Menu

Eiken vloer schuren

De keuze is gevallen op een eiken houten vloer. Na jaren zou men in het kader van grondig onderhoud of gehele renovatie van de vloer deze kunnen schuren en voorzien van een nieuwe coating. De vraag is alleen, wat verstaan we onder een eiken vloer schuren want er zijn verschillende gradaties.

Een eiken houten vloer schuren kan zowel in de massieve uitvoering als massieve plank of lamelparket. Feit is wel dat de toplaag nog minimaal 2mm dient te zijn als we de vloer gaan kaal schuren anders wordt het mes en voeg bed te zwak of komen we in de onderlaag van lamelparket terecht.

Man schuurt een eiken vloer

Eiken vloer schuren in het kader van onderhoud

Heeft u een vloer met een top coat en de kleur van de vloer ligt daaronder en de top coat is aangetast, echter niet zo erg dat de kleur eraf geschuurd dient te worden dan is het schuren van de eiken vloer meer een grondig onderhoud.

Het verversen van een top coat olie of bijvoorbeeld Polymat polymeer is wel schuren maar alleen aan het oppervlak. Hoe gaat dit in zijn werk.

Eiken vloer grondig reinigen

Reinig de vloer grondig, bij voorkeur met een verdunde professionele reiniger. Vuil en vet gaan makkelijk in schuurpapier zitten en maakt de klus ingewikkelder dan nodig is. Na het reinigen de vloer nog een keertje met lauw water dweilen, bij voorkeur met een micro vezel doek.

Heeft de vloer een velling, zorg dat deze schoon is.

De volgende stap is de bovenlaag inspecteren waar vervelende klassen of plekjes in het hout zitten. Nu kan men schuren. Een toplaag schuren kan heel goed met de hand. Gebruik korrel 120 op een vlak schuurmachine en laat de machine licht over de toplaag gaan zodat deze meer ruw wordt. Daar waar de plekjes en krassen zijn kan men iets meer kracht gebruiken. Zorg ervoor dat de zijkanten van de planken niet kaal worden. De zijkanten zijn meer kwetsbaar. Dat is de reden dan men niet met een concentrische machine moet schuren want deze kunnen de zijkant van de planken snel kaal maken.

Heeft de vloer een velling, dan is het niet nodig deze in de coating te zetten, het gaat puur om het oppervlak.

Is de vloer licht geschuurd, dan kan een laag top coat of polymat worden aangebracht en de vloer is hiermee klaar.

Coating opnieuw aanbrengen op vloer van eikenhout

De vloer moet kaal vanwaaruit de coating opnieuw wordt aangebracht.

Reinig de vloer met een minder verdunde professionele reiniger, het scheelt veel werk als de vloer vet en vuil vrij is. Mocht de vloer iets vocht opnemen dan gaan de vezels iets meer op staan waardoor een eiken vloer schuren makkelijker gaat.

Schuur met korrel 80 waarna de vloer als laatste met korrel 120 wordt geschuurd.

Het schuren en welke machine het beste kan worden gebruikt hangt af van de dikte die men van de vloer moet afhalen, dit heeft puur te maken met hoe ernstig de vloer is aangetast. Gaat het om een licht aangetaste vloer of is men de kleur na jaren zat, dan is een 0,3mm afname meer dan genoeg. Gaan het om een flink aangetaste vloer dan kan de afname oplopen tot zo een 0,8mm.

Een eiken vloer schuren met een 0,3mm afname kan men met de hand doen met een bandschuurmachine en een vlak schuurmachine. Ook kan men een concentrische woodboy gebruiken met een schuur mat. Een woodboy kan gebruikt worden om olie mee te padden of met een schuurmat eronder kan deze sparend schuren. Let wel op om de vloer met een vlakschuurmachine na te schuren met de plank mee omdat een wood boy wel eens een circel structuur kan achterlaten die bij het aanbrengen van een kleur olie zichtbaar kan worden.

Schuren met korrel 80 dan 100 en als laatste 120. Het hout is dan kaal en blijft door korrel 120 voldoende open staan om coating te absorberen. Stel we polijsten met 200 af, dan slaat de poriën dicht en kan kleur/coating niet goed geabsorbeerd worden.

Het schuren van vellingen. Daar is een velling frees voor of men doen het op de hand met een verfkrabber. Beweeg de driehoek in de velling en schraap deze schoon, loop de velling na met een opgerold stukje schuurpapier bijvoorbeeld korrel 80.

Als we echt de vloer moeten renoveren dan is het tijd voor wat zwaarder gereedschap, dan gaan we een parket bandschuurmachine inzetten waarmee we over de vloer kunnen lopen. Dit is een grote bandschuurmachine die we al lopend op het hout zetten of een machine die we vooraf op diepte kunnen zetten. Beide machines zijn prima. Voor de kanten kan dan een kantenschuurmachine worden gebruikt. Ook hier geld, ga van korrel 80 naar 120. Let op bij het gebruik van dit soort machines dat de elektra kabel achter u blijft, u zult niet de eerste zijn die probeert een stroomkabel plat te schuren. De kabel kan in de machine vast komen te zitten en kan leiden tot een flinke kortsluiting of erger.

Let met deze machine wel op dat het lopen gelijkmatig gaat en is het een vloer met velling, kijk of er voldoende velling overblijft of dat de vloer iets dieper dient te worden geschuurd om de velling geheel te verwijderen.

Na deze handelingen is het tijd om de kleur en/of coating aan te brengen. Zorg dat na het schuren alles goed schoongemaakt wordt, stofzuig alles en let op dat er geen stof in de vellingen achterblijft. Na het stofzuigen, doe dit na 15 minuten nog eens omdat stofdeeltjes kunnen gaan zweven.

Tips voor schuren

Als we schuren, ventileer goed en gebruik stofzakken op de schuurmachines en zet zelf een stofkapje op. Fijn stof kan namelijk diep in de longen terechtkomen en dat hebben we liever niet. Gebruik met schuren kniebescherming, het is best te doen om een korte tijd op de knieën te zitten maar dit kan na verloop van tijd best zeer gaan doen.