Menu

Houten vloer verven, waarop letten?

Een houten vloer verven. Leuk! Maar kan ook flink mis gaan. Dit artikel gaat in op de vraag, verven, ja, maar wat willen we nog van het hout terug zien en welke opties hebben we daarbij.

Er is een verschil tussen hout in een volle dikke laag verf zetten, een houten vloer schilderen of hout voorzien van een kleur maar toch nog iets van hout structuur willen zien. Als we nog iets van hout willen zien, overweeg dan om te beitsen. Dit geeft een kleur die echt aardig vol kan zijn maar laat wel hout structuren zien. Meestal worden deze vloeren met lak of tenminste een polymeer afgewerkt.

In dit artikel gaan we verder in op het volledig verven van een houten vloer en waar we op moeten letten. Zoals met alle projecten moeten we eerst het nodige voorbereiden zodat we tijdens de klus niet voor een verassing komen te staan.

Voorbereiding op verven van houten vloer

Voordat u start met het verven van een houten vloer moet de kamer of ruimte echt leeg zijn. Er zal worden geschuurd dus bij voorkeur de gordijnen verwijderen en als er mechanische ventilatie in het huis is, deze uitzetten, anders komt stof door het hele huis en in het systeem en dat heeft niet nodig. Is er een trapgat naar een bovenverdieping, plak deze met plastic af zodat stof niet naar de bovenverdieping trekt. Dat kost veel extra schoonmaakwerk.

Stofzuig de ruimte goed en haal alles van de vloer af wat er niet op hoort. Indien het kan, verwijder plinten en plaats deze later weer terug. Zorg voor een goede afvalzak en karton om busjes op te zetten en eventueel roller en kwast.

Wat hebben we nodig. Grondverf en verf, chemicaliën om mee te ontvetten, een goede roller met stok, een kwast en oplosmiddel om gereedschap en andere zaken mee schoon te maken. Vulmiddel en een verfkrabber, een schuurmachine met korrel 80 en 120 met een verlengsnoer, een stofzuiger en zachte bezem met stoffer en blik.

Ontvetten en eerste stappen

Ontvet de vloer, dit kan met een industriële reiniger maar ook met water en ammoniak. Door de vloer te ontvetten laat deze zich makkelijker schuren. Het schuurpapier krijgt meer grip en loopt minder snel vol met vet en vuil.

5 liter water en 200 ml ammoniak is wel voldoende. Ventileer goed want ammoniak kan de luchtwegen irriteren. Men kan ook uit voorzorg een nat beschermkapje op doen of een natte katoenen doekje als een cowboy over de mond aanbrengen.

Na het ontvetten is de vloer goed nalopen of er beschadigingen, putjes, deuken, open knoesten aanwezig zijn. Bedenk dat alles wat men schildert wat niet egaal is als een rare plek in het eind resultaat zichtbaar wordt. Zijn de beschadigingen niet diep genoeg, maak ze zelf wat dieper zodat het goed gevuld kan worden. Diepe beschadigingen zijn namelijk niet goed te vullen en heeft het vulsel ook minder grip waardoor het later kan loslaten.

Hier bevinden we ons op het punt waar vele de mist mee ingaan, denken we even de houten vloer schilderen, eerst een beetje schoonmaken en hup, de verf er op. Wat blijkt? Het lijkt nergens op want alle oneffenheden lijken nu op eens grote beschadigingen omdat de vloer nu een plaat verf is zonder enige structuur en die plaat heeft wel allemaal optische beschadigingen.

Werk alles wat maar een beetje open is bij, smeer dicht en maak de planken mooi.

Nu is het tijd on te schuren en coating vrij te maken. Haal met een zachte bezem zoveel mogelijk stof weg. Dan pas is het tijd voor de stofzuiger. Gebruik deze alleen om het rest stof weg te halen want stofzuigers zijn er niet op gebouwd om fijn stof in grote hoeveelheden op te zuigen. Doet u dit wel dan slaan de filters dicht en kan de motor doorbranden. Of de zuigkracht is met minimaal 30% of meer verminderd en komt niet meer terug.

Grondverf

Wordt in de regel vaak niet gedaan, men denkt, lekker de verf er twee maal op en klaar. Bedenk dat grondverf een heel andere hechting heeft met de ondergrond en als eerste laag ook goedkoper. Daarna wordt de vloer twee maal met de uiteindelijke kleur afgewerkt.

Gebruik witte grondverf bij lichte eind kleuren en grijze grondverf bij donkere eindkleuren. Gebruik een kwast voor de zijkanten en voor de rest van de vloer een roller op een stok. Kijk goed op de gebruiksaanwijzing en beoordeel of de grondverf mogelijk iets moet worden verdunt.

Laat de grondverf 24 uur drogen en schuur deze heel licht op. Haar stof en losse haartjes er vanaf.

Nu is het tijd voor de eind kleur.

Lakken

De eerste laag kan worden aangebracht, nu gaan we de houten vloer verven. Rol rustig op en laat de ruimte voldoende ventileren. Zet geen buitendeuren en ramen wijd open zodat er roller naar binnen kan komen.

De droogtijd hangt van het merk af. Volg deze strikt op. Mocht men na het drogen op de vloer willen lopen, doen dit op de sokken en niet met schoenen. Loop de vloer goed na en haal eraf wat er niet op hoort. Stofzuig een keertje en rol dan voor de tweede maak in en dan behoort de vloer klaar te zijn.

Lees goed op de gebruiksaanwijzing vanaf wanneer meubels op de vloer mogen en hoe het zit na hoeveel tijd de vloer in normale leefconditie kan worden gebruikt.

Leg binnen de eerste week geen kleden en matjes op de vloer, dit kan pas als de verf echt voldoende is uitgehard.