Menu

Lamelparket leggen

Lamelparket brengt stijl en luxe in elk interieur. Er zijn verschillende legpatronen en er kunnen ook extra elementen zoals figuren en randen van andere houtsoorten in verwerkt worden. Een lamelparket leggen is zo eenvoudig als andere soorten houten vloeren leggen. In deze blog vindt u alle tips en tricks die u helpen met het leggen van een lamelparket vloer. Houten vloeren van welke aard dan ook mogen pas gelegd worden als het ‘natte’ werk zoals beton, metsel en schilderwerk volledig droog en afgewerkt is.

Lamelparket zelf leggen

Voordat u lamelparket zelf gaat leggen moet u rekening houden met het vochtgehalte van de ruimte. Ruim twee weken voor de installatie moet de vochtigheid ongeveer 40-60% zijn en de temperatuur niet lager dan 23 graden Celsius. Seizoensgebonden beweging van de vloer is iets natuurlijks en kan niet worden voorkomen. Bij vochtige omstandigheden kunnen vloeren uitzetten en een lamelparket vloer kan krimpen wanneer het droog is. De term “houttolerantie” wordt gebruikt om de variaties in de grootte en dikte van het hout te beschrijven die kunnen optreden, meestal als gevolg van veranderingen in temperatuur en vochtigheid. De normale tolerantie bedraagt maximaal 3 mm over een meter.

Een vloer laten acclimatiseren

Om ervoor te zorgen dat de parketblokken minder vatbaar zijn voor verschuiven en kromtrekken, moeten ze acclimatiseren. Twee weken voor de installatie moeten de parketblokken in de ruimte waar ze zullen worden gelegd, worden achtergelaten en de tijd krijgen om zich aan te passen. Ze moeten in kleine stapeltjes worden gelegd en zoveel mogelijk aan de lucht in de kamer worden blootgesteld.

Lamelparket zwevend leggen

Met lamelparket heeft u veel vrijheid wat betreft de plaatsing. U kunt ervoor kiezen om een lamelparket vloer te verlijmen of lamelparket zwevend leggen. Lijmt u een lamelparketvloer? Dan moeten lijmresten worden geschraapt. Deze kunnen namelijk klonten veroorzaken als ze niet worden verwijderd. Ook de tongen en groeven moeten worden schoongemaakt.

Een lamelparket leggen

De belangrijkste regel bij het schuren van een houten vloer is het volgen van de nerf. Wanneer u een patroon heeft waarbij de nerf van de verschillende blokken niet dezelfde richting volgt zoals een visgraat vloer, kunt u het beste diagonaal in de richting van elk schuren. Zo worden alle blokken gelijk gestript. Beitsen wordt afgeraden wanneer het parket uit meerdere houtsoorten bestaat, omdat de verschillende houtsoorten zullen reageren volgens hun eigen unieke kenmerken. De meest populaire en duurzame keuze voor vloerafwerking is momenteel de lak op waterbasis. Er is geen reden om deze niet te gebruiken, tenzij u op zoek bent naar een meer specifieke look.

Lamelparket inclusief leggen

In houtsoorten vindt u bij Bax Houthandel: Tauari, Jatoba, Goncalo, Essen, Beuken, White Maple, Brown Maple, Eiken, Amerikaans eiken, Russisch eiken, Curupixa, Sucupira en Merbau. Onze specialisten hebben jaren ervaring in het leggen van lamelparket. Ze werken de vloer af met een polymeer topcoat en dat maakt de vloer direct onderhoudsarm. Dat komt omdat de poriën van de vloer zo worden gesloten en dat maakt de opname van vuil en water niet mogelijk.