Menu

Laminaat leggen tips

Het zelf leggen van laminaat lijkt misschien een ingewikkelde en tijdrovende klus, maar eigenlijk valt dat reuze mee! Het gaat allemaal om de juiste voorbereiding. Bij Bax geven we je de beste 4 tips voor het leggen van laminaat, weergegeven in een duidelijk stappenplan. Zo kom je tijdens het leggen van jouw laminaat niet voor verrassingen te staan.

Stap 1. Een goede voorbereiding is het halve werk 

Het leggen van uw laminaat begint natuurlijk bij een goede voorbereiding. En stap 1 van die voorbereiding begint bij het kopen van het juiste gereedschap. Zorg in ieder geval voor een goede decoupeerzaag en afkortzaag. Koop ook een 90 graden haak en gebruik een potlood of een gel pen, zodat u markeringen ook kan blijven zien als er stof op het laminaat komt. Haal daarnaast vast plinten en een montage kit in huis. Bij voorkeur leg je de plinten namelijk direct na het leggen van de vloer. Daarnaast is het zinvol om afstand blokjes aan te schaffen om genoeg ruimte tot de muur en het laminaat te kunnen bewaren.

Het juiste gereedschap binnen? Dan begint natuurlijk het uitkiezen van het soort laminaat! In onze showrooms in Amsterdam, Barneveld, Utrecht en Zoetermeer vindt u een breed aanbod aan houten vloeren en doet u vrijblijvend inspiratie op. Bekijk ook vast online wat ons aanbod is en neem bij vragen contact op. En vergeet natuurlijk niet om het oppervlak op te meten waar de vloer komt te liggen.

Stap 2. Het leggen van de ondervloer

Bij de meeste vloeren is het belangrijk om een ondervloer aan te brengen. Een ondervloer garandeert langdurig gebruik van uw vloer. Daarnaast dempt een ondervloer het geluid als er overheen gelopen wordt en isoleert hij beter. Let er bij het leggen van de ondervloer ten alle tijde op dat er geen verhogingen in de ondervloer zitten en dat de ondervloer voldoende egaal is. Dit voorkomt dat het laminaat scheurt. 

Stap 3. Het afmeten en zagen van het laminaat

Bij het afzagen van het laminaat moet je er altijd op letten dat in rechte lijnen wordt gezaagd. Een decoupeerzaag van goede kwaliteit, een 90 graden haak en een goed potlood of gel pen kan hierbij helpen en kan voorkomen dat je in golven zaagt. Verder moet je afgezaagde stukken laminaat niet naast elkaar leggen, omdat anders duidelijk te zien is dat er een laminaten vloer ligt en geen ‘echte’ houten vloer.

Stap 4. Het leggen van het laminaat

Het is vrijwel bekend bij iedereen, maar bij het leggen van laminaat moet men altijd ongeveer 1 centimeter aan ruimte over te laten tussen de muren en het laminaat. Dit heeft ermee te maken dat vloeren kunnen uitzetten. Hier kunnen afstand blokjes voor gebruikt worden. Verder is het goed om te weten dat er twee verschillende manieren zijn om laminaat te leggen: De traditionele methode en de ‘klik’ methode.

Traditionele methode
Bij de traditionele methode is het belangrijk dat D3 houtlijm aangebracht wordt op ongeveer de halve diepte van de voeg. Vervolgens moeten de planken in elkaar geschoven worden en moet de lijm die aan het oppervlak te zien is weggehaald worden met een vochtige doek.

Klik methode
Voor de klik methode zijn vaak meerdere soorten kliksystemen, die allemaal op een andere manier werken. Het is hiervoor zinvol om de gebruiksaanwijzing goed te lezen en te bestuderen wat de techniek precies is om de planken op een juiste manier in elkaar te zetten.

Voor beide methodes geldt: Leg eerst de eerste 3 rijtjes planken aan en bekijk of alles in een goede, rechte lijn ligt. Dat voorkomt veel gedoe achteraf. Heeft u verder nog vragen over het leggen van laminaat of heeft u advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in een van onze winkels!