Menu

Houten Vloer technische Info

HOUTEN VLOER, als woord lijkt het simpel als je het even snel zegt. Om tot een goede keuze te komen zijn er een aantal belangrijke zaken te overwegen. Op deze pagina geven wij u technische informatie over verschillende zaken rondom een houten vloer.

 

U heeft bij ons al houten vloer va € 17,50/m2.

 

Een houtenvloer, welke technische punten zijn van belang.

 

houten vloer leggen

Houten vloer afwerken

Houten vloer vergelijk

vloerverwarming en hout

leggen houten vloer

 

Een houten vloer, massief of lamelparket.

1. Een houten vloer kan opgebouwd zijn uit een massief houtenvloer of lamelparket, een houten toplaag op een onderlaag van multiplex. De variant van kleine stroken hout, eventueel in patroon, is ook een optie. Dit noemen we parket. Parket kan in stroken worden gelegd of in een patroon. De vraag is, wordt uw houten vloer een massief houten vloer of kiest u lamelparket.

 

Massieve plank Lamelparket plank, houten toplaag

 

 

Een houten vloer, welke houtsoort.

2. De keuze van het hout gaat nu meer over wat u mooi vindt en wat in het budget past. Eiken houten vloeren zijn goed verkocht door een goede prijs kwaliteit verhouding. Daarnaast kan je er zo veel mee doen als roken, verouderen, carboniseren, borstelen of een juiste kleur meegeven met een kleur olie. Naast een houten vloer gemaakt van eiken vindt u ons nog zeker 25 andere houtsoorten waaronder Jatoba, Merbau, Curupixa, Acacia en nog veel meer. Bij iedere soort houten vloer kunt u direct naar onze showroom.

De houten vloer en de sortering,

Hout wordt uitgezocht en gegroepeerd. Dit heet graden, dit gebeurd op basis van de grootte van knoesten en op aanwezigheid van bepaalde gebreken in het hout. De ene persoon wilt een levendige rustieke vloer terwijl een andere klant juist een strakke vloer wilt met weinig tot geen knoesten. De hout sortering (grading) kent een aantal categorieën.

DE HOUTEN VLOER EN WELKE AFWERKING.

De afwerking bepaalt voor een groot deel hoe de plank er uit komt te zien. Er zijn een aantal technieken te gebruiken om een mooi eind resultaat te behalen.

1. Het werken met een kleur olie. Een olie die op kleur gebracht is kan worden ingezet om de houtsoort te behandelen met 1 van de 12 basis kleuren. De kleur die wordt toegevoegd komt over het hout heen en krijgt daarmee een gemiddelde kleur uitstraling.

2. Er zijn bij ons ook technieken die de originele houtkleur veranderen door middel van reactie technieken. De kleur die opgeroepen wordt is in de meeste gevallen de kleur die door het hout wordt verkregen of een combinatie van kleur toevoeging en reactie. In vergelijking met een kleur olie is de uitstraling meer een natuurlijke. Bij ons heeft u de keuze uit speciale designs uit de lijnen, oase, sun raise, shade, sun down, evening en nog meer. Daarnaast kunt u laten roken, carboniseren, borstelen, stone washen.

Een houtenvloer, hoe te beschermen,

Een houten vloer heeft in de regel een klein beetje onderhoud nodig om de mooie uitstraling te behouden. Dit ligt wel anders bij verouderde vloeren, deze behoeven een klein beetje tot geen onderhoud. In het verleden werden houten vloeren vaak met boenwas behandeld en dat moest wekelijks worden onderhouden. Gelukkig is het in onze huidige tijd een stuks simpeler geworden. door de evolutie naar urethaan olie, was olie, oxidatieve olie zijn de vloeren wel minder onderhoud gevoelig geworden. Wat Bax Houthandel zich als doel heeft gesteld is een houten vloer te kunnen produceren die in het onderhoud vergelijkbaar is met een laminaat vloer echter moet deze wel makkelijk door de consument te repareren zijn. Dat is gelukt! met de Sparky top coat formule kunnen wij uw vloer mooi mat afwerken waardoor een kleur olie of een specifiek design langdurig met de Sparky top coat wordt beschermd. De vloer is lekker te dweilen, geschikt voor in de keuken en zit er een krasje in de top coat dan is deze makkelijk te herstellen. Lees verder; speciale designs of top coat.

 

De houten vloer en vloerverwarming, vloer koeling.

Hier is veel om te doen. In de markt komen we diverse soorten informatie tegen. Van verkopers die menen dat alles kan tot bedrijven die er erg voorzichtig zijn met info verstrekken of het helemaal afraden. Als producent van houten vloeren hebben wij kennis van het drogen van hout. De stelregel vanuit dit beroep is dat je hout nooit te snel mag drogen en zeker niet mag uitdrogen. Deze twee zaken zijn hetzelfde als je een houten vloer op vloerverwarming gaat plaatsen. Je bent dan je eigen droogkamer gemaakt. Dus bij de keuze van een houten vloer kijk je naar;

1. Welke houtenvloer droog je het snelst uit

2. Welke condities zijn er nodig om de houten vloer niet te snel uit te drogen.

3. Welke vloer geeft een niet te hoge weerstand om de warmte door te laten,

Bij vloer koeling is het juist andersom, koeling zorgt ervoor dat er condensatie is waardoor het natter kan worden in het gebied van de houten vloer. Lees verder; houten vloeren en vloerverwarming.

Een houten vloeren en de te installeren.

Binnen de installatie mogelijkheden zijn er 3 technieken;

1. Zwevend, hout op een folie plaatsen, onderling met houtlijm te verlijmen en de vloer rondom in de span veren plaatsen.

2. De betonvloer voorzien van een houten rachel werk met een tussen ruimte van 30 cm, hierover folie plaatsen en de houten vloeren hierop blind vernagelen. De rachels worden gelijmd.

3. Het verlijmen van vloeren. Dit kan direct op het beton of er wordt gebruik gemaakt van board- of multiplex platen op het beton waarna het hout wordt vernageld en verlijmd op de houten onder platen.

De houten vloer en de lengtes.

Partijen houten planken, massief hout en lamelparket kunnen meerdere lengten bevatten. Dit wordt in de handel: vallende lengten genoemd. De lengte kan variëteiten van rond 1 meter tot rond 2,40 cm waarbij enkele delen korter en langer kunnen zijn. Gemiddeld zal een pakket rond 1500-1700mm in lengte zijn.

De patronen in houten planken vloeren kennen een wild verband, dit houdt in dat kop naden zonder patroon worden gelegd. Zo zal men starten met bijvoorbeeld 75cm te verbolgen met 1,50 door naar 2 m1 om daarna de lengte af te bouwen naar de andere zijde van de kamer.

Is het vorig begin stuk 85cm dan kan men in de nieuwe rij starten met bijvoorbeeld 40 cm of juist wat langer, rond 1,20 meter of meer. De kop naden tussen de verschillende rijen blijven dan voldoende van elkaar en worden zonder verband gelegd. U snapt nu dat je juist de korte, medium en lange delen samen nodig heeft om de vloer te installeren.

Zou u alleen lange delen hebben, dan zaagt u de korte begin en eindstukken uit de lange planken en verliest u het mes en voeg profiel aan 1 zijde van de plank en …..houdt u alsnog een kort deel over.

 

Het ontvangst van een Bax houten vloer, check de order en hoe te acclimatiseren.

 

Als uw vloer komt check de bestelling dan goed. Klopt de breedte, dikte en is de kleur juist.

U heeft de vloer in huis, nu is het zaak de vloer te laten acclimatiseren. Dat betekend dat de vloer delen in contact dienen te staan met de lucht. Dit gebeurd niet als het hout op een stapel komt te liggen. Let op dat u het hout niet legt in een te vochtige ruimte, boven 65% relatieve lucht vocht of juist in een te droge ruimte, onder 45%.

Dek de planken af, we zien helaas te vaak dat bouwstof in hout poriën kan gaan zitten, in het ergste geval krijgen de kop einde van de planken ten opzichte van de afgedekte delen van de plank een andere kleur en dat is niet nodig. Ditzelfde geldt voor weken opslaan en de koppen ontvangen zonlicht en de rest van de planken niet. Als we dit lang genoeg volhouden dan ontstaat daar kleurverschil door.

Voor doe-het-zelf leggers, als een plank zichtbaar niet goed is om wat voor reden dan ook, leg deze niet want als u het in de vloer aanbrengt dan kan deze niet later worden aangemerkt bij ons als defect of niet goed en of we dat even willen regelen, behoudens defecten die natuurlijk niet zichtbaar zijn of waren.