Houten vloer, als woord lijkt het simpel als je het even snel zegt. Om tot een goede keuze te komen zijn er een aantal belangrijke zaken om te overwegen. Op deze pagina geven wij u technische informatie over verschillende onderwerpen die een rol spelen bij het kopen van een houten vloer.
Stappen plan voor de aankoop van een houten vloer.
Bij de aankoop van een houten vloer komen best wat punten aan het daglicht waarover u dient te beslissen.
Logisch dat het gaat om een houtsoort, breedte en afwerking. Denk ook aan hout selectie, welke ondervloer, hoe te installeren en welk onderhoud van toepassing is en het al dan niet hebben van vloerverwarming. Bekijk ons stappenplan om meer inzicht te krijgen op de bovenstaande informatie.
Luchtvochtigheid en luchtbevochtiging.
Dit onderdeel is technisch echt heel erg belangrijk en wordt in de praktijk te vaak onderschat. Hout blijft hout, al is het massief of in de vorm van lamelparket. Hout komt uit een droogkamer met hout vochtpercentage tussen de 9-12% Dat komt doordat ons klimaat hout gemiddeld deze vochtigheid laat krijgen.
Gaan we hout natter of juist droger laten zijn, dan gaat hout vervormen, scheuren of komt onder hogere spanning te staan. Lees hoe dit gestuurd kan worden:
De houten vloer: hout selecties en de lengtes.
Massief hout en lamelparket kunnen meerdere lengten bevatten. Dit heet vallende lengten. De lengte kan variëren van 1 meter tot ongeveel 2,40 cm, met enkele kortere delen. Gemiddeld is een pakket rond 1500-1700mm in lengte.
De patronen in houten planken vloeren kennen een wild verband, dit houdt in dat kopnaden zonder patroon worden gelegd. Men legt de kopnaden tov de vorige rij tenminste 25cm uit elkaar. Zo zal men starten met bijvoorbeeld 75cm te vervolgen met 1,50 en door naar 2 m1 om daarna de lengte af te bouwen naar de andere zijde van de kamer.
De afwerking en onderhoud van hout.
Massief hout en lamelparket worden beide op dezelfde wijze afgewerkt. De keuze van afwerking bepaald ook de keuze van het onderhoud.
Voor extra bescherming van de vloer heeft u de keuze uit:
Meer informatie vindt u op:
Vloerverwarming in combinatie met hout
In combinatie met vloerverwarming kan een dikke massief houten plank, 20mm niet goed in combinatie met vloerverwarming, terwijl lamelparket dat juist wel kan. Lamelparket blijft natuurlijk ook hout en voor al het hout geldt: niet uitdrogen.
Lamelparket wordt gemaakt van verschillende houtsoorten soorten die gevoeliger zijn voor vocht. Fluctuatie kunnen we beter niet gebruiken bij vloerverwarming, mits we de normale leefconditie echt strikt naleven. Houtsoorten als Essen, Beuken, zijn minder geschikt. Lees meer:
Welke ondervloer is van toepassing bij uw houten vloer.
De leg techniek en de constructie van de constructie vloer bepalen welke ondervloer van toepassing is. Wilt u zwevend installeren of op platen verlijmen, heeft u een appartement met onderburen of een woning met vloerverwarming of juist een mooi ouder pand met een houten constructie vloer. Welke ondervloer hoort daar bij?.. lees:
Welke installatie techniek kunnen we gebruiken?
Zwevend, vernagelen, verlijmen op beton of verlijmen en vernagelen op platen of vast schieten op platen of een bestaande houten ondervloer.
Wanneer kan wat wel en wat niet. Zaken als onderburen, vloerverwarming en ook een groot deel van uw eigen voorkeur bepalen de leg techniek. Zie de voor- en nadelen van iedere optie:
Het ontvangst van een Bax houten vloer
Als uw vloer komt check de bestelling dan goed. Klopt de breedte, dikte en is de kleur juist. U heeft de vloer in huis, nu is het zaak de vloer te laten acclimatiseren. Dat betekend dat de vloer delen in contact dienen te staan met de lucht. Dit gebeurd niet als het hout op een stapel komt te liggen. Let op dat u het hout niet opslaat in een vochtige ruimte.
Dek de planken af, we zien helaas te vaak dat bouwstof in hout poriën kan gaan zitten, in het ergste geval krijgen de kop einde van de planken ten opzichte van de afgedekte delen van de plank een andere kleur en dat is niet nodig. Voor doe-het-zelf leggers, als een plank zichtbaar niet goed is om wat voor reden dan ook, leg deze niet. Als u het in de vloer aanbrengt dan kan deze later niet bij ons als defect worden aangemerkt.
Heeft u een vraag? Laat hieronder uw bericht achter of bel naar:
Maak een afspraak"*" geeft vereiste velden aan