Menu

Zelf houten vloer schuren en lakken

Er komt een moment dat een houten vloer geschuurd dient te worden…..of…er komt een andere vloer. Besluit men de houten vloer te laten schuren dan zijn de kosten rond €30,- m2. Voor dat geld is men al aardig onderweg om een nieuwe houten vloer te kopen. Rond €50-€60 m2 als men zelf gaat leggen.

Welnu, als we het zelf willen gaan doen kost het ook wat, echter lang niet zoveel. Bedenk wel dat zelf schuren en lakken of andere afwerk opties toepassen vereist wel wat handigheid en inzicht. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in, we verdelen dit in: schuren en lakken.

Houten vloer schuren en lakken

Houten vloer schuren

Zelf houten vloer schuren en lakken is het van belang eerst de vloer in te schatten en dan te bedenken op welke wijze deze geschuurd dient te worden.

Inspecteer de vloer en schat in hoe diep de vloer geschuurd moet worden. Let daarbij op:

 1. Is de vloer geschoteld. Planken die een curve hebben in de breedte zouden eigenlijk vlak geschuurd moeten worden. Tenzij men de curve niet erg vindt en deze zou kunnen behouden.
 2. Zitten er plekken in de vloer met zware aanslag. Bijvoorbeeld, looppaden, bij het bankstel of naar of zelfs in de keuken. Is de vloer daar kaal en zwart, dan moet dit helemaal afgeschuurd worden.
 3. Is de houten vloer van lamelparket, massief houten planken of is het opgebouwd uit stukken tapis hout.
 4. Om welke houtsoort gaat het bijvoorbeeld om eiken, teak of robijn hout.

Dit alles is van belang welk gereedschap we nodig hebben om te bepalen hoe we gaan schuren. Welke opties hebben we in handen:

 1. Chemische reiniging.
 2. Klassiek handwerk, het schuren met een handbandschuurmachine en een vlakschuurmachine.
 3. Het werken met een parketschuurmachine en kantenschuur apparaat.

 

 1. Chemische reiniging

  Het chemisch reinigen is een optie als voorwerk. Hiermee worden vuil en vetten van de vloer verwijderd en ook de zwarte plekken worden zichtbaar minder. Er zijn floor cleaners verkrijgbaar die dit soort eigenschappen bezitten. Bij meubels of vloeren met hele dikke laklagen kan het werken met een af beits nuttig zijn. Dit is wel een tijdrovend en vervelend klusje. Normaal gesproken bij reguliere vloeren wordt dit niet toegepast.

 2. Houten vloer met de hand schuren

  Het voordeel van het met de handschuren is dat het hout besparend werkt. Schuur je met de hand dan neem je zeker niet zoveel af en kan je de curve van de planken behouden. Het besparend schuren kost wel wat tijd en energie, en mogelijk een paar zere knieën. Het verwijderen van de coating laat lukt het best met een bandschuurmachine met een korrel 80. Beweeg de machine rustig van voor naar achteren en terug. Houdt de machine altijd vlak, laat de machine het werk doen en ga niet forceren door de machine te kiepen, want dan krijgt met happen in het hout en dat is zonde. Dit geldt ook voor vlakschuurmachines die met de hand bedient worden.

  Als de vloer kaal is, schuur de vloer met de plank mee pet een vlakschuurmachine met korrel 120. Loop de vloer goed na en leg de laatste hand aan de details, vlekjes, toch nog een klein filmpje met oude coating, een zwart plekje, of toch nog een spoor van het schuren met korrel 80.

  De bandschuurmachine komt niet helemaal bij de plinten, als het kan, haal deze eraf of schuur met de hand nabij de plint zodat het ook daar voldoende schoon is.

 3. Het werken met een parketschuurmachine en kantenschuur apparaat

  Het meest snel werken is met een parketschuurmachine. Er zijn verschillende soorten. De een kan je op diepte zetten, terwijl de ander een rol heeft die je tijdens het lopen laat zakken en hoe sneller je dan loopt hoe minder er van het hout wordt geschuurd. Start ook hier met korrel 80 en herhaal met korrel 120. Voor de zijkanten bestaat een kantenschuurmachine. Echter dient men de zijkanten na te schuren met een vlakschuurmachine. Wellicht is een handbandschuurmachine met zo effectief omdat deze met het hout mee schuurt en de kantenschuurmachine concentrisch (in cirkels) werkt. En een cirkel kan een  kleine draaisporen in het hout achterlaten.

  Als wij zelf een houten vloer schuren en lakken dan gebruiken we A,B en C op de vloer, want liever iets zuinig schuren dan te veel en weten we ook zeker dat er geen schuur markering in de vloer zit.

  Heeft een vloer een velling, gebruik een driehoekkrabber en een schuurblokje en korrel 80 om de velling schoon te maken. Kan men met een velling frees overweg dan is dit een goede keuze als men zeker weet hoe dit werkt.

  Visgraat vloeren kan je niet echt met de nerf van het hout schuren, hier is het van belang dat men een schuurtechniek gebruikt, bijvoorbeeld concentrisch en de vloer goed naloopt op schuurmarkering met een hand vlakschuurmachine waarbij we wel met het plankje mee schuren.

Houten vloer lakken

Dit artikel gaat in op houten vloeren lakken. Een apart artikel zal gemaakt worden over de diverse afwerk vormen en applicaties die op een vloer kan worden toegepast. In dit artikel gaan we in op lakken.

Voordat we gaan lakken is het noodzakelijk dat de vloer stofvrij is. Haal eerst met een zachte schone bezem, zo veel mogelijk stof weg, zeker ook in de velling. Daarna wordt de vloer en de omgeving schoon gezogen zodat er tijdens lopen niet stof op de vloer kan komen.

Dan is het tijd om te lakken. Bereidt goed voor. Er zijn houtsoorten waarbij een primer noodzakelijk is en bijvoorbeeld met eiken zou men zonder primer kunnen werken.

Een olie gedragen lak doet men normaal twee keer en een water gedragen lak twee tot drie keer.

Gebruik een mohair roller om de lak op te zetten. De meeste lakken hoeven niet verdunt te worden, doe het ook dan niet anders wordt de lak te dun en kan men makkelijk luchtbelletjes in de lak krijgen.

Doe de randen met een kwast, laat deze eerst een half uur in lak zitten en beweeg af en toe zodat er geen lucht in de kwast aanwezig is. Smeer de randen in met een kwast en rol de lak op vanuit een verdeel emmer. Rol rustig en egaal en ga niet over het gelakte heen als dat niet nodig is anders is er kans op luchtbellen. Laat de vloer goed drogen.

Voordat men de laatste keer een laklaag aanbrengt is het wenselijk de vloer met een schuurpapier met korrel 120-400 licht te taken met de hand. Hierdoor worden de lak puntjes verwijderd en zal de laatste laag gladder zijn. Polijst niet want dan hecht de lak minder goed.

Na het lakken kan de vloer, op de hand, met schuurpapier korrel 800 licht geraakt worden. De vloer is nu mooi glad en klaar voor gebruik.

Houten vloer schuren en lakken