Menu

Houten vloeren isoleren

Het isoleren van een houten vloer kent twee aandachtspunten.

 1. Het isoleren van een houten constructievloer.
 2. Het isoleren van een houten dek vloer.

Houten constructie vloeren kunnen door het krimpen en uitzetten open verbindingen hebben met de lucht in de kruipruimte of ruimte tussen constructievloer en de leeflaag eronder. Hierdoor gaat men meer stoken en voelt de vloer meer koud aan. Het is dan wenselijk dat de houten vloer die als constructie vloer is geplaatst wordt geïsoleerd.

Een houten dek vloer die louter geldt als siervloer en geen constructievloer is, kan ook worden geïsoleerd echter heeft dit andere doelstelling dan het isoleren van een constructie vloer.

1. Het isoleren van een houten constructievloer

Het optrekken van koude door de kieren van de constructievloer is niet een prettige leefsituatie, daarnaast wordt er meer gestookt en dat merkt men in de portefeuille.

Voordat men een houten constructie vloer gaat isoleren is het verstandig om te bezien of de constructie vloer na isolatie nog kan ademen. Stel dan de constructievloer aan onder en bovenzijde wordt geïsoleerd dan kan het hout niet ademen en is de kans groot dat het hout gaat rotten.

Als de vloer wel kan worden geïsoleerd dan zijn er keuze uit diverse materialen met allen hun voor- en nadeel.

 • Isoleren met steenwol

Een mineraal, opgebouwd uit louter vezel. Geeft naast matige warmte een goede geluidsisolatie. Doordat de basis steen is is dit materiaal niet duur. Als zachte deken is het gevoelig voor vocht 

 • Isoleren met glaswol

Zoals steenwol uit steen bestaat, zo is glasvezel uit glas opgebouwd. Vaak zien wij dit als dekens met een aluminium rug. Het is een prima isolator en bovendien kan het niet branden. Een nadeel is de verwerking van dit materiaal, de glas staafjes kunnen zich in de huid gaan zetten wat kan leiden tot flinke jeuk.

 • EPS.

Dit staat voor geëxpandeerd polystyreen, kunststof bolletjes die we ook tegenkomen als gewoon piepschuim. Als losse bolletjes en ook in platen verkrijgbaar. Wij kennen dit vooral als verpakkingsmateriaal. Het product is goedkoop en waterbestendig. Helaas niet goed afbreekbaar in het milieu.

 • XPS.

Dit lijkt op een soort piepschuim alleen is dit polystyreen geëxtrudeerd. Het isoleert beter dan EPS en daarnaast is het niet waterbestendig maar zelfs watervast. Het verbaast niet dat het wat duurder is. Meestal herkennen we XPS aan de blauwe kleur.

 • PUR.

Polyurethaan is een twee componenten hardschuim op basis van isocyanaat. Het is redelijk druk vast, isoleert prima echter lijkt er een gezondheidsrisico aanwezig waar de nodige artikelen op internet te vinden zijn.

 • PIR.

Een verbeterde PUR versie, waarbij druk en isolatiewaarden goed zijn. Doordat de verbinding minder chloor bevat is het tevens minder brandbaar.

 • Thermoskussens

Eigenlijk is dit folie met luchtkussens. Een aardig bedacht product, echter als de lucht uit de kussens lekt of er komt een gaatje in dan is de isolatiewaarde nagenoeg nihil.

 • Alternatieve isolatiematerialen

Denk dan aan isolatie producten die bestaan uit chips, schelpen, cellulose , houtwol, kurk, hennep en schapenwol. Dat is best aardig. Het is vaak niet zo makkelijk aan te brengen en de meeste producten zijn brandgevaarlijk en dat is een groot nadeel ondanks de milieuvriendelijke voordelen.

2. Het isoleren van een houten dek vloer

Bij het isoleren van een sier dekvloer van hout gelden andere spelregels. Simpel, omdat de doelstelling niet specifiek is om koude te weren maar om de leefkwaliteit te verhogen door het reduceren van geluid tussen ondervloer en dekvloer en de houten vloer te beschermen tegen invloeden van de ondervloer, hetzij vocht en koude optrekking via de constructie vloer.

Isolatie is ook noodzakelijk om een houten vloer binnen de normale leefconditie te houden. Dit is kamertemperatuur met een relatieve luchtvochtigheid van 45-65%. Indien we niet isoleren kan er vochtonttrekking ontstaan en/of koudebruggen. Een koudebrug is een gebied waarbij warme – en koude lucht elkaar ontmoeten. Binnen dit gebied kan het vocht in de lucht in het koude gebied gaan condenseren waardoor vloeibaar water ontstaat en dit water kan de sier vloer aantasten.

Wordt een houten vloer aangebracht is het noodzakelijk om te checken dat de ondervloer ventileert, bij geen of slechte ventilatie kan vocht niet weg onder de vloer en zal deze naar boven willen trekken.  Daarna kiezen we het soort isolatie op basis van:

Het nut van een ondervloer:

 1. Dampwering
 2. Geluidsdemping
 3. Het opvangen van knarsen met de ondervloer
 4. Lichte oneffenheden opvangen
 5. Zachtere loop

Laten we een aantal opties beschrijven:

 1. Beton vloer zonder onderburen: meest gebruikt is een 2 mm isolatie folie waarop de vloer zwevend wordt aangebracht.
 2. Betonvloer met onder buren: vereist een 10 decibel reducerende ondervloer om geluid te dempen. Is er vloerverwarming aanwezig dan bestaat er een combi folie voor vloerverwarming met een 10 decibel reductie.
 3. Betonvloer met vloerverwarming: Een 2 mm geperforeerde folie
 4. Houten constructievloer zonder onderburen: meest gebruikt is een 2 mm isolatie folie waarop de vloer zwevend wordt aangebracht.
 5. Houten constructievloer: vereist een 10 decibel reducerende ondervloer om geluid te dempen.

Ben alert dat een houten constructievloer niet aan onderzijde en bovenzijde geïsoleerd mag worden, de kans dat de constructie vloer gaat rotten wordt hierdoor vergroot.

Wil men een verlijmde vloer dan is vochtbeheersing nog veel belangrijker omdat een gelijmde vloer zich niet zo makkelijk laat herstellen. Zo kan men zich ook voorstellen dat een vloer verlijmen direct op beton geen optie is als er onderburen zijn 

Er komt bij het isoleren best nog wat kijken, succes met de klus.