Menu

Houten vloer en lamelparket stappenplan

Maak een keuze binnen houten vloeren en we komen er snel achter dat er zo vele mogelijkheden!! zijn en op best wat vragen een antwoord moet komen om de juiste afwegingen te maken.

Hieronder vind u een schema om tot een goede keuze te komen, in ieder geval komen de meest relevante vragen u op het netvlies.

Dit zelfde stappenplan wordt bij ons ook in de informatie voorziening in onze filialen gebruikt.

 

Een houten vloer kan opgebouwd zijn uit een massief houtenvloer of lamelparket. Lamelparket bestaat uit een houten toplaag op een onderlaag van multiplex. De variant van kleine stroken hout, 3 laags lamelparket is ook een optie ondanks dat deze minder van kwaliteit is. Wat zijn de verschillen:

lamelparket-multiplank-duoplank-combiplank

 

  • massief hout werkt veel meer dan lamelparket, het krimpt en zet ook veel meer uit.
  • lamelparket gemaakt van multiplex kan niet torderen, massief hout wel.
  • Een 26cm breed lamelparket is veel stabieler dan 26cm massief hout.
  • Lamelparket kan op vloerverwarming, massief hout wordt niet hiervoor aanbevolen. massief hout technisch
  • Lamelparket varianten zijn bij ons goedkoper dan massief hout.

Wat zijn de overeenkomsten:

  • Hout blijft hout en dat mag je niet uitdrogen.
  • 19mm lamelparket met toplaag 4mm is net zoveel te schuren als een massieve plank, een massieve plank kan men slechts tot 2,5m boven de mes envoeg schuren.

 

 

Informatie houten vloeren, belangrijke zaken op een rijtje.

1. KIES UW HOUTSOORT EN BREEDTE.

Europees of Frans eiken, Amerikaans eiken, Russisch eiken, rood Amerikaans eiken, acacia, kelat, brown maple, white maple, ook wel esdoorn, haag beuken, gestoomd beuken, tauari, jatoba, kersen, goncalo alvez of tijger hout, macaco, merbau, robijn of curupixa, sucupira of zwarte kabbas, ipé, afzelia, wengé, walnoten en dit rijtje is nog langer. Voor meer info zie het onderdeel HOUTSOORTEN aan de linker zijde in het frame.

Voor de breedte heeft u de meeste mogelijkheden uit 18 en 21cm. In europees eiken lamelparket heeft u bv keuze uit 10, 15, 17, 18, 21, 23 en 33 cm.

 

2. KIES de houtselectie.

Voor eiken geldt bijvoorbeeld dat u keuze heeft uit selecties meet juist heel veel knoesten. Moet het iets minder zijn of juist bijna geen knoesten!! dat kan, kijk onder houtselectie ook wel grading genoemd.

 

3. Welke uitvoering van de plank is mogelijk.

Alle houten vloeren in de markt op een rijtje zie Productvergelijk.

 

Smartlife budget lamel, een voordelige slimme budget lamelvloer 

PRODUCT OPBOUW:  14 mm dikke planken met een toplaag van 2,5 mm hardhout op watervast multiplex, ons 2 laag parket. Of in de uitvoering met een toplaag van 1,5 mm op watervast verlijmt OSB.

HOUTSOORTEN: Europees eiken ook wel Frans eiken, Amerikaans eiken, Russisch eiken, aziatisch eiken, kelat, robijn, scheepsdek.

TE VERGELIJKEN MET: Het woord budgetlamel geeft het , deze lijn houdt rekening met de centjes.

Tot hoe ver ga je om een goedkoop of nog goedkoper product aan te bieden. Laminaat, HDF plaat met een foto en een dikke harde laklaag, een stapeltje foto’s die in de kamer steeds hetzelfde zijn. Van goedkoop tot zelfs heel duur. Dan is er fineerparket, ook wel parky genoemd, dan geen foto maar een rond 0,4 mm toplaag met lak. Olie kan niet daar is de toplaag te dun voor. Er zijn lamel varianten in de markt die bijna net zo dun zijn als laminaat, 8 tot 10 mm dik, wij kunnen dit produceren maar willen dat niet gezien de geringe kwaliteit. Een 3 laag parket, een toplaag op ladjes, hebben vaak korte delen en grote neiging tot kraken omdat de ladjes zijwaards niet aan elkaar zijn verlijmt. De werking van 3 laag parket is geringer dan bij massief hout en 2 laag parket (toplaag op multiplex) werkt nog een stuk minder dan 3 laag parket. Lees verder kwaliteit 2-3-laag waarom dit zo is. Ons 14 mm lamelparket wordt zwevend aangebracht, het is zeer geschikt voor slaapkamers en ook voor woonkamers.

 

Zie showroom  Smart life Budget lamel en  Prijzen Smart life budget lamel en informatie over Smart life budget lamel.

 

 

 

Alles kunner in lamelparket of duoplank of samengestelde plank. 

Longlife lamelparket, onze premium lijn van hoogwaardige watervaste lamel vloeren. Geschikt voor vloerverwarming en nieuwbouw huizen.

 

PRODUCT OPBOUW: 19 mm dikke planken, opgebouwd uit een houten toplaag van 4 mm op 15 mm watervast multiplex.

HOUTSOORTEN:  Al dan niet verouderd Europees of Frans eiken, Amerikaans eiken, Russisch eiken, rood Amerikaans eiken, acacia, kelat, brown maple, white maple, ook wel esdoorn, haag beuken, gestoomd beuken, tauari, jatoba, kersen, goncalo alvez of tijger hout, macaco, merbau, robijn of curupixa, sucupira of zwarte kabbas, ipé, afzelia, wengé, walnoten en dit rijtje is nog langer.

TE VERGELIJKEN MET: Long life producten zijn echte 2 laag parket producten. Een 3 laag parket is vele malen minder, deze dient u te vergelijken met ons budget lamel in de SMART LIFE lijn. Binnen de 2 laag producten zien we verschillende opbouwen en namen. Duoplanken, combiplank, multiplank of samengestelde plank is exact hetzelfde. Wij zien ook dikte verschillen in het multiplex. Doelstelling van een 2 laag parket is om een vervanger te zijn van massief hout en niet van laminaat. Massieve houten vloeren zijn in de regel 20 mm dik. Dan hoort een 2 laag lamelparket daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te zitten. Ons product is 19 mm dik. Kwalitatief minder zijn dan de producten met een multiplex rond 12 mm. Een toplaag van 4 mm blijkt het meest optimaal qua werken. Als de toplaag dikker wordt neigt de plank meer te willen werken door het dikkere hout en komt er significant veel kracht op de lijm laag. Daarbij zijn de producten met dikkere top lagen aanzienlijk duurder. Een 4 mm toplaag van hardhout kan men zeker 4 maal schuren of polijsten, reken maar uit hoe lang het dan mee gaat. Voor onze duoplank wordt 9 laag watervast! multiplex gebruik wat garant staat voor een zeer stabiele kwaliteit. Het kan worden toegepast bij vloerverwarming (niet alle houtsoorten) en nieuwbouw huizen.

 

Zie showroom Long life Lamelparket , voor Prijzen Long life lamelparket en voor meer Long life lamelparket.

 

Massieve houten vloeren uit 1 stuk vanaf € 29,95/m2.

Solid life houten vloeren, de massieve houten vloeren zoals deze al eeuwen oud worden gebruikt. Een goede keuze als u accepteert dat de vloer kan en mag werken.

PRODUCT OPBOUW: 20 mm door en door massief hout. Het hout is aan de onderzijde voorzien van spanning groeven.

HOUTSOORTEN: Europees of Frans eiken, Amerikaans eiken, Russisch eiken, rood Amerikaans eiken, acacia, kelat, brown maple, white maple, ook wel esdoorn, haag beuken, gestoomd beuken, tauari, jatoba, kersen, goncalo alvez of tijger hout, macaco, merbau, robijn of curupixa, sucupira of zwarte kabbas, ipé, afzelia, wengé, walnoten, lariks, grenen.

TE VERGELIJKEN MET: Massief hout is redelijk uniform, kijk wel naar de dikte, 20 mm is de gouden standaard. 15 mm planken zijn kwalitatief minder en werken meer. Belangrijk is goed te letten op de hout kwalificatie, ook wel grading genoemd. De kwalificatie geeft aan hoe groot knoesten mogen zijn. Let daarbij op dat er niet appels met peren wordt vergeleken. Onze houten planken zijn standaard voorzien van kopse mes en voeg en de planken zijn voor geschuurd. Onze massieve houtne vloeren zijn ook verouderd verkrijgbaar.

 

Zie Solid life houten vloeren, voor Prijzen Solid life houten vloerenen meer meer Solid life houten vloeren

Moderne oldies, chapel achtig parket va € 44,35/m2. 

Classic life houten vloeren,  klassiek of met een moderne knipoog, u mag het zeggen. een breed visgraat in een lamel uitvoering of een stroken parket in lange delen al dan niet verouderd of in patroon gelegd zoals visgraat, vlecht- of blok vloer.

 

PRODUCT OPBOUW: bij voorkeur lamelparket van 19 mm: toplaag 4 mm op 15 mm watervast multiplex. Massieve houten vloeren zijn ook mogelijk.

HOUTSOORTEN: Europees of Frans eiken, Amerikaans eiken, Russisch eiken, rood Amerikaans eiken, acacia, kelat, brown maple, white maple, ook wel esdoorn, haag beuken, gestoomd beuken, tauari, jatoba, kersen, goncalo alvez of tijger hout, macaco, merbau, robijn of curupixa, sucupira of zwarte kabbas, ipé, afzelia, wengé, walnoten. De levertijd van Classic Life producten is rond 8 weken.

TE VERGELIJKEN MET: Binnen het scala van parketvloeren vinden we veel markt kreten. In de basis is een parket deel een smalle strook, de afmetingen variëren en hangen af van uw specifieke wensen. Naast de massieve parket uitvoering kennen we binnen het parketvloeren segment de tapis vloer. Een tapisvloer is een vloer waarbij een houten toplaag wordt verlijmt en met heel veel spijkers door de toplaag van het hout wordt vastgezet aan een board plaat. Als u de specificatie leest van LONG LIFE vloeren dan kunt u zich voorstellen dat een lamelparket een veel betere optie is zonder al die spijkers die door het hout worden geschoten. In dit segment zien wij ook verouderde versies die voor veel geld worden aangeboden. Naast de vele chapel vormen die in de markt neergezet zijn kennen we ook andere leuke marketing namen. Het blijft uiteindelijk een stuk hout dat wordt verouderd en dat hoeft echt geen € 100 en meer per m2 te kosten.

 

Zie Classic life parketvloeren, voor Prijzen Classic life parketvloerenen voor meer Classic life parket

 

 

4. INSTALLATIE ZELF DOEN OF LATEN DOEN, MAAR HOE?

3 hoofdtechnieken zijn mogelijk:

1. Zwevend

2. Blind vernagelen.

3. Verlijmen aan de ondervloer.

 

Afweegpunten van zowel positieve en negatieve aspekten bepalen uw keuze.

Zie voor de details:

Lamelparket leginstructie

Houten vloeren leginstructie

Houdt rekening met al dan niet met vloerverwarming: Lamelparket vloerverwarming & massief  Houten vloer vloerverwarming

 

5. AFWERKING ZELF DOEN OF LATEN DOEN, WELKE DAN EN HOE DAN?

U heeft bij ons altijd keuze uit 3 soorten aflevering:

1. Onbehandelde vloeren voor doe het zelf.

2. Volledig afgewerkte planken voor doe het zelf.

3. Volledig door ons het project laten installeren en afwerken.

 

Als we kijken naar onze afwerkingen dan heeft u de keuze uit: 

1. Impregneer olie.

2. Oxidatieve olie.

3. Wasolie

4. Meervoudige receptuur met een watervaste harde topcoat op olie basis

 

Sparky® technieken zijn ontwikkeld op basis van natuurvriendelijke stoffen. Enige jaren werk is gestopt om designs te ontwikkelen die trendy en bovenal natuurlijk ogen. Hoe kan het zo zijn dat een plank met een ogenschijnlijke white wash toch een zacht grijze nerf kan hebben? of een plank met een zacht wervelende aarde toon in ingezet met een mooie achtergrond van brons? Hoe kunnen zand tonen worden behouden terwijl we toch duidelijk kunnen waarnemen dat er een lichte white wash is?

Zo zouden we u nog meer voorbeelden kunnen geven uit het meer dan 100 tellende decoren. Foto’s kunnen niet laten zien wat u bij ons met het oog kunt waarnemen. De betovering van een design is niet te vatten in pixels, deze moet u voelen!!.

Ga dat maar eens beleven in 1 van onze vestigingen.

EINDE VAN HET STAPPEN PLAN 1 t/m 5.