Menu

Houten Vloeren Grading Selectie

Als we voor een boom gaan staan en deze bestuderen, dan valt op, dat de stam geen of bijna geen takken heeft. Kijken we naar het midden  van de boom dan worden de takken talrijker en wordt de boom ook dunner. Verder naar boven hebben we nog meer takken en een nog slanker boom deel.

Zagen wij deze boom in stroken dan hebben we hout met geen of bijna geen knoesten, met een beetje -, met redelijk wat -, met veel – en met heel veel knoesten. Dit is de basis waarop hout selectie werkt. Hout verdeelt in diverse klasse, ook wel grading genoemd.

Hout selectie massief houten vloeren en lamelparket.

In Europa hanteren we een ander systeem dan in Amerika of Azië, helaas zijn de termen en aanduidingen niet hetzelfde. Uiteindelijk komt het hier op neer, wat staat men binnen een categorie van hout selectie toe aan de grootte en het aantal knoesten.

Naast knoesten is het van belang te weten of er in een selectie onderscheidt wordt gemaakt in hard spint hout. Binnen hardhoutsoorten wordt daar in de selectie zonder knoesten de spint tot minimaal gereduceerd. Binnen eiken doen we dat niet. Alleen op speciaal verzoek is er de optie om de selectie uit te breiden met spint aanpassing.

Wij volgen zo veel mogelijk de Amerikaanse norm en benoemen de verdeling in 5 onderdelen als volgt:

hout selectie-ER

Extra rustiek-ER

Rustiek-R

Rustiek-R

Select rustiek

Select rustiek-SR

Nul select mix

Nul select mix-OSMIX

Nul select-OS

Nul select-OS

Een hout selectie exact neerzetten met 1 foto is bijna niet te doen, dan zou je van een ieder zeker 5 tot 10 foto’s nodig hebben. Als u bijvoorbeeld een select rustiek vloer koopt kan het gemiddeld best zo zijn dat u net wat meer of juist nog iets minder knoesten had verwacht. Kijk goed wat u koopt in de showroom want er zijn van iedere houtselectie altijd meerdere borden zodat de werkelijkheid een mix is van die borden bij elkaar. In het volgende zullen wij u al die borden bij elkaar trachten te beschrijven.

 

Hout in diverse klasse

1. Extra rustiek: alle soorten en grootte knoesten open en gesloten door elkaar en aanwezigheid van scheurtjes, en spint en gebreken in kleuring en pin holes, dit zijn kleine gaatjes, bijvoorbeeld gemaakt door een torretje of heeft er iemand ooit een spijker in een boom geslagen.

2. Rustiek: heeft alle soorten knoesten open en gesloten, minder dan bij extra rustiek. Diverse gebreken kunnen aanwezig zijn.

3. Select rustiek: qua aantal knoesten zo’n 40% minder dan rustiek en de knoesten zijn gemiddeld minder groot. Het gebrek is ook minder dan bij rustiek.

4. O/S-mix: af en toe een kleine knoest met minimaal spint. Maximaal 3 knoesten per plank niet groter dan 4 cm en enkele kleine. Deze selectie is net geen O/S en is zeker minder druk dan select rustiek.

5. O/S selectie: heeft alleen kleine knoesten en maximaal 2 knoesten per plank is toegestaan van 4 cm.

In hout soorten kunnen oude worm gaatjes zitten. Insecten gaan dood doordat het hout kunstmatig wordt gedroogd. Insecten overleven doorgaans niet de gebruikte temperatuur. Een klein gaatje waar geen poeder in zit is een oud gaatje, u hoeft zich geen zorgen te maken.

Knoesten zijn niet rond, er zijn ook schietkwasten of wormvormige structuren in hout. De grootte opgerold tot een cirkel bepaald in welke sortering het terecht komt. Een schietkwast van 6cm lang en 2cm breed hoort in een OS-mix thuis, een zelfde van 10cm lang hoort in select rustiek. Alle vormen van knoesten worden gradeert in een denkbeeldige cirkel.

 

Lengtes:

Partijen vloerdelen bevatten bijna altijd meerdere lengten. Dit wordt heet in ons vakgebied: vallende lengten genoemd. De lengte kan variëteiten van rond 1 meter tot rond 2,40 cm waarbij enkele delen korter kunnen zijn. Gemiddeld zal een vloer pakket rond 1500-1700mm in lengte zijn.

De patronen in houten vloeren kennen een wild verband, dit houdt in dat kop naden zonder patroon worden gelegd. Zo zal men starten met bijvoorbeeld 75cm en aan te leggen met 1,50 door naar 2 m1 om daarna de lengte af te bouwen naar de andere zijde van de kamer.

Is het vorig begin stuk 75cm dan kan men in de nieuwe rij starten met bijvoorbeeld 30 cm of juist wat langer, rond 1 meter of meer. De kop naden tussen de verschillende rijen blijven dan voldoende van elkaar en worden zonder verband gelegd. U snapt nu dat je juist de korte, medium en lange delen samen nodig heeft om de vloer te installeren.

Zou u alleen lange delen hebben, dan zaagt u de korte delen uit de lange planken en verliest u het mes en voeg profiel aan 1 zijde van de plank en …..houdt u alsnog een korter deel over.