van de plank af te zagen. Tevens adviseren wij u de sluit stukken van de vloer bij de wanden en de deur sponningen schuin in te zagen. Bij aanlopen van de vloer tegen wanden of sponningen kunt u eenvoudig met een beitel een stukje van de zijkant van de plank wegnemen zodat deze weer vrij en goed komt te liggen.

INFORMATIE BETREFT ACCLIMATISEREN VLOERDELEN

INFORMATIE BETREFT ACCLIMATISEREN VLOERDELEN

Hout behoort 1 tot 2 weken te acclimatiseren.

Goed om te weten is dat lamelparket (duoplank) net zoals massief hout gewoon kan werken, als de toplaag vocht verliest of vocht toegediend krijgt. Omdat de onderlaag van de lamelparket (duoplank) watervast verlijmd multiplex is, zullen de delen nauwelijks gevoelig zijn voor vocht. Tegen uitdrogen zijn alle houten vloeren niet bestand, lees meer in het artikel luchtbevochtiger.

De toplaag van de lamelvloer is van massief hout, deze kan dus ook bij een te lage lucht vochtigheid vocht verliezen en bij te snel indrogen kleine tot grote scheurtjes vertonen. Om deze gebeurtenis te minimaliseren is het zeer belangrijk om de onderstaande informatie na te leven. Let op dat op het inscheuren van de lamelvloeren als gevolg van uitdroging geen enkele garantie wordt gegeven. Een luchtbevochtiger kan u hierbij helpen.

Hieronder vind een u beschrijving waar u op moet letten tijdens de acclimatisatie periode en na de installatie van uw lamelvloerdelen

De Lamelvloerdelen dienen in de ruimte te acclimatiseren waarin ze uiteindelijk geplaatst gaan worden. Dus niet in een te droge of te natte schuur opslaan!

●  De minimale lucht vochtigheid in de ruimte moet 45% en de maximale lucht vochtigheid mag 75% zijn. U kunt deze meten met een hygrometer, vaak heeft u deze al bij ons gekocht. Heeft u deze niet in uw bezit, dan kunt u deze alsnog bij ons bestellen. Indien de luchtv ochtigheid onder de 45% komt, kunt u deze het beste met een luchtbevochtiger op peil houden. Let op dat in periodes van vorst de buiten lucht vochtigheid een dieptepunt kan bereiken van 25%!!!. In deze periodes is het verstandig om de luchtbevochtiger voor een langere tijd onafgebroken te laten werken. Indien u geen luchtbevochtiger heeft, neem dan contact op met onze verkoopafdeling

●  In periodes van vorst dient u de lucht zuiverings installaties van het huis uit te schakelen, deze voert namelijk het vochtige lucht af naar buiten en trekt de droge lucht van buiten naar binnen. Indien deze aanstaat heeft het aanzetten van een luchtbevochtiger geen toegevoegde waarde. Bij voorkeur de ruimte niet te warm maken, 17 graden is voldoende.

●  Laat de lamelvloerdelen bij veel zon niet pal achter glas acclimatiseren.

●  Laat de vloerdelen niet te dicht bij een brandende open haard acclimatiseren, hierdoor wordt de toplaag te snel uitgedroogd. Voor massief hout geldt bovenstaande ook alleen is de lucht vochtigheid  interval 45-65%. Bij eventuele vragen staat ons team u graag te woord voor vakkundig advies,

Leggen lamelparket (duoplank) vloer

Leggen lamelparket (duoplank) vloer

In dit onderdeel leggen wij u een aantal basale zaken uit rondom de installatie van een lamelparket (duoplank) vloer:

1. De verschillende installatie onderdelen

2. De keuze van een installatie techniek.

3. De voorbereiding tot de installatie

A. Installatie ondervloer.

Deze bepaald de kwaliteit van uw lamelparket (duoplank) vloer alsmede de herstel mogelijkheid als er iets fout gaat, zie dit onderdeel specifiek op: advies leginstructie

B. Plaatsing van de lamelparket (duoplank) vloerdelen.

De kunst is om met zo min mogelijk kieren te installeren. In de praktijk echter moet hout acclimatiseren waardoor hout in de lengte iets uit lood kan lopen. U zult bij de installatie van lamelparket (duoplank) hout een zekere kier van 1 tot 2 mm her en der moeten accepteren. Een vaste installatie kent minder kieren dan een zwevende installatie doordat bij een vaste installatie de vloerdelen netjes kunnen worden opgespannen en direct worden vastgezet.

Let bij de installatie van de lamelparket (duoplank) vloer op dat:

1. Tussen de kop naden per rij minimaal 20 cm aanwezig is.

2. Kopse verschillen niet te groot zijn, pak anders een andere plank.

3. Knoesten mooi zijn verspreid.

4. Er minimaal hoogte verschil is tussen de planken aan de zijkanten.

 

De keuze van een installatie techniek

De keuze van een installatie techniek

In het onderdeel leg instructie vindt u de exacte opbouw van de verschillende ondervloeren, vast of zwevend.

Bij de keuze van een techniek wordt eerst afgewogen of de vloer vast of zwevend wordt gelegd. Daarna wordt de keuze verder afgewogen.

Zwevende technieken hebben grote nadelen:

1. Doordat de planken alleen in de mes en voeg zitten kunnen de vloerdelen bewegen. Door het bewegen kunnen de delen onderling gaan wijken en ontstaan er grotere en kleinere kieren, zelfs als zwevende vloeren met span veren worden vastgezet. Deze veren hebben een kracht tot ongeveer de 5de rij, daarna zien we weinig invloed.

2. Tijdens de installatie van zwevende delen kunnen kleinere kieren slecht worden aangedrukt en hebben we een zekere tolerantie nodig om de vloer te installeren.

3. Een zwevende vloer trilt. Denk aan de porseleinkast die naast de deur staat. Ieder keer als we op een zwevende vloer voorbij de kast lopen, trilt het service goed. Als het kan, kies altijd voor een vaste techniek, het liefst eentje met een goede mogelijkheid tot reparatie van de vloer als u een keer een ongelukje heeft.

1. De verschillende installatie onderdelen voor lamelparket (duoplank)

1. De verschillende installatie onderdelen voor lamelparket (duoplank)

A. Installatie ondervloer.

B. Plaatsing van de lamelparket (duoplank) vloerdelen.

C. Voorbereiding tot de afwerking.

D. De afwerking.

E. Onderhoud.

C. Voorbereiding tot de afwerking

C. Voorbereiding tot de afwerking

C. Voorbereiding tot de afwerking

Na de plaatsing wordt de lamelparket (duoplank) vloer aan de kopzijde nagelopen op grote verschillen, deze verschillen worden door schuren geminimaliseerd. Knoesten worden afgevuld en plinten geplaatst, waarna de vloer wordt gepolijst en gestofzuigd. De vloer is klaar voor de afwerking.

Voor doe-het-zelvers van olie vloeren adviseren wij u de vloer door Bax Houthandel machinaal te laten oliën. Zeker als u kiest voor de oxidatieve oliën of kleur oliën.

D. De afwerking In deze fase wordt de afwerking aangebracht. 1 tot 2 maal na gelang de keuze van de soort afwerking.

E. Onderhoud

De levensduur van de afwerking materialen wordt bepaald door het naleven van de onderhoud instructie. Wij willen dat u zo min mogelijk handelingen op korte of minder lange termijn hoeft te doen.

Onze locaties

Contact met Bax Houthandel

Stel uw vraag

Heeft u nog vragen, bent u benieuwd naar de juiste houten vloer voor uw woning of wilt u een afspraak met ons maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.