Menu

Als we voor een boom gaan staan en deze bestuderen, dan valt op, dat de stam geen of bijna geen takken heeft. Kijken we naar het midden  van de boom dan worden de takken talrijker en wordt de boom ook dunner. Verder naar boven hebben we nog meer takken en een nog slanker boom deel.

Zagen wij deze boom in stroken dan hebben we hout met geen of bijna geen knoesten, met een beetje, met redelijk wat, met veel en met heel veel knoesten. Dit is de basis waarop hout selectie werkt. Hout verdeelt in diverse klasse, ook wel grading genoemd.

Bax vloeren

Alle vloeren onder 1 dak altijd direct af fabriek zonder tussenhandel.

Hout selectie massief houten vloeren en lamelparket.

In Europa hanteren we een ander systeem dan in Amerika of Azië, helaas zijn de termen en aanduidingen niet hetzelfde. Uiteindelijk komt het hier op neer, wat staat men binnen een categorie van hout selectie toe aan de grootte en het aantal knoesten.

Naast knoesten is het van belang te weten of er in een selectie onderscheidt wordt gemaakt in hard spint hout. Binnen hard houtsoorten wordt daar in de selectie zonder knoesten de spint tot minimaal gereduceerd. Binnen eiken doen we dat bij de hoogste twee grading niet. Alleen op speciaal verzoek is er de optie om de selectie uit te breiden met spint aanpassing.

Een hout selectie exact neerzetten met 1 foto is bijna niet te doen, dan zou je van een ieder zeker 5 tot 10 foto’s nodig hebben. Als u bijvoorbeeld een select rustiek vloer koopt kan het gemiddeld best zo zijn dat u net wat meer of juist nog iets minder knoesten had verwacht. Kijk goed wat u koopt in de showroom want er zijn van iedere houtselectie altijd meerdere borden zodat de werkelijkheid een mix is van die borden bij elkaar. In het volgende zullen wij u al die borden bij elkaar trachten te beschrijven. Wij laten een gemiddelde kamer zien en een idee van een showbord op deze pagina.

Hout in diverse klasse

In hout soorten kunnen oude worm gaatjes zitten. Insecten gaan dood doordat het hout kunstmatig wordt gedroogd. Insecten overleven doorgaans niet de gebruikte temperatuur. Een klein gaatje waar geen poeder in zit is een oud gaatje, u hoeft zich geen zorgen te maken.

Knoesten zijn niet rond, er zijn ook schietkwasten of wormvormige structuren in hout. De grootte opgerold tot een cirkel bepaald in welke sortering het terecht komt. Een schietkwast van 6cm lang en 2cm breed hoort in een OS-mix thuis, een zelfde van 10cm lang hoort in select rustiek. Alle vormen van knoesten worden gradeert in een denkbeeldige cirkel.

Wij volgen en benoemen de indeling in 5 onderdelen als volgt:

project ER

Selektie: ER

Een ruige selectie met veel grote en kleine knoesten en ook scheuren die open mogen zijn. Blauwkleur zal voor kunnen komen. Knoesten en scheuren worden door ons gestopt. Spint kan in ruime mate aanwezig zijn en bevat insecten gaatjes. Dit is een vloer die enorm goed leefbaar is, zeker in druk belopen ruimten en zeker in commerciële ruimtes zoals kledingzaken of koffie shops.

Selektie: SR

Deze selectie bevat meer knoesten en deze mogen ook groot en open zijn. De knoesten worden door ons gestopt. De planken mogen spint bevatten. Hier is het niet bedoeling dat er knoesten in zitten van 8 cm, ook kop cracks horen er niet in. Een aantal insecten gaatjes kan, bij lamelparket zijn deze niet actief, door het droogkamer proces overleven geen insecten nog eitjes

Het aantal knoesten zo’n 40% minder dan rustiek en de knoesten zijn gemiddeld minder groot. Het gebrek is ook minder dan bij rustiek.

project sr
project os mix

Selektie: OS MIX

Is een samengevoegde mix van de os en de sr. Spint in kleine hoeveelheden is toegestaan, rond 6%. Maximaal 3 knoesten per plank niet groter dan 4 cm en enkele kleine. Deze selectie is net geen O/S en is zeker minder druk dan select rustiek. Er zijn ook planken maar mogelijk geen of enkel 1 klein knoestje aanwezig kan zijn. Een OS mix is al een heel stuk rustiger dan SR, dan scheelt zeker al 40% in het total knoest oppervalk.

Selektie: OS

Een rustige selectie. Af en toe een kleine knoest tot 3 cm. Maximaal 2 knoesten per plank. Minimale spint is toegestaan rond 4%. In de regel zitten in deze planken mat meer kleine knoesten. Geen van onze vloeren worden op kleur geselecteerd.

 

project os
project os++

Selektie: OS++

Een zeer rustige selectie waar af en toe een kleine knoest in voor mag komen tot maximaal 2 cm. Spint is tot 3% toegestaan. Als de koest 2 cm is mag er maar 1 per plank inzitten. Geen van onze vloeren worden op kleur geselecteerd. Houtsoorten waar u mogelijk 1 koest of helemaal geen knoesten in zult vinden zijn: Tauari (perfect alternatief voor eiken in een OS++ uitvoering), Curupixa, Jatoba, Sucupira, Goncalo, Merbau.

 

Meer grading details.

Een selectie heeft een boven grens en ondergrens. Zo kan het zijn dat een selectie iets meer bovengrens planken kan hebben maar ook meer ondergrens planken, helaas is dat nooit helemaal hetzelfde bij iedere vloer. Wel is het zo dat een OS of OS++ al zo weinig knoesten hebben dat hier geen hele grote verschillen kunnen ontstaan. Deze verschillen zitten meer in ER, SR en in mindere mate de OS mix.

Zie hieronder voorbeelden die iets die sommige details wat dichterbij laten zien. Ook hier geldt, 3 borden SR of OS mix zijn niet exact hetzelfde. Voor een goed beeld, kijk in onze showroom naar tenminste 3 borden of delen vloer, bij elkaar vertellen ze het verhaal, nooit 1 bord op zichzelf.

 

 

ER
Selectie: ER
SR
Selectie SR
OS MIX
Selectie OS MIX
OS
Selectie OS
OS++
Selectie OS++

Lengtes

Partijen vloerdelen bevatten bijna altijd meerdere lengten. Dit wordt heet in ons vakgebied: vallende lengten genoemd. De lengte kan variëteiten van rond 1 meter tot rond 2,40 cm waarbij enkele delen korter kunnen zijn. Gemiddeld zal een vloer pakket rond 1500-1700mm in lengte zijn.

De patronen in houten vloeren kennen een wild verband, dit houdt in dat kop naden zonder patroon worden gelegd. Zo zal men starten met bijvoorbeeld 75cm en aan te leggen met 1,50 door naar 2 m1 om daarna de lengte af te bouwen naar de andere zijde van de kamer.

Is het vorig begin stuk 75cm dan kan men in de nieuwe rij starten met bijvoorbeeld 30 cm of juist wat langer, rond 1 meter of meer. De kop naden tussen de verschillende rijen blijven dan voldoende van elkaar en worden zonder verband gelegd. U snapt nu dat je juist de korte, medium en lange delen samen nodig heeft om de vloer te installeren.

Zou u alleen lange delen hebben, dan zaagt u de korte delen uit de lange planken en verliest u het mes en voeg profiel aan 1 zijde van de plank en …..houdt u alsnog een korter deel over.