Menu

Houten vloer egaliseren en uitvlakken

Door de eeuwen heen zijn er heel veel huizen gebouwd met een houten constructievloer. Daarnaast kennen we betonvloeren maar op de zolder toch een houten constructie vloer.

Hoe kunnen we die houten vloeren uitvlakken dat er een aantal typen vloeren op kunnen zonder dat er vervelende dingen gebeuren. Denk daarbij aan het feit dat houten constructievloeren niet altijd recht lopen of zelfs extreem scheef zoals menig pand in Amsterdam of den Haag, door verzakken van de oudere huizen komen deze houten vloeren scheef te staan. Tevens weten we dat houten vloeren kieren hebben en zeker ten opzichte van elkaar niet strakke overgangen op de kop bevatten.

In feite is een houten ondervloer wel recht te krijgen en kunnen we de vloer zo prepareren dat er een strak visgraat parket op kan maar ook PVC of een andere type vloer.

Houten vloer egaliseren en uitvlakken

Hoe een houten vloer egaliseren?

Hoe kunnen we de houten vloer egaliseren? Een houten vloer uitvlakken kan op een aantal manieren en we gaan in dit artikel een aantal technieken bespreken.

 1. Uitvlakken met platen, rond 1-2 cm is te doen
 2. Het gebruik van flexibel egaline, enkele millimeters toepasbaar
 3. Het werken met fermacell platen, deze techniek kan een flink aantal centimeters egaliseren.

Voor al deze vloeren geldt een basis voorbereiding. Loop de planken op de vloer na en kijk of
ze goed vastzitten, zo niet, schroef ze vast op de houten balk. Zijn de planken schoon, zie niet, haal vuil en zaken van de plank af die kunnen zorgen voor disbalans. Het is ook mogelijk om bepaalde overgangen of bobbels meer gelijk te schuren, dit zorgt dat het werken met het uitvlakken van de houten vloer makkelijker gaat. Maak de vloer zoveel mogelijk stof vrij.

 1. Houten vloer egaliseren met platen

  Maak een loodlijn op de muur aan de hand van een laser of waterpas. Dit kan ook simpel door een spijker aan voor en achter zijde in de vloer te slaan tot zo een 4 cm boven het oppervlak, span een touwtje tussen de spijkers en bepaal met de waterpas hoeveel de spijkers in de vloer geslagen dienen te worden zodat het vlakken van laag naar hoog gaat waarbij het laagste punt gelijk is aan de dikte van de plaat en het hoogste deel aangeeft hoeveel lijm er nodig is om de plaat op de hogen. Gebruik platen van tenminste 15mm of dikker.

  Werk met een taaie lijm, montage kit kan maar ook parket lijm. Gebruik een lijmkam met een ril die voldoende is om de plaat mee op te vullen. Leg de plaat in de lijm rillen en druk deze voorzichtig aan totdat de plaat gelijk loopt met de loodlijn, check met de waterpas of de plaat in alle richtingen recht ligt. Vervolgens kan men de andere platen installeren.

  Deze techniek is geschikt voor heel veel vloeren ook een walvisgraat vloer, wil men dun PVC of vinyl leggen werk dan de plaaten af met flexibele egaline zoals hieronder beschreven. Na het drogen van de lijm dienen de plaatovergangen geschuurd te worden zodat er een glad geheel ontstaat. Wil men de platen vervolgens egaliseren, kijk dan bij punt twee.

 2. Houten vloer uitvlakken met egaline

  Een houten vloer in de vorm van parket of een platen vloer, zoals een robijn houten vloer, is mogelijk om met een paar millimeter egaline te egaliseren. Als de vloer scheef is of het gaat om een planken constructie vloer, kijk dan bij punt 3. Loop de parketvloer of platen vloer goed na of de vloer recht genoeg is, schuur opstaande plekken en bulten glad en vul kapotte delen af.

  Werk eerst met een primer voor niet zuigende ondergronden.
  Zet dan een polymeer rand als een werk plint rondom de vloer en bevestig een strook daar waar de egalisatie dient te stoppen. Kit de randen onder deze werk strip af zodat egaline niet onder de werk strip kan komen.

  Nu is het zaak ht materiaal goed uit te gieten, doe dit in banen en werk bij voorkeur met twee mensen. De banen dienen binnen 20 minuten te worden uitgegoten zodat de overgangen niet zichtbaar worden. De egaline goed uit spanen, men kan met een spaan onder een hoek van 45 graden de egaline helpen te verspreiden. Rol deze daarna uit te rollen, mits dit in de handleiding staat van met merk egalisatie dat wordt gebruikt. Men kan gebruik maken van speciale spike slippers, dit is een overschoen met metalen pennen zodat we in de aan te brengen laag kunnen lopen om deze uit te rollen. Tijdens het rollen worden de spike gaatjes dicht gerold en werkt men naar de uitgang toe.

  Het egaliseren van een zand cement dekvloer gaat net even anders en hangt ook van het merk af dat wordt gebruikt.

 3. Houten vloer egaliseren met korrels of vlokken

  De oude planken vloeren zijn vaak niet recht en de planken kunnen ten opzichte van elkaar hopeloos scheef staan. Als we egaliseren dienen we tenminste 10cm te gebruiken om te vlakken. Breng een plastic laag aan op de vloer en zet twee ijkpunten, twee balken op de juiste hoogte waterpas zodat het gebied hiertussen kan opgevuld worden met de egalisatie korrels.
  Zet rondom wand isolatie stroken, dit is nodig voor ontkoppeling tussen want en platen.

  Vervolgens kan met met een lange rechte lat over de twee ijkpunten glijden en de korrels heel mooi waterpas trekken.

  Breng een derde balk aan en we hebben een nieuw vak om te egaliseren, zo loopt men de hele vloer af.

  Op de korrels of vlokken kan met bijvoorbeeld Fermacell platen of unifloor redu-panel vloerpaneel of vergelijkbaar.

  U heeft hier drie technieken die zijn beschreven, gelukkig zijn er nog andere technieken bijvoorbeeld een houten ondervloer egaliseren en geschikt maken voor betegelen. Zo kan men ook lux elementen gebruiken of een betonvloer storten op een houten constructie vloer. In het kader van dit artikel beperken wij ons tot de mogelijkheden om over de Houten vloer egalisatie een lamelparket vloer, laminaat, hybride vloer of een PVC vloer met klik systeem te plaatsen.