Menu

Zelf laminaat leggen? 4 tips!

Een paar planken in elkaar leggen lijkt makkelijk, echter komen er bij het leggen van iedere vloer globaal dezelfde aandachtspunten naar voren. Wij geven je de 4 beste tips voor het zelf leggen van laminaat:

  1. Gebruik het juiste gereedschap.
  2. Werk exact, het oog bepaald het resultaat… niet de plank op zich.
  3. Wat is de hoedanigheid van de ondervloer.
  4. Hoe de planken in elkaar leggen.

1. Laminaat leggen met het juiste gereedschap

Zorg dat de arbeid zich toelegt op de details van het leggen en niet leidt tot een gevecht met het gereedschap en benodigdheden. Slecht gereedschap laat de klus te veel tijd kosten en geeft ergernis. Ergernis en moeheid gaan ten koste van de kwaliteit van het leggen.

Zorg voor een goede decoupeerzaag en afkort zaag. Natuurlijk kan je iedere plank decouperen echter worden de mesjes snel bot, gaan de planken schilveren en dat kan weer zichtbaar worden in de vloer, en dat wil je niet.

Gebruik een 90 graden haak en heb een potlood of gel pen zie de lijnen goed zichtbaar maken zodat men die tijdens het decouperen ook kan blijven zien als er wat stof op komt.

Heb je plinten al in huis en eventueel montage kit. Want de vloer leggen is het eerste echter dienen die plinten er ook op te komen.

Vaak horen wij …de vloer is gelegd maar maanden later zaten de plinten erop!.

2. Werk exact bij het leggen van iedere vloer, dus ook met laminaat installeren

Het is een open deur te vertellen dat men exact dient af te tekenen en rondom de muren minimaal 1 cm vrij dient te houden, vloeren kunnen namelijk uitzetten.

Decouperen en het lijntje volgen is ook een beetje flauw, echter de kern is wel dat de decoupeerzaag een duidelijke markering moet hebben waar de zaagsnede komt. Oude decoupeerzagen verliezen vaak dit blokje waar het markeerpunt op staat, dus zorg dat deze erop zit anders zaag je golven in plaats van rechte lijnen.

Besef dat laminaat een partij foto’s zijn Bij goedkoop laminaat zijn er bijvoorbeeld 6 verschillende foto’s dus decoren, bij duurder laminaat kan men er bijvoorbeeld 12 verschillende hebben. Let dus op want het is jammer als er 2 of 3 dezelfde decoren achter elkaar worden gelegd, weet zeker dat iedere plank die aan elkaar wordt gelegd in de lengte richting niet hetzelfde is.

Hoe laten we de koppen verspringen. Laminaat heeft een vaste lengte en nu is een gemiddeld iemand die legt geneigd de plank die je op het einde afzaagt als begin stuk te gebruiken. Als we dat zo doen dan komt de vloer is een soort Steens patroon te liggen en weet een ieder die binnen komt dat dit een laminaat vloer is en niet een echte houten vloer. Want, alle kop einde komen in een bijna rechte lijn in de ruimte te liggen. Als dat de bedoeling was is alles ok! Echter, bedenk dat een vloer en natuurlijker kan uitzien als de koppen in wild verband komen te liggen. Dit houdt in dat iedere kop opzichte van de bovenste rij tenminste 25 cm uit elkaar ligt (rij 1 ten opzichte van rij 2). Kijk dan ook naar rij 3, dat de koppen niet in dezelfde lijn liggen als rij 1. We verdelen de gehele vloer is stukken van 1/2/3 en dan weer 1/2/3 en houden bovenstaande regel in de gaten. Het eind resultaat is dat de koppen mooi verspringen en er geen patroon herkent kan worden.

3. Wat is de hoedanigheid van de ondervloer, ook bij laminaat leggen is dit belangrijk

Voor iedere vloer die gelegd wordt geld: de ondervloer dient voldoende egaal te zijn. Omdat op een niet egale ondervloer planken gestuwd kunnen worden of plekken hebben die onvoldoende ondersteund worden. Een niet voldoende egale vloer laat mes en voeg onder druk zetten en dit kan leiden tot breuk in de mes en voeg en ongelijke randen tussen de planken onderling.

Dus, voordat men begint, smeer grote gaten op kuilen dicht en slijp of hak opstaande punten weg. In het ergste geval egaliseert men de ondervloer. Kijk dan ook even of die ondervloer voldoende ventileert. Optrekkend vocht laat een houten vloer werken, dus ook laminaat.

Een tegel vloer, als de tegels recht liggen is in de regel goed genoeg, pieker niet over de voegen tussen de tegels, als deze een normale breedte hebben wat daar heeft laminaat geen last van.

Gebruik een 2 of 3 mm foam onder het laminaat. Dit helpt bij eventuele lichte vocht optrekking maar is essentieel voor het geluid en knarsen tov de ondervloer en het pakt nog net even die kleine oneffenheden in de ondervloer weg.

Meer informatie over waarom je een ondervloer onder laminaat moet leggen lees je hier.

4. Hoe de planken in elkaar leggen

Bij traditioneel mes en voeg laminaat is het D3 houtlijm voor ongeveer halve diepte van de voeg aanbrengen en dan de plank in elkaar schuiven en lijm rest aan het oppervalk direct weghalen met een vochtige doek.

Bij klik laminaat lees goed de gebruiksaanwijzing lezen en bestuderen wat de techniek is om de verbinding op de juiste wijze in elkaar te zetten. Er zijn namelijk meerdere klik systemen in de omloop. De ene kiep te in elkaar terwijl de andere juist onder een kleine hoek in elkaar valt en licht de aandacht op het goed indrukken van de kopse verbindingen.

Als we beginnen gebruik afstand blokjes zodat de vloer 1 cm vrij van de wand af ligt. Leg dan de eerste drie rijtjes aan en bekijk dat aller goed in een rechte lijn ligt want als je niet recht begint wordt het vloer leggen een duivels en hoogst irritant klusje.

Conclusie

Als bovenstaande in acht wordt genomen zal het resultaat mooi zijn. Maak de vloer schoon en zet de plinten en eventueel profielen bij aanhechting met de andere vloeren. Neem de tijd voor het leggen. Haast niet en stop als het nodig is om de focus te houden, desnoods, doe er een dagje langer over, het resultaat geldt voor jaren.

Laat een paar dagen het laminaat acclimatiseren zodat de planken op normale kamer temperatuur en vochtigheid komen.