Menu

Onderhoud Laminaat vloeren

Kan een laminaat vloer krassen en hoe zit het met een onderhoud laminaat protocol?
Het oppervlak van een laminaatvloer bestaat uit melamine. Melamine is krasbestendig, maar niet onkrasbaar. Europese richtlijnen leggen de normen en toleranties hierover vast. Scherpe voorwerpen kunnen de vloer zeker krassen. Daarom neemt u best enkele voorzorgsmaatregelen in acht.

Scherpe voorwerpen zoals stof, zand en/of steentjes kunnen onder uw schoenen kleven. Deze kan u op een efficiënte manier opvangen aan de buitendeuren door het plaatsen van een geschikte deurmat.

Meubels (stoelen, tafels, kasten, enz.) voorziet u best van een aangepaste bescherming onder de poten. Meestal is dit vilt of een niet-harde plastiekdop. Zorg er ook voor dat er geen zand of steentjes vastzitten in de bescherming van de meubelpoten. Ook huisdieren met erg scherpe nagels kunnen krassen veroorzaken.

Onder ‘mobiele’ meubels zoals bureaustoelen of sofa’s en zetels, moeten zachte wielen gebruikt worden (zie vraag: “Kunnen bureaustoelen op Quick-Step?”). Harde, beschadigde wielen kunnen krassen veroorzaken. Zorg er ook voor dat de wielen vrij kunnen ronddraaien. Indien dit alles niet mogelijk is, dan brengt u best geschikte beschermschotels aan (zie foto). Het meubel kan op deze schotels verschoven worden.
Bij gebruik van een stofzuiger, controleert u ook of de wielen en de stofzuigopening niet beschadigd of té hard zijn en vrij kunnen ronddraaien.

Hoe gebeurt het onderhoud laminaat van Quick-Step?

Het dagdagelijks onderhoud bestaat in feite enkel in het wegnemen van stof en losliggend vuil. Dit kan perfect droog gebeuren. In een ander artikel geven we de tips voor het schoonmaken van laminaat.

Met de Quick-Step® onderhoudsset kunt u zowel droog als licht vochtig onderhouden. Bij het droog onderhoud neemt de microvezeldoek door zijn vorm en samenstelling alle vuil weg. Voor een meer intensieve reiniging volstaat een licht vochtig onderhoud. Bij licht vochtig onderhoud wordt de microvezeldoek bevochtigd met de waterverstuiver en een weinig Quick-Step® schoonmaakproduct of u gebruikt een goed uitgewrongen dweil.

Bij de vloeren met afgeschuinde v-groef is een uitsluitend droge reiniging aangeraden omdat bij een vochtige reiniging, vuil kan aankleven in de schuine kant en dit zal moeilijk te verwijderen zijn. Daarom moet u altijd eerst de vloer stofzuigen of met een microvezeldoek droog reinigen. Reinig nadien eventueel licht vochtig.

Dweil altijd na met een droge microvezeldoek.


 

Balterio onderhoud laminaat

Uw nieuwe vloer voor jaren in topconditie.

De Balterio laminaatvloer is heel makkelijk in onderhoud en met de gepaste onderhoudsproducten zal uw vloer jarenlang zijn prachtige kwaliteit behouden.

 

Bescherm uw investering

Om uw laminaatvloer te beschermen, neemt u het beste enkele voorzorgen in acht:

 

 • Vermijd dat vuil, zand, grind en andere stoffen zoals olie of asfalt op uw vloer terechtkomen door tapijten en deurmatten met een kwaliteitsvinylrug bij de voor- en achterdeur te gebruiken.
 • Gebruik vloerbeschermers en meubelpoten/-wielen met een groot grondvlak om de druk van zware voorwerpen te beperken.
 • Zorg het hele jaar door voor een normale relatieve luchtvochtigheidsgraad van 40 – 60 % binnenshuis, om de natuurlijke uitzetting en inkrimping van het hout te beperken.
 • Vermijd insnijdingen en inkepingen van scherpe voorwerpen in uw vloerbekleding. Voor stoelen op wieltjes gebruikt u best enkel zachte rubberen wieltjes.
 • Het oppervlak van uw nieuwe laminaatvloer is bijzonder duurzaam en slijtvast waardoor het geen verdere behandeling vereist. Schuren, vernissen, polieren of boenen met was is dus niet meer nodig. U vermijdt bovendien dat de karakteristieke en intrinsieke gebruikseigenschappen van de laminaatvloer aangetast worden.

De Balterio laminaatvloeren hebben een hard, gesloten oppervlak waardoor het onnodig is om de vloer altijd vochtig te reinigen. Het is voldoende het laminaat slechts sporadisch met een licht vochtige dweil te reinigen. zo vermijdt u dat er onherroepelijke schade toegebracht wordt aan uw vloer.

Hoe te reinigen?

De eerste schoonmaakbeurt:

 •  Verwijder vuil en stof met een zachte borstel of een stofzuiger met zachte parketborstel.
 • Reinig de vloer met een droog stofdoekje.
 • Vervang het stofdoekje en reinig nogmaals.
 • Verwijder eventueel overblijvend hardnekkig vuil met een daartoe voorziene laminaatreiniger.
 • Vervang het stofdoekje door een licht vochtig doekje of lichtvochtige dweil en reinig nogmaals.
 • Herhaal eventueel de licht vochtige reiniging.

Dagelijks gebruik: droog reinigen

 • Gebruik een stofzuiger met zachte parketborstel of gebruik droge elektrostatische stofdoekjes die vuil, stof en haar als een magneet aantrekken.
 • Beweeg de vloerreiniger in de lengterichting van de panelen, in overlappende zigzagbeweging en in lange halen over de vloer.

Intensief gebruik:

 • lichtvochtig reinigen, vochtig reinigen wordt afgeraden omdat het uw vloer onherroepelijk kan schaden. U kunt uw laminaatvloer reinigen met een goed uitgewrongen dweil.
 • Ga zonder kracht te gebruiken en in een vloeiende zigzagbeweging over de vloer, in de lengterichting van de panelen.
 • Maak het oppervlak grondig droog met een schone doek (katoen/badstof) en neem kleine plasjes water direct weg.

 

Kronotex onderhoud laminaat

In feite is het onderhoud van laminaat in grote lijnen van alle soorten laminaat hetzelfde. De algemene adviezen bij ons als ook elders op internet zijn globaal voor alle laminaten toepasbaar. Waarom? omdat laminaat een perlaag is (MDF of HDF) met foto papier (!) en daarover een coating. Het gaat uiteindelijk om de coating.

Een echte houten vloer + top coat in vergelijk met onderhoud laminaat.

En wist u dat je een echte houten vloer zo kan laten afwerken dat deze mooi onderhouds arm is.

Met Sparky Top coat, de onderhoudsarme coating heeft u net als bij laminaat een beschermlaag over het decor.

Click maar eens op het icoon.


Afwerkingen

Onderhoud