Menu

PVC vloer schoonmaken en beschermen tegen krassen

PVC, een populaire vloer maar hoe is deze het beste schoon te maken, of hoe is een PVC vloer goed te reinigen met als doel de vloer in goede conditie te houden en er lang mee te kunnen doen.

In dit artikel gaan we de PVC iets dieper proberen te begrijpen om daarmee inzicht te geven in een plan van aanpak hoe met PVC overweg te gaan om tot een zo goed mogelijk protocol te komen hoe een PVC vloer schoon te maken en goed te houden.

Wat is een PVC vloer?

Pvc staat voor Polyvinylchloride. We zien daar het woord vinyl in staan. Is een vinyl vloer dan iets anders? Het antwoord is neen, dit is hetzelfde. Vandaar dat beide termen door elkaar worden gebruikt. Als we dan ergens een scheiding in zouden kunnen aanbrengen dan is het in de onderlaag. Van oudsher is een vinly vloer, bijvoorbeeld een zeil, voorzien van een zachte onderrug. Een PVC vloer, bijvoorbeeld stroken die op een hout design lijken of op natuur steen, hebben een harde achterzijde.

LVT komen we tegen binnen het segment PVC vloeren, dit staat voor Luxury Vinyl Tile. Het is in feite een leuke marketingterm om een onderscheidt te maken in goedkoop en duur PVC.

Dus PVC, LVT, vinyl, bestaan uit Polyvinylchloride. Waar wordt dit mee beschermd?

Op PVC komt een toplaag. Dit is een beschermende laag die in verschillende dikte wordt geleverd. Die dikte vinden we in de markt van 0,3 t/m 0,7mm. De toplaag is urethaan. Hoe dikker deze laag, hoe beter het PVC is beschermd. Dan is het van belang in te schatten hoe u dit soort vloeren dan moet reinigen en mogelijk nog belangrijker, hoe kunnen we PVC beschermen om er lang mee te kunnen doen.

Protocol om de PVC vloer te beschermen en schoon te maken

Als we een gemiddelde leefomstandigheid bekijken en inventariseren welke factoren een rol spelen bij slijt en vuil dan zien we overeenkomst binnen PVC, laminaat en houten vloeren, deze factoren zijn hetzelfde.

  1. Kom het huis binnen op een goede inloop mat. Een inloop mat is de eerste bescherming voor een vloer.
  2. Voorkom inloop van zand en harde materialen. Krijgen we zand en harde materialen op de vloer en we lopen erop, dan zijn we de vloer door onze loopbeweging al heel lichtjes aan het schuren. Dat is de reden dat zand op de genoemde vloeren niet aanwezig dient te zijn. Laten we dit wel op onze vloer komen dan komen er microkrasjes in de top laag. De vloer kan er dof uit gaan zien en die micro krasjes zijn een perfecte bron om vuil vast te houden, we slijten de vloer en krijgen deze daardoor minder goed schoon.
  3. Stoelpoten en eigenlijk alles wat op de vloer beweegt kunnen we het beste voorzien van meubel glijders (bijvoorbeeld viltjes). Controleer 1x per week of deze schoon zijn zodat er geen haar en al dan niet zand op zit.
  4. Een PVC vloer kan met een stofzuiger of zachte bezem in de eerste fase worden schoongemaakt. Gaan we de vloer nat afnemen dan is iedere vorm van een micro fiber een prima manier om het vuil van de vloer te verwijderen. Een reinigingsmiddel is gewenst, neem er eentje die voor PVC geschikt is (eigenlijk voor Urethaan) en komen we uit bij een schoonmaakmiddel met een pH van 7-9, licht alkalisch, zeker niet zuur. Er zijn best wat aanbieders van PVC reinigingsmiddelen. Deze reinigingen worden ook verkocht in combinatie met een beschermende factor.

Als we deze stappen handhaven hebben we een goed protocol om de vloer schoon te houden.

De stap na het schoonmaken van de PVC vloer

De volgende stap zou kunnen zijn, naast schoonhouden, hoe kunnen we PVC beschermen tegen de dagelijkse invloeden, want vroeg of laat gaat de toplaag slijten. Daarbij is het van belang hoe dik de beschermende toplaag is van het PVC.

Op zich kan een PVC met een polish worden behandeld. Dit geeft een beschermend laagje op de vloer. Er zijn schoonmaakmiddelen voor PVC die een verdunde versie van zo een laagje in zich hebben. Deze vloeistoffen kunnen in water worden gemengd, de vloer kan worden gereinigd en als de vloer droogt blijft er een heel dun bescherm laagje achter op de vloer.
Zo zijn er ook boen machines die met een gele of witte pad de PVC vloer goed schoonmaken en de vloer in de polish laten zetten.

Mocht de vloer dan toch slijten dan is een PVC vloer te her coaten. Vele van ons weten dit niet. Gelukkig zijn er twee componenten systemen in de handel, waaronder vinyl guard, die met een roller kan worden aangebracht. Zo krijgt de Pvc vloer toch een verlengd leven. Echter is voorkomen beter dan genezen en zal bovengenoemde protocol de vloer eerst in voldoende goede conditie moeten houden.