Menu

Houten vloeren technische info

HOUTEN VLOER, als woord lijkt het simpel als je het even snel zegt. Om tot een goede keuze te komen zijn er een aantal belangrijke zaken te overwegen. Op deze pagina geven wij u technische informatie over verschillende onderwerpen die een rol spelen bij het kopen van een houten vloer.

aankoop plan

Stappen plan voor de aankoop van een houten vloer.

Bij de aankoop van een houten vloer komen best wat punten aan het daglicht waarover u dient te beslissen.

Logisch dat het gaan om een houtsoort, breedte en afwerking. Denk ook aan hout selectie, welke ondervloer, hoe te installeren en welk onderhoud van toepassing is, het al dan niet hebben van vloerverwarming, lees hier verder om op bovenstaande meer inzicht te kijgen op deze pagina en bekijk ons

STAPPENPLAN

lucht vocht

Lucht vocht en lucht bevochtiging.

Dit onderdeel is technisch echt heel erg belangrijk en wordt in de praktijk te vaak onderschat. Hout blijft hout, al is het massief of in de vorm van lamelparket. Hout komt uit een droogkamer met hout vocht 9-12% omdat ons klimaat hout gemiddeld deze vochtigheid laat krijgen.

Gaan we hout meer natter of juist droger laten zijn dan gaat hout vervormen, kan scheuren of komt onder hogere spanning te staan. Lees hoe dit beheerst kan worden:

LUCHTVOCHTIGHEID

hout selectie

De houten vloer: hout selecties en de lengtes.

Massief hout en lamelparket kunnen meerdere lengten bevatten. Dit heet vallende lengten. De lengte kan rond 1 meter tot rond 2,40 cm zijn, met enkele kortere delen. Gemiddeld is een pakket rond 1500-1700mm in lengte.

De patronen in houten planken vloeren kennen een wild verband, dit houdt in dat kop naden zonder patroon worden gelegd. Men legt de kopnaden tov de vorige rij tenminste 25cm uit elkaar. Zo zal men starten met bijvoorbeeld 75cm te vervolgen met 1,50 en door naar 2 m1 om daarna de lengte af te bouwen naar de andere zijde van de kamer.

Is het vorig begin stuk 85cm dan kan men in de nieuwe rij starten met bijvoorbeeld 40 cm of juist wat langer, rond 1,20 meter of meer. De kop naden tussen de verschillende rijen blijven dan voldoende van elkaar en worden zonder verband gelegd. U snapt nu dat je juist de korte, medium en lange delen samen nodig heeft om de vloer te installeren.

Zou u alleen lange delen hebben, dan zaagt u de korte begin en eindstukken uit de lange planken en verliest u het mes en voeg profiel aan 1 zijde van de plank en …..houdt u alsnog een kort deel over.

Hout selectie is het onderdeel waarop hout in verschillende groepen wordt verdeeld. denk hierbij aan veel, minder en bijna geen knoesten.

Afwerking

De afwerking en onderhoud van hout.

Massief hout en lamelparket worden beide op dezelfde wijze afgewerkt. De keuze van afwerking bepaald ook de keuze van het onderhoud. Wilt u een oude verweerde look of just een specifieke kleur die netjes blijft in de toekomst. Er zijn bij ons door de vele dekoren best veel mogelijkheden.

Voor extra bescherming van de vloer heeft u de optie om een speciale coating te laten aanbrengen.

    1. Een matte transparante beschermlaag kunnen geven op onze meeste ontwerpen, dit is een polymeer top coat op olie basis, een makkelijk schoon te houden en bij te werken,
    2. De Poly-Mat coating, deze laat het hout zowat zijn onbehandelde uitstraling behouden.

lees verder:

AFWERKEN EN ONDERHOUD

vloerverwarming

Vloerverwarming in combinatie met hout hout.

Houten vloeren splitsen zich in twee markt segmenten: Massief hout en lamelparket.

In combinatie met vloerverwarming kan een dikke massief houten plank, 20mm niet goed in combinatie met vloerverwarming terwijl lamelparket dat juist wel kan. lamelparket blijft natuurlijk ook hout en voor al het hout geldt, niet uitdrogen, lees:

LUCHTVOCHTIGHEID

Lamelparket wordt gemaakt van verschillende houtsoorten soorten die gevoeliger zijn voor vocht fluctuatie kunnen we beter niet gebruiken bij vloerverwarming, mits we de normale leefconditie echt strikt naleven. Houtsoorten als Essen, Beuken, Goncalo alvez, Robijn en maple zijn minder geschikt. Lees meer:

HOUT & VLOERVERWARMING

ondervloer

Welke ondervloer is van toepassing bij uw houten vloer.

De leg techniek en de constructie van de constructie vloer bepalen welke ondervloer van toepassing is. Wilt u zwevend installeren of op platen verlijmen, heeft u een appartement met onderburen of een woning met vloerverwarming of juist een mooi ouder pand met een houten constructie vloer. Welke ondervloer hoort daar bij?.. lees:

ONDERVLOEREN

installatie

Welke installatie techniek kunnen we gebruiken?

Zwevend, vernagelen, verlijmen op beton of verlijmen en vernagelen op platen of vast schieten op platen of een bestaande houten ondervloer.

Wanneer kan wat wel en wat niet. Zaken als onderburen, vloerverwarming en ook een groot deel van uw eigen voorkeur bepalen de leg techniek. Zie de voor- en nadelen van iedere optie:

INSTALLEREN

Transport

Het ontvangst van een Bax houten vloer, check de order en hoe te acclimatiseren.

Als uw vloer komt check de bestelling dan goed. Klopt de breedte, dikte en is de kleur juist.

U heeft de vloer in huis, nu is het zaak de vloer te laten acclimatiseren. Dat betekend dat de vloer delen in contact dienen te staan met de lucht. Dit gebeurd niet als het hout op een stapel komt te liggen. Let op dat u het hout niet legt in een te vochtige ruimte, boven 65% relatieve lucht vocht of juist in een te droge ruimte, onder 45%.

Dek de planken af, we zien helaas te vaak dat bouwstof in hout poriën kan gaan zitten, in het ergste geval krijgen de kop einde van de planken ten opzichte van de afgedekte delen van de plank een andere kleur en dat is niet nodig. Ditzelfde geldt voor weken opslaan en de koppen ontvangen zonlicht en de rest van de planken niet. Als we dit lang genoeg volhouden dan ontstaat er kleurverschil.

Voor doe-het-zelf leggers, als een plank zichtbaar niet goed is om wat voor reden dan ook, leg deze niet want als u het in de vloer aanbrengt dan kan deze niet later worden aangemerkt bij ons als defect of niet goed en of we dat even willen regelen, behoudens defecten die natuurlijk niet zichtbaar zijn of waren.

Contact met Bax Houthandel B.V.

Heeft u een vraag? Laat hieronder uw bericht achter of bel naar:

Maak een afspraak

Barneveld

Harselaarseweg 75 3771 MA Barneveld

0342 - 420 880 info@baxhouthandel.nl

Onze locaties

Brochure aanvragen

Vraag brochure aan

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.