Menu

Houten Vloerdelen

Vloerdelen. Amsterdam, Barneveld en Zoetermeer

Met vloerdelen wordt bedoeld houten planken welke zelfdragend zijn en vroeger direct werden aangebracht op houten balklagen. Tegenwoordig worden er in de nieuwbouw van huizen geen houten balklagen meer toegepast, daar een betonvloer sterker is en langer meegaat. Oudere huizen beschikken nog wel over houten balklagen waar bij renovatie houten vloerdelen vaak vervangen worden. Tegenwoordig gebruikt men de term houten vloerdelen om houten planken aan te duiden in vele vormen zoals bijvoorbeeld houten vloeren, houten vloer, lamelparket, duoplanken, duoplank, budget lamel, parket, parketvloeren, planken vloer, multi vloer, multivloeren en zelfs laminaat vloerdelen. Vele van deze vloeren zijn geen massieve houten vloeren welke zelf dragend kunnen zijn.

Houten vloerdelen

Het uiterlijk van de verschillende soorten houten vloerdelen verschilt vaak niet. De bovenzijde is vaak van de originele houtsoort gemaakt waardoor de houten vloerdelen aan de oppervlakte allemaal het zelfde lijken. De verschillen zitten in de totale dikte van de vloerdeel. Bij lamelparket, budget lamel, duoplanken, duoplank, parket, parketvloeren, multi vloer en multivloeren gaat het vaak om een dunnere vloerdeel. Maak opgebouwd uit een onderlaag met daarop een toplaag van de betreffende houtsoort. De totale dikte van de houten vloerdelen kunnen verschillen van 10 mm dik tot 20 mm dik. U kunt zich voorstellen dat een 10 mm vloerdeel geen zelfdragend vermogen heeft, terwijl een 20 mm voerdeel dit wel heeft.

Budget lamel vloerdelen

Het zelfdragend vermogen van een vloerdeel is niet noodzakelijk wanneer deze houten vloer boven op een gladde betonvloer gelegd wordt. Hiervoor zijn de Budget lamel vloerdelen uitermate goed geschikt. Deze budget lamel vloerdelen zijn 14 mm dik. Deze minimale dikte van 14 mm is nodig om het product goed te kunnen verwerken. Als de budget lamel vloerdeel dunner zou zijn van 14 mm, zou dat betekenen dat er veel schade aan de vloerdelen kan ontstaan tijdens het transport en leggen van de vloer. Door het gewicht van de massieve houten toplagen zou het product dat dunner is dan 14 mm door het buigen snel kunnen breken en scheuren.

Lamelparket vloerdelen

Een goed alternatief voor massieve houten vloerdelen zijn de lamelparket vloerdelen. Qua totaal gewicht per m2 zijn de lamelparket vloerdelen lichter. Dit heeft als voordeel dat zijn makkelijker zijn te transporteren en zijn te verwerken tot een houten vloer. Door kun dikte van 19 mm, zijn lamelparket vloerdelen zelfdragend en kunnen ook in oudere huizen direct op de houten balklaag worden aangebracht. Lamelparket vloerdelen zijn opgebouwd uit een multiplex onderlaag met daarop een 4 mm hardhouten toplaag welke in heel veel houtsoorten verkrijgbaar is. Door het minimaliseren van het hardhout wat voor de vloer gebruikt wordt, is er minder hardhoutvoorraad nodig om de houten vloeren te kunnen produceren. Dit is natuurlijk erg milieuvriendelijk. Daarnaast is hardhout een kostbaar product waardoor de prijs van lamelparket vloerdelen lager is dan die van massieve houten vloerdelen. Er is geen verschil in uiterlijk aan de bovenzijde van het hout, daar u allen maar origineel hardhout ziet. Het verschil in levensduur tussen een massieve houten vloer en lamelparket vloerdelen is nagenoeg hetzelfde.

Eiken vloerdelen en grenen vloerdelen

Het woord vloerdelen wordt veelal ook gebruikt samen met een houtsoort. Eiken vloerdelen en vroeger ook de grenen vloerdelen zijn veel voorkomende benamingen. Eiken vloerdelen zijn er in vele soorten en kleuren te verkrijgen waar het zijn populariteit aan te danken heeft. een sterke houtsoort die makkelijk te bewerken en te kleuren is. Grenen vloerdelen waren vroeger erg populair daar grenen hout makkelijk te verkrijgen was en door zijn basis kleur gemakkelijk te kleuren was. Voor al de Amerikaans grenen vloeren waren populair van wegen de mooie structuur van het hout. Grenen vloerdelen relatief zachte vloeren, de makkelijk beschadigen.