Menu

Waarom een ondervloer onder laminaat leggen? 5 redenen!

Een laminaat vloer leggen op cement, hout, tegels of platen ondervloer, waarom heeft u een ondervloer nodig? Dat laminaat kunt u er toch gewoon overheen leggen?

Die vraag krijgen we vaker en hebben ooit van een klant gehoord: en als ik het plastic van sinaasappelkistjes gebruik, is dat dan ok?

Als we snappen wat het nut is van een ondervloer dan beseffen we ook of het nodig is of niet. Voordat we hier verder op ingaan is het ook van belang dat we snappen wat het product, laminaat, werkelijk is.

Laminaat is opgebouwd uit hout poeder afval, een foto en een laklaag. Het feit dat hout poeder wordt geperst tot HDF (high density fiber) maakt het laminaat tot een houtachtig product en zal het product ook als hout reageren onder verschillende condities. Laminaat is een folie, gelijmd op HDF met daarboven op een foto met een coating laag (vaak melamine). Conclusie laminaat= houtachtig. 

Het doel van een ondervloer bij laminaat:

Het doel van ondervloeren is veelzijdig, laten we een rijtje opzetten en dan de informatie erbij uitwerken en zien wat de conclusies zijn.

Het nut van een ondervloer bij laminaat:

 1. Dampwering
 2. Geluidsdemping
 3. Het opvangen van knarsen met de ondervloer
 4. Lichte oneffenheden opvangen
 5. Zachtere loop
 1. Dampwering

  Hout en houtachtige materialen dienen te worden beschermd tegen damp. Dit is van toepassing op beneden vloeren en minder dienst doet dit op bovenverdiepingen of een appartement. Damp zorgt voor uitzetting van vloeren en kan leiden tot vervorming maar ook bijvoorbeeld tot het kweken van schimmels.

 2. Geluidwering

  We weten dat laminaat hoge tonen kan produceren als we er met harde zolen op lopen en er iets op laten vallen. Met een ondervloer eronder wordt een deel van het geluid geabsorbeerd. Als we een appartement hebben of woning met benedenburen dan is een 10 DB (decibel) reducerende ondervloer een vereiste. Bij een appartement is dit bijna altijd opgenomen in het voorschrift van de vereniging van huiseigenaren. Is dit niet zo, dan wilt u ook niet een probleem over geluid met de buren wat betreft laminaat. Als aantoonbaar is dan een 10DB folie is gebruikt dan is de zaak netjes geregeld.

 3. Knarsen met de ondervloer

  Plaatsen we laminaat op beton en lopen erop, dan horen we de plank knarsen. De fijne cementkorrels aan het oppervlak en de laminaat onderzijde produceren een knarsend geluid. Doen we er een simpele 2mm folie ertussen dan horen we dit niet meer. Dus ook bij vloerverwarming is bij laminaat een geperforeerd folie nodig om het knarsen te voorkomen maar wel zo dat de warmte doorlaatbaarheid niet wordt gehinderd.

  Bij een tegelvloer horen we niet knarsen, echter daar waar lucht onder de vloer is kan het laminaat de tegel aantikken als men erop loopt en ook dit geluid is niet wenselijk.

 4. Lichte oneffenheden opvangen

  Alle vloeren zijn vlak, totdat u er echt goed naar gaat kijken. Het oplopen van de vloer bij de aanhechting van wanden of kozijnen, het hebben van putjes en puntjes op het beton, alles is uiteindelijk van invloed. En alle zaken rond 1mm en minder wordt door een 2 mm folie opgevangen. Is er een 3 mm folie nodig op 2mm oneffenheden op te vangen kan dat ook, echter is die folie iets duurder.

 5. Zachtere loop

  Is alle bovenstaande punten in orde dan is een zachte loop door het hebben van een ondervloer prettig. Het is niet zo dat van een 2 mm folie het laminaat opeens gaat veren, want daar is een laminaatvloer te zwaar voor. Gaat het veren, dan is de ondervloer niet glad of de laminaatvloer loopt ergens vast tegen de wand waardoor de vloer omhoog wilt gaan komen.

Laminaat zonder ondervloer?

Als we bovenstaande bestuderen, blijft er een vraag over: is er een situatie denkbaar waar een laminaat vloer geen ondervloer nodig heeft? Na lang nadenken zijn er een paar schamele voorbeelden:

 1. Laminaat met een bescherming aan de onderzijde. Er is laminaat in de verkoop, net als een PVC vloer die een onderlaag heeft die dampremmend kan zijn, een opvullende karakter heeft. Denk bv aan een kurk onderlaag. Dan is een ondervloer niet altijd nodig.
 2. Een bovenverdieping van een huis waar men zelf woont en geluid wordt geaccepteerd en de ondervloer mooi glad is, bv houten platen met vlak geschuurde overgangen. Dit het zou kunnen maar die kans is erg klein dat het goed is om laminaat zonder ondervloer te kunnen of te willen installeren. Lees ook meer over het schuren van lamelparketten.

Nu weet u waarschijnlijk het antwoord op de vraag van de klant: en als ik het plastic van sinaasappelkistjes gebruik, is dat dan ok?… Grote kans dat dit niet goed is. Heeft u advies nodig over welke ondervloer laminaat u het beste kunt kiezen? Neem dan contact met ons op. 

Bent u op zoek naar een houten vloer? Bekijk onze houten vloeren.

Zelf laminaat leggen? Lees hier onze 4 tips!