Menu

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer schoonmaken is niet een mega klus waarbij er wel verschillende niveaus in het schoonmaakwerk aan te brengen zijn. Lichte tot matige of wat grondiger reinigen. De mate van reiniging hangt natuurlijk af van hoe u de houten vloer is gebruikt en of u al dan niet een inloop mat hebt. Heeft het geregend en brengt u makkelijk vuil naar binnen of gaat het reinigen pas een rol spelen als we de vloer eigenlijk iets te vuil laten worden.

Inzicht in de opbouw van een houten vloer maakt het makkelijker om te snappen hoe we een houten vloer kunnen schoonmaken en wat u zeker wel maar ook zeker niet moet doen als het gaat om het reinigen van een houten vloer.

Opbouw van hout

Hout is een natuurproduct en dat is een open deur op zich. Dit natuurproduct bevat poriën. Net al in onze huid. Uiteraard anders maar feit is dat hout dus allemaal hele kleine gaatjes bevat. Ten tweede weten we ook dat hout kan werken. Dan geldt dat niet alleen voor massief hout maar ook voor lamelparket. Wat schoonmaken betreft maakt het niet uit welk type lamelparket het is, we doelen dan op een 2 of 3 laag systeem.

Het is voor te stellen dat als hout gaat krimpen en uitzetten ook de poriën in het hout van grootte gaan verschillen. Zo zien we een vloer met waterschade opeens zeer snel gaat slijten. Dit komt mede doordat alle houtstructuren wat gaan uitzetten en de gaatjes in het hout iets groter worden. De coating die op de plank is aangebracht kan hierdoor micro scheurtjes krijgen waar water of water damp makkelijk in kan trekken. De coating gaat optrekken en we lopen (schuren dus) dit er makkelijker af.

Lamelparket heeft een massief houten toplaag daarmee geldt het schoonmaak advies voor alle houten vloeren.

Wat doen we zeker niet bij het schoonmaken van een houten vloer

Nu weten we dat hout vele gaatjes bevat. Hout en een overmaat aan vocht gaat niet goed samen. Dus als men de vloer op een traditionele wijze met een natte dweil wilt schoonmaken dan gebruiken we echt te veel water. Zo gaan we ook niet met een volle emmer en een borstel aan een stok de vloer met lekker wat water schoon boenen om deze later droog te dweilen. Dit kan met tegels maar niet met hout.

Het gebruik van stoom reinigers is ook niet goed, men loopt het risico dat de stoom, die onder druk uit de machine komt in het mes en voeg bed (of klik systeem) komt waardoor de planken kunnen gaan werken. We kunnen met deze techniek de verbinding zelfs week maken waardoor, op termijn, de verbindingen kunnen gaan afbreken en als het gaat om lamelparket, kunnen toplagen loslaten van hun onderlaag.

Het advies is om bij een gelakte vloer niet zo maar een allesreiniger of groene zeep te gebruiken. Bij veel van deze producten blijft juist een laagje achter die de coating een doffe uitstraling kunnen geven. Wilt u de houten vloer iets laten glimmen, wrijf het dan op met een droge doek, hierdoor komt er een tikkeltje meer glans. Een houten vloer in de olie kan vaak wel met een alles reiniger worden schoongemaakt.

Werk niet met een schuurspons. Het gebruik van iedere willekeurige schuurspons moeten we niet gebruiken op een houten vloer. We kunnen de coating ernstig beschadigen, zeker als het om een vloer in de olie gaat.

Wat doen we zeker wel bij het reinigen van een houten vloer

In deze tijden hebben we microvezel met bijbehorende stokken die het reinigen van een houten vloer een stuk makkelijk maken. De microvezel doeken kunnen slechts in beperkte mate water opnemen . Dit in tegenstelling tot een katoenen dweil. Wil men water van een vloer halen, dan pakt men een droge doek of dweil en niet een microvezel doek.

Doe de microvezel doek in het water, knijp uit totdat er ongeveer de helft water in blijft zitten en test of dit niet te droog of te nat is. Te nat is niet goed en werken we te droog, dan moet u vaker het doekje natmaken. Vind hierin de juiste balans.

Voor het dweilen ramen en deur open doen zodat vocht snel van de vloer af kan, door ventilatie wordt het droog proces versneld. Maak de vloer schoon in de richting van de planken. Ga niet dwars over de planken dweilen want dan kan er makkelijk vocht in de mes en voeg komen en daar hoort het vocht niet thuis.

De supermarkt maar ook de parket zaak hebben een scala aan merken en opties om een houten vloer te reinigen. Het ene merk beloofd nog meer dan het andere. Merk A laat de vloer lekker glimmen en merk B beschermd de vloer nog beter. Om heel zeker te weten hoe we de vloer dienen schoon te maken is het van belang te weten hoe een vloer is afgewerkt. Met andere woorden, wat heeft men op de vloer gesmeerd.

Welke afwerkingen komen we in de markt tegen:

  1. Urethaan olieEen impregneer olie. De olie wordt minstens twee maal aangebracht om het hout te verzadigen. De gaatjes in het hout worden hierdoor dichtgemaakt. Als men deze vloer gaat schoonmaken zal het te veel aan olie (herkenbaar aan lichte glim) verdwijnen en de vloer wordt mooi glad. Het schoonmaken kan in dit geval wel met een alles reiniger.
  2. Oxidatieve olieDit is een olie die maar 1 keer op de vloer kan worden aangebracht omdat deze olie met een houtvezel kan reageren. Zou men een tweede keer olie aanbrengen dat is er geen houtvezel meer en kan de olie niet reageren dus niet drogen. Een mooie olie echter laat deze de hout porie open. Reden te meer om weinig water te gebruiken en daar extra voorzichtig mee te zijn. Een simpele allesreiniger volstaat.
  3. Trip trap, bijen was en zepenDit zijn ontwikkelde formules waarbij speciale producten op elkaar zijn afgestemd. Men dient het schoonmaak en onderhoud strikt volgens de gebruiksaanwijzing te doen anders loopt de vloer risico op permanente schade.
  4. Wax olieWax olie is een afwerking waarbij een film op het hout komt en daarmee de hout porie dicht gemaakt wordt. Het schoonmaken en onderhoud is bij deze vloeren best eenvoudig. Een allesreiniger volstaat.
  5. Polymeren en lakkenLaten we dit een verzamelnaam noemen voor de coatings die vernetten, als we het chemisch benaderen. Lak is een netwerk aan verbindingen en er zijn ook coatings die vernetten maar er niet uitzien als een lak laag. Denk aan Polymat van Bax Houthandel.Als de coating mat is kan men werken met een allesreiniger. Als de vloer ook maar een beetje glansgraad heeft dan gebruiken we een lak reiniger en niet een alles reiniger omdat deze een mat filmpje op de vloer kan achterlaten. Eigenlijk is dweilen van lak prima te doen met en flinke scheut (bv 100ml) schoonmaak azijn of azijn in. Dit haalt het vuil er goed af en laat geen strepen achter op de planken.

Groter onderhoud

Heeft men wel een polish laagje op de houten vloer en men wil deze verversen of wil men deze er gewoon vanaf. Zit er teveel vet op de vloer, of gewoon een lekker feestje gehad met vette boel. Dweil de houten vloer eerst met een microvezel doek met water en een beetje power cleaner (Bax Houthandel). Dit haalt alle was, vet en polish van de vloer. Lukt het niet in 1 keer, laat de vloer goed drogen en doe het nog eens. Laat ook deze drogen en dweil dan met water en azijn. Het gebruik wat water en ammoniak is op zich ook te doen echter als de coating niet goed gesloten is en het gaat om een eiken vloer, kan ammoniak en eiken met elkaar reageren en is er risico op bruine vlekken. Dit komt omdat ammoniak en het aanwezige tanine in eiken met elkaar kunnen reageren.

Er komt bijna altijd wel een moment dat we de velling of naden van de vloer een keer goed willen reinigen. Gebruik hiervoor een zachte borstel met water en azijn. Gebruik uiteraard niet te veel water. Maak de velling in de lengte van de planken schoon. Men kan met de hand borstel een kantelende beweging maken zodat vuil uit de naad omhoog kan komen. Komt men er niet goed bij, gebruik geen scherpe voorwerken, deze kunnen de coating flink beschadigen. Een stukje hard karton kan ook worden gebruik of een dun hard plastic van een oude fles kan ook helpen.

Zwarte strepen op de vloer kan ook voor de nodige ergernis zorgen. Als deze er niet met gewoon dweilen vanaf gaan dan kan men ze letterlijk van het lak af gummen met een gummetje. Doe dit niet op een olie vloer, u kunt hier lokaal olie mee verwijderen. Wat ook gebruikt kan worden is onze power cleaner of bijvoorbeeld een beetje was benzine of een sticker verwijder vloeistof op een katoenen doek of oud textiel. Gebruik geen thinner of aceton.