Menu

Houten Vloeren Grading Selectie

Een boom, wat op valt is dat de stam geen of bijna geen takken heeft. Gaan we naar het middel deel van de boom dan worden de takken talrijker en wordt de boom ook dunner. Verder naar boven hebben we nog meer takken en een nog dunnere boom.

Zagen wij deze boom in plakken dan hebben we hout met geen of bijna geen knoesten, met een beetje -, met redelijk wat -, met veel – en met heel veel knoesten. Dit is de basis waarop hout selectie werkt. We scheiden hout in diverse klasse.

Hout selectie massief houten vloeren en lamelparket.

Zo hebben verschillende gebieden in de wereld hun eigen selecties op gesteld om hier mee overweg te gaan. In Europa hanteren we een ander systeem dan in Amerika of Azië. Uiteindelijk komt het hier op neer, wat staat men binnen een categorie van hout selectie to aan de grootte en het aantal knoesten.

Naast knoesten is het van belang te weten of er in een selectie onderscheidt wordt gemaakt in hard spinthout. Binnen hardhoutsoorten wordt daar in de grading zonder knoesten de spint tot minimaal gereduceerd. Binnen eiken doen we dat niet. Alleen op speciaal verzoek is er de overweging om de hout selectie uit te breiden met spint selecte.

Wij volgen zo veel mogelijk de Amerikaanse norm en benoemen de grading ofwel hout selectie in 5 onderdelen als volgt:

Grading, hout selectie plaatjes houten vloeren.

Op deze pagina is van iedere grading een foto opgenomen om u een zo goed mogelijk beeld te geven. Als u bijvoorbeeld een select rustiek vloer   koopt kan het gemiddeld best zo zijn dat u net wat meer of juist nog iets minder knoesten had verwacht. Kijk goed wat u koopt. Een aankoop van een rustieke vloer zal nooit een O/S-mix kunnen worden.

Hout in diverse klasse

1. Extra rustiek: alle soorten en grootte knoesten open en gesloten door elkaar en aanwezigheid van scheurtjes, en spint en gebreken in kleuring en pin holes…

2. Rustiek: heeft alle soorten knoesten open en gesloten, minder dan bij extra rustiek. Diverse gebreken kunnen aanwezig zijn.

3. Select rustiek: qua aantal knoesten zo’n 40% minder dan rustiek en de knoesten zijn gemiddeld minder groot. Het gebrek is ook minder dan bij rustiek.

4. O/S-mix: af en toe een kleine knoest met minimaal spint. Maximaal 3 knoesten per plank niet groter dan 4 cm en enkele kleine. Deze selectie is net geen O/S en is zeker minder druk dan select rustiek.

5. O/S selectie: heeft alleen kleine knoesten en maximaal 2 knoesten per plank is toegestaan van 4 cm.

In hout soorten kunnen oude worm gaatjes zitten. Insecten gaan dood doordat het hout kunstmatig wordt gedroogd. Insecten overleven doorgaans niet de gebruikte temperatuur. Een klein gaatje waar geen poeder in zit is een oud gaatje, u hoeft zich geen zorgen te maken.

Knoesten zijn niet rond, er zijn ook schietkwasten of wormvormige structuren in hout. De grootte opgerold tot een cirkel bepaald in welke grading het terecht komt. Een schietkwast van 6cm lang en 2cm breed hoort in een OS-mix thuis, een zelfde van 10cm lang hoort in select rustiek. Alle vormen van knoesten worden gradeert in een denkbeeldige cirkel.

De verschillen in eiken houten vloeren soorten:

Europees eiken:
Iets geel van kleur, een fijnere nerf, minder hard dan Amerikaans eiken (verschil rond 20%). Europees eiken heeft spiegels (zien er uit als kleine strengen die de doorsnede hebben van een worm), per plank kunnen er zo maar 50 in zitten. Europees eiken is iets goedkoper dan Amerikaans eiken.

Amerikaans eiken:
Bruiner van kleur met af en toe een mild rossig vleugje. De nerf is een grove met een telescoop vorm. In lange ruimten komen deze goed tot zijn recht. Deze houtsoort is ongeveer 20% harder dan Europees eiken. Amerikaans eiken laat zich mooi kleuren door zijn bredere nerf die iets in het hout verzonken licht. Het zelfde geldt voor roken.
Amerikaans eiken is verkrijgbaar in 1. Wit Amerikaans en 2. Rood Amerikaans

Aziatisch eiken
Aziatisch eiken heeft de officiële naam, Hevea. Het is een Soort die de tonen heeft van eiken, geel, bruin, rossig en wit, in een ander nerf patroon dan die wij kennen vanuit Europees en Amerikaans eiken. De hardheid is vergelijkbaar met Europees eiken.

Wij leveren deze houtsoort in lamel parket en wel compositie delen, 3 en bv 4 strook. De maatvoering van de stroken kan wisselen, hierdoor ontstaat juist een speels patroon.

Russisch eiken.
Russisch eiken is de meest lichte variant eiken die wij op De Nederlandse markt kennen, de nerf is niet nadrukkenlijk aanwezig. De houtsoort oogt rustig, wellicht iets te rustig. Doordat deze eiken vloeren nauwelijks looistof bevat is deze niet goed te roken of te verouderen. Russisch eiken is zachter dan Amerikaans eiken. In de regel heeft deze eiken vloer een lagere markt waarde.

Verouderen van hout, vloeren met een old look

Bax Houthandel BV

Oude vloeren zijn al heel wat jaren populair. In de jaren 90 werden veel grenen en vuren vloeren uit slooppanden verhandeld.

Doordat slopen van panden door de jaren heen steeds kostbaarder is geworden, zien wij steeds meer renovatie. Hierdoor is veel minder sloophout voor handen.

In de laatste jaren zien wij meer ontwikkeling in het verouderen van eiken vloeren. Eiken is velen malen harder dan grenen en vuren en heeft een zeer aparte uitstraling na verouderen, die met grenen en vuren niet kan worden bereikt.

Doordat eiken rijk is aan looistof, laat het zich mooi roken.Bax Houthandel levert u massief eiken vloeren in de volgende veroudering technieken:

roken (enkel en dubbel), borstelen, stone wash.

Bedenk dat eiken ook verouderd lijkt door enkel een white of grey wash olie al dan niet in combinatie met 1 van de verouder technieken aan te brengen.

Op de foto hier naast ziet u een gerookte vloer. Doordat spint hout minder looi zuur bevat blijft dit lichter na het roken dan de rest van het hout.

 

Lengtes:

Partijen vloerdelen kunnen meerdere lengten bevatten. Dit wordt in de handel: vallende lengten genoemd. De lengte kan variëteiten van rond 1 meter tot rond 2,40 cm waarbij enkele delen korter en langer kunnen zijn. Gemiddeld zal een pakket rond 1500-1700mm in lengte zijn.

De patronen in houten vloeren kennen een wild verband, dit houdt in dat kop naden zonder patroon worden gelegd. Zo zal men starten met bijvoorbeeld 75cm te verbolgen met 1,50 door naar 2 m1 om daarna de lengte af te bouwen naar de andere zijde van de kamer.

Is het vorig begin stuk 75cm dan kan men in de nieuwe rij starten met bijvoorbeeld 40 cm of juist wat langer, rond 1 meter of meer. De kopnaden tussen de verschillende rijen blijven dan voldoende van elkaar en worden zonder verband gelegd. U snapt nu dat je juist de korte, medium en lange delen samen nodig heeft om de vloer te installeren.

Zou u alleen lange delen hebben, dan zaagt u de korte delen uit de lange planken en verliest u het mes en voeg profiel aan 1 zijde van de plank en …..houdt u alsnog een korter deel over.